Top menu

Feedback Maraton 2014 – Alexandra Postelnicu

A mai trecut un an, și iată-ne iarăși la capătul unei noi ediții a Maratonului Recunoștinței Roșia Montana, Ediția a III-a; prima editie s-a desfășurat la Călugăreni, iar următoarele două pe minunatele meleaguri de la Roșia.

Maratonul face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România și istoria ei”, această ediție fiind dedicată eroilor Armatei Române care s-au jertfit în Primul Război Mondial, zonei istorice și cadrului natural de la Roșia Montana, precum și Constantinei Diță, care a devenit campioana olimpică în 17.08.2008, la Olimpiada de la Beijing.

MARATONUL RECUNOSTINTEI, ROSIA MONTANA 2014- TAUL BRAZI SI CENTRU

Am schimbat data maratonului astfel încât Ilie Roșu să poată organiza Ediția a IV-a a Maratonului Reconoștinței la Târgu-Jiu în data de 17 August 2014, unde Constantina Diță va fi prezentă.

Din dorința de a face un eveniment cât mai frumos, procesul de organizare a fost unul cu peripeții, cu multă tensiune în echipă. Am vrut să schimbăm traseul maratonului, să îl facem 100% montan (la prima ediție desfășurată la Roșia Montană traseul a fost 50% montan – 50% șosea), dar ne-a fost teamă că nu o să putem aduna îndeajuns de mulți voluntari, așa că am stabilit ca elementul de noutate al acestei ediții să-l constituie ȘTAFETA DE COPII – 42 de copii alergând cu steagul României, câte un kilometru fiecare.

La început ni s-a spus ca va fi aproape imposibil să strângem 42 de copii pentru ștafetă din douămotive: în primul rând pentru că sunt în vacanță, si în al doilea rând pentru că părinții lor nu o să-i lase să participe la activități recreative care nu sunt susținute de Gold Coorporation.

Și iată-ne ajunși la Roșia, joi 24 iulie 2014. Echipa Pachamama România a fost reprezentată de Ana Daraban, Marius Junoiu, Radu Cristi Vataman, Radu Mihai și Alexandra Postelnicu, alături de Ilie Roșu – organizatorul principal al evenimentului.

Maratonul Recunostintei

La fel ca anul trecut, magia s-a simțit prezentă imediat.

Seara am luat masa acasa la Sorin Jurca, unde un grup de studenți de la Politehnică, îndrumați de profesorul Radu Radulescu vizionau un film. Am început să vorbim cu ei și studenții au fost atât de încantați de ideea de maraton, așa că jumătate dintre aceștia s-au înscris la cursa de semimaraton, iar cinci dintre ei s-au inscris ca voluntari.

MARATONUL RECUNOSTINTEI

A doua zi, vineri 25 iulie 2014, am începtut să ne ocupăm de organizarea ȘTAFETEI DE COPII. Am aflat de la niște localnici că micuții din SATUL DĂROAIA s-ar putea să fie interesați să participe la eveniment. Am mers în sat și acolo l-am întalnit pe Viorel Bratma, cel care s-a implicat în mobilizarea copiilor și organizarea deplasării lor la Roșia, pentru cursa de ștafetă.

maratonul recunostintei - rosia montana 2014.06.27

Pe de altă parte, Tică Darie, președintele Organizației Cercetașilor din Roșia Montana, s-a implicat la rândul lui, așa că lucrurile începeau să se contureze.

Maratonul Recunostintei

Am avut lânga alături de noi persoane care s-au implicat și anul trecut și care au depus mult suflet: Călin Capros, dl. Cămărășanu, dl. polițist Toma.

Maratonul Recunostintei

Magie

Mulți îngeri au venit să ne dea o mână de ajutor, cum a fost soțul Anei Daraban, Sorin Daraban, care a venit din București sâmbătă – ne-a facut o vizită supriză și a voluntariat la punctul de hidratare de la GURA ROȘIEI.

Dedicația participanților pentru acest maraton a fost incredibilă: 3 alergatori din CLuj -Navaru Cosmin, Polgar Levente Ioan si Niculi Bogdan Alin care au venit la 3 noaptea înainte de startul Maratonului ca să participe și să fie alături de noi, chiar dacă cu o zi înainte alergaseră 60 de km.

Am avut onoarea să îl avem alături de noi și pe dl Sângeorzan Lazăr din Oradea, care a câștigat Maratonul Recunoștintei, Ediția a III-a. (Dl Sângeorzan a câștigat locul 3 la maratonul Olimp).

