top of page
Caută

Eveniment Editorial de Excepție la ARCUB: Lansarea Cărții „Roșia Montană Azi”

Într-o seară presărată cu emoție, ARCUB a fost gazda unui eveniment editorial de excepție, marcând lansarea cărții "Roșia Montană Azi". Volumul, îngrijit cu atenție de Editura Heritage, reprezintă un elogiu adus istoriei milenare, multiculturalității și frumuseții inestimabile a acestei comunități, oferind cititorilor o perspectivă complexă asupra eforturilor depuse în ultimii 15-20 de ani pentru a proteja Roșia Montană.


Silvia Pintea, arhitect și președinte al Asociației Heritage pentru UNESCO și coordonatorul cărții, a deschis seria de intervenții, lansând tema dezbaterilor ce au urmat. Invitați să adreseze publicului gânduri și perspective semnificative, Eugen Cadaru, scriitor și expert jurist în Drepturile Naturii, Ion Longin Popescu, cunoscut autor Formula As, și Alexandra Postelnicu, președinte al Asociației Pachamama Romania, au rostit cuvinte pline profunzime și angajament pentru protejarea acestui colț de patrimoniu cultural și natural.


Într-un gest de generozitate intelectuală, autorii cărții au împărtășit cu publicul eforturile lor, aducând în prim-plan istoria milenară a Roșiei Montane, multiculturalitatea care o definește, peisajele bogate și oamenii locului ce au luptat cu devotament pentru pământul lor natal. Această carte nu este doar o relatare, ci și un manifest pentru protejarea identității și frumuseții acestei comunități.


De remarcat este, de asemenea, inițiativa remarcabilă a Asociației Pachamama Romania, exprimată prin Roșia Montana Marathon, un eveniment anual ce îmbină bucuria alergării montane cu considerații ecologice, sociale și culturale. Maratonul nu se rezumă doar la un eveniment sportiv, ci adoptă o abordare holistică, conectând experiența umană cu mediul înconjurător.


Asociația Pachamama Romania își desfășoară misiunea cu un scop clar: provocarea mentalității consumiste dominante și inspirarea schimbărilor pozitive prin diverse proiecte și inițiative. Un aspect cu adevărat remarcabil al angajamentului lor este inițiativa de a acorda drepturi legale naturii în ecosistemul Roșia Montană, o abordare pionieră ce merită atenția și recunoașterea noastră.


Evenimentul a fost presărat cu momente artistice de excepție, unde Florin Ștefan, cu concertul său de nai, și Elena Albu, prin acordurile sale la vioară, au adus o notă de rafinament și emoție în atmosfera deja încărcată de semnificație. Cu gratitudine, recunoaștem gazduirea perfectă a evenimentului de către ARCUB, instituție ce continuă să promoveze și să susțină evenimente culturale de înaltă calitate.


În final, evenimentul a fost una dintre acele rare ocazii în care cultura, angajamentul social și ecologic, și arta s-au unit pentru a celebra o comunitate și un loc cu o semnificație atât de profundă. Într-un timp marcat de provocări și schimbări, această lansare de carte reprezintă o rază de lumină, subliniind importanța protejării și celebrării patrimoniului nostru cultural și natural.


A fost 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚 𝐝𝐞 #lectură cu Silvia Pintea, Eugen Cadaru, Ion Longin Popescu și Alexandra Postelnicu𝐇𝐨𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐛𝐲: ARCUB

𝐅𝐥𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐞𝐝 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐧𝐞𝐫: AQUA Carpatica

𝐒𝐨𝐧𝐢𝐜 𝐂𝐚𝐧𝐯𝐚𝐬: Florin   Stefan & Elena Albu

𝐅𝐨𝐭𝐨 𝐜𝐫𝐞𝐝𝐢𝐭: Petrisor Iordan

2 afișări0 comentarii
bottom of page