top of page

Inițiativa Europeană

Un grup de avocați, ecologiști, academicieni și alte persoane s-au reunit pentru a formula o Inițiativă cetățenească europeană („ICE”), pentru a invita Comisia Europeană să prezinte o propunere legislativă Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene în vederea adoptării unei abordări bazate pe drepturi în ceea ce privește protecția mediului.

Echipa în creștere, care numără în prezent 13 țări ale UE, pledează pentru adoptarea de legi care recunosc dreptul Naturii de a exista, de a-și reînnoi și menține ciclurile vitale.

Astfel, toată Natura va obține statut independent și protecție în temeiul legislației noastre, de care nu dispune în prezent în conformitate cu cea mai recentă paradigmă emergentă în dreptul mediului peste tot în lume.

Ce este o Inițiativă cetățenească europeană?

Din aprilie 2012, ICE este un mecanism de democrație participativă în cadrul UE, care permite cetățenilor să propună o lege. Prin urmare, este o modalitate directă de abilitare a cetățenilor de a introduce puncte pe agenda legislativă a UE.

Temeiul juridic este articolul 11 din TUE și articolul 24 din TFUE, iar Regulamentul (UE) nr. 211/2011 stabilește cerințele detaliate. Este o modalitate eficientă de a aduce o schimbare – în cazul în care UE adoptă o directivă propusă, toate statele membre au obligația de a crea legi de aplicare a acesteia într-un interval de timp specificat.

Comisia Europeană dorește ca cetățenii să joace un rol mai activ în procesele politice europene, iar ICE este un mijloc percutant pentru realizarea acestui lucru.

Solicitare de sprijin

ICE este un proiect care va fi desfășurat în întreaga UE – întrucât este o inițiativă a cetățenilor, avem nevoie ca cetățenii să participe în mod activ în acest proces.

Dacă ai abilități în următoarele domenii și dorești să te implici în cocrearea acestei inițiative marcante și deosebit de interesante, contactează-mă, în calitate de reprezentant al comitetului de organizare, la adresa mumtaito@gmail.com. Domeniile în care avem nevoie de asistență suplimentară sunt :

  • administrare/sprijin administrativ, strângere de fonduri, contabilitate, cercetare, IT/site-uri web/mass-media socială, branding, educație, promovarea intereselor, lobbying, gestionarea proiectelor;

  • membri suplimentari care să se alăture cele 13 echipe existente (Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania, Franța, Luxemburg, Ungaria, Croația, România, Irlanda, Italia, Belgia și Letonia);

  • persoane care doresc să conducă inițiativa în țările UE în care nu avem încă reprezentanți (Danemarca, Suedia, Finlanda, Țările de Jos, Polonia, Slovacia, Slovenia, Malta, Lituania, Estonia, Republica Cehă, Cipru, Austria, Estonia, Bulgaria și Grecia);

  • avem, de asemenea, locuri disponibile pentru stagii autofinanțate în Findhorn și Andaluzia.

Ofertele de sprijin prin competențe ar putea fi doar în calitate de „consultanță”, sau mai active (nicio ofertă de sprijin nue este prea mică). Pentru a fi informați, înscrieți-vă la Being Nature Project.

Așteptăm cu nerăbdare să intrăm în contact și să creăm împreună cadrele juridice necesare pentru a construi o lume mai rezistentă și prosperă pentru toate generațiile viitoare. – www.natures-rights.org

bottom of page