Un alt lucru uimitor a fost dedicația Smarei, care ne-a ajutat ca voluntar la Taul Brazi și pentru că i-a plăcut atât de mult ideea și traseul maratonului, a alergat după terminarea evenimentului singură cursa de 10 km.

Startul s-a dat din fața Monumentului Eroilor Români din Primul Război Mondial, sosirea și premierea desfășurându-se în același loc.

Monumentul Eroilor Romani

Înainte de start, preotul bisericii creștin ortodoxe din comună a săvârșit o slujbă în memoria eroilor din Munții Apuseni, căzuți în luptele din cele două războaie mondiale.

A fost înduioșător să îl vedem pe preot venind în fața monumentului cu medalia maratonului la gât.

Maratonul Recunostintei

Un preot, un polițist și un medic pensionar din comună, împreună cu reprezentantul Direcției pentru Sport și Tineret, profesorul Dan Susa, au dat startul în cursă.

Ca de obicei, după start, am plecat ultima, ca să văd toți concurenții plecând cu bine.

Am început să alerg și lângă mine m-am trezit cu Claudia, Ionuț, Cristi și Alesia, care erau înscriși la ștafetă și cărora le-am propus să facă primii 10 km mergând alături de mine la pas și purtând steagul DREPTURILOR NATURII cu mesajul NATURA ESTE O FIINȚĂ VIE.

Așa am început cursa, alături de cei 4, într-un ritm moderat și, ca anul trecut, ne-am oprit pe traseu, am făcut multe poze: în fața Pietrei Corbului, Pietrei Despicată, la Tăul Brazi și, nu în ultimul rând, la Masivul Cârnic. Băieții erau atât de bucuroși să meargă pe acest traseu, încât o luau înainte de bucurie și ne zoreau să mergem mai repede.

Maratonul Recunostintei

Pe la km 10, am întâlnit dubița care ducea ștafeta de copii, șoferul informându-ne că este rândul cercetașilor să ducă mai departe ștafeta, așa că m-am urcat împreună cu cei patru în dubiță, așteptând ca fiecare dintre copii să parcurgă câte un kilomentru. Am început să alerg și eu cu ei, mai ales pentru că am vrut ca steagul României să meargă alături de steagul Drepturilor Naturii.

MARATONUL RECUNOSTINTEI

Scopul maratonului a fost de a alerga împreună nu neapărat pentru performanța fizică, dar, mai ales, pentru a TRASMITE SENTIMENTUL NOSTRU DE IUBIRE ȘI RECUNOȘTINȚĂ FAȚĂ DE NATURA VIE ȘI FAȚĂ DE LOCALNICI, STRĂMOȘII ACESTOR LOCURI.

Maratonul Recunostintei

Ce a produs vindecarea?

Maratonul Recunostintei

 

Cred că transformarea și vindecarea a venit de la sentimentul de bucurie pe care l-au transmis copiii – aceeași stare pe care am vrut sa o transmitem prin culoarea roz din sigla Maratonului.

(Rozul este mediul în care se produce vindecarea, este culoarea dragostei și a afecțiunii, a iubirii de oameni și de lume. Prin vibrația sa calmează și îmbunătățește sentimentele, stimulând investițiile de orice natură.)

Mesajul din sigla Maratonului a fost transmis de către ștafeta de copii și de către alergatorii și voluntarii prezenți. Împreună am făcut ca PUTEREA DIVINĂ să fie prezentă, să ne energizeze și să ne dea putere nu numai să terminăm concursul cu bine, dar să producem numai bucurii în jurul nostru și să readucem sentimentul de SPERANȚĂ PENTRU SUSTENABILITATEA ZONEI ÎN SUFLETUL LOCALNICILOR.

Maratonul Recunostintei

 

Am simțit pe parcurs o stare de bucurie enormă, bucurie și reconoștință de a mă afla pe aceste meleaguri, de a păși pe acest pământ și de a împărtăși momente minunate alături de copii cu multă puritate sufletească, iubire, libertate în exprimare și, mai ales, o forță fizică extraordinară – mulți dintre ei au mers/alergat 10 km, fără să dea semne de oboseală la sfârșit.

 

Maratonul Recunostintei

 

Maratonul Recunostintei

 

În viziunea adusă de logo-ul Maratonului, munții Roșiei Montane renasc și aduc stabilitate zonei, iar florile de floarea-soarelui atrag puterