top of page

Filosofie

Ce înseamnă Drepturile Naturii?

    Drepturile Naturii înseamnă recunoașterea și onorarea faptului că Natura are drepturi. Este recunoașterea faptului că ecosistemul nostru – incluzând copacii, oceanele, animalele, munții – au tot atâtea drepturi ca și oamenii.

     Drepturile naturii se manifestă prin echilibrarea a ceea ce este bun pentru ființele umane cu ceea ce este bun pentru celelalte specii, cu ceea ce este bun pentru planeta în ansamblu. Este recunoașterea holistică că tot ceea ce este viu, toate ecosistemele planetei noastre sunt profund interconectate.

În loc să considerăm natura ca și bun proprietate, Drepturile naturii ne informează că natura, prin toate formele sale de viață, are dreptul de a exista, de a persista și de a se regenera.

nature-rights.png

Noul concept ecologic Pachamama România 2022 – REGENERAREA

Scopul „regenerării” lui Paul Hawken dezvăluie o foaie de parcurs cheie pentru încheierea crizei climatice. El posedă o cunoaștere aproape enciclopedică a nepăsării corporative și a consumatorilor și avariția care a adus Pământul și locuitorii săi umani și non-umani la statutul de „Cod”. azi. Hawken nu este doar un ecologist, este un antreprenor și autor de bestseller-uri publicat în treizeci de limbi, în peste optzeci de țări, cu peste două milioane de exemplare vândute. Este un lector renumit care a ținut prelegeri despre legătura dintre comerț și mediu și a consultat guverne și companii din întreaga lume.

El a petrecut o jumătate de secol în fruntea liderului gândirii, activismului și parteneriatului cu mărci de top, toate punând bazele schimbării globale fundamentale către o economie regenerativă.

 

Regenerarea, de la concept la sustenabilitate

Cuvântul „regenerare” a cunoscut notorietatea ceva mai recent, un fel de etapă evolutivă naturală rezultată din dorința sustenabilității. Pentru Hawken cuvântul face parte dintr-un lexic referitor aspectul climatic, un reper cultural și practic prin filozofie și politică. Asta a făcut în 2017 cu ”Drawdown”, cel mai cuprinzător plan propus vreodată pentru a încerca reversia efectelor încălzirii globale.

Acest nou concept al Regenerării vine să întregească rețeaua soluțiilor climatice din lume.

 

Dar ce este mai exact regenerarea?

   În primul rând, trebuie să fim de acord asupra condițiilor noastre. Dacă termeni generici precum „schimbări climatice” nu sunt descriptori exacti (problema este încălzirea globală – clima noastră se schimbă la fiecare nanosecundă și se va schimba întotdeauna), sau ca și în cazul „sustenabilitate”, un cuvânt prea vag și confuz pentru a fi util, atunci o mișcare. pe baza lor nu va funcționa.

   Avem nevoie de noi măsuri și indicatori pentru creștere și succes. Parametri noi și mai multă transparență. Și aici, regenerarea este cea mai rațională, deși ambițioasă, opțiune disponibilă

Ce este în joc?

„Regenerarea” înseamnă Readucerea Pământului la viață. Când readucem Pământul la viață, ne  readucem la viață pe noi înșine. Regenerarea, pe lângă faptul că este necesară, este logică, rațională, rezonabilă și naturală.

Regenerarea în cadrul Roșia Montană Marathon

Ne dorim ca și în România să implementăm pentru Masivul Cârnic de la Roșia Montană drepturi juridice, așa cum multe monumente al naturii au primit în diverse locuri ale lumii.

”La Roșia Montană Marathon se restabilește relația de armonie dintre om și natură”

 

Căi practice către regenerare:

  • Egalitate: corectitudine și bunătate, pentru toți.

  • Reducția: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din arderea combustibililor fosili și utilizarea necorespunzătoare a terenurilor.

  • Izolarea Carbonului: eliberarea carbonului atmosferic în mod natural.

  • Protecție: Ecosistemele Pământului conțin de patru ori mai mult carbon decât atmosfera. Trebuie să ținem și să menținem acel carbon aici pentru a nu emite și mai mult carbon.

  • Influența: contactul activ cu politicienii, companiile și corporațiile care nu acționează în mod responsabil.

  • Sprijinul: Soluții, voluntariat, contribuții.

Și TU poți contribui la această campanie prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice.

Te așteptăm și la această edițiile maratonului, la Roșia Montană, locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii pur și simplu se regăsesc, înțeleg faptul că doar atunci când suntem conectați la natură ne simțim cu adevărat împliniți.

 

Nu putem atinge o stare de pace interioară atâta timp cât nu trăim în armonie cu Natura.

bottom of page