top of page

Pachamama 
SUA

Alianța Pachamama a fost creata la invitația achuarilor, un popor indigen din jungla amazoniană. De la inceputul secolului 20, persoane fizice si juridice din așa-zisa lume “moderna” au incercat sa exploateze terenurile achuarilor pentru resursele de petrol, chiar daca acestea sunt de bogăție ecologica si culturala de neînlocuit. Pe la începutul anilor 1990, șamani achuar și bătrânii au inceput sa aiba vise legate de o amenințare iminentă pentru pamanturile lor și modul lor unic de viață. De la triburile vecine, achuarii știau că marile companii petroliere au otrăvit pădurile tropicale și tot ceea ce este viu în ele si, cel mai probabil, au pus ochii acum pe caminul lor. Atuncii inteleptii achuarilor au facut un pas indraznet: au decis sa nu astepte amenintarea sa le bata la porti si au contactat ei lumea modernă care le voia raul. Alianța Pachamama a luat nastere tocmai ca raspuns la aceasta chemare a triburilor achuar.

 

Două lumi, un singur vis

În 1995, un grup de oameni, printre care si John Perkins, Bill și Lynne Twist, a călătorit în pădurile tropicale, la invitația liderilor achuar. Inteleptii locului le-au vorbit despre nevoia urgenta de a schimba visul lumii moderne de imbogatire, de egoism, de distrugere si de a onora mai presus de toate natura si viata. Impresionati, la întoarcerea lor în Statele Unite, Bill și Lynne Twist au infiintat Alianța Pachamama pentru a duce mai departe angajamentul lor. 

Schimbarea visului lumii moderne

Alianța Pachamama a început sa ducă alți și alți oameni din lumea modernă in pădurile tropicale, amenințare de traiul nostru abuziv. Călătoriile Pachamama au început în 1996, oferind o experiență directă cu înțelepciunea triburilor achuar si cu viziunea Pachamama. Aceste călătorii au susținut, de asemenea, proiecte de eco-turism pe teritoriul achuarilor, si crearea de alternative economice dincolo de vânzarea terenului catre companiile petroliere. Fundación Pachamama a fost înființata în 1997 ca organizație-sora din Ecuador a aliantei din SUA, ca să își desfășoare activitatea direct cu partenerii nostri indigeni. Eforturile lor inițiale sunt ajutate de o expertiză juridică și tehnică pentru a consolida auto-guvernarea indigena locala și pentru a păstra terenurile și cultura lor.

Educarea și inspirarea oamenilor

În 2005, Pachamama USA a lansat workshopul-Simpozion Awakening the Dreamer, Changing the Dream – Simpozionul Fii Parte din Schimbare, așa cum a fost el tradus de Pachamama Romania. Zeci, sute, chiar mii de oameni se aduna la aceste simpozioane din întreaga lume pentru a descoperi înțelepciune straveche în abordarea crizelor noastre moderne, precum și rolul lor personal în crearea a unei lumi aducatoare de împlinire spirituala, echitabila si sustenabila pe această planetă. Simpozioane au avut loc în cel puțin 72 de țări în 13 limbi, cu peste 3.500 de voluntari care umbla prin case, biserici, întreprinderi, centre comunitare, și agenții guvernamentale ca sa duca mesajul. La sfârșitul anului 2011, printr-un parteneriat cu Gaiam, simpozionul a aparut si pe DVD, dar si online.

O nouă expresie a LUPTATORULUI

Triburile achuar s-au angajat să aiba grija de padurile tropicale, sa păstreze această resursă de neprețuit în numele tuturor formelor de viață. Indigenii refuză să lase omenirea sa se distruga pe sine. Prin organizația soră, Fundación Pachamama, Pachamama SUA a sprijinit achuarii în obținerea titlului complet de proprietate la aproape 1,8 milioane de acri de pădure tropicală. Fiind foarte apreciata, Fundacion Pachamama s-a extins sa lucreze cu grupurile indigene din Ecuador, Peru, Columbia, Brazilia și Bolivia. Misiunea Pachamama, merge mai departe, visul prinde aripi si mai mari: ne propunem sa ajutam bastinasii din jungla amazoniană ca sa isi păstreze pamantul și cultura lor și, folosind experienta dobandita din acest proces, sa lucram pentru a educa și inspira persoane de peste tot pentru a crea o lume echitabila, sustenabila, si aducatoare de implinire sufleteasca. Noi credem că soluțiile la problemele cu care ne confruntăm la nivel global există deja. Ne mai trebuie doar muntele de vointa sa le aplicam ACUM.

bottom of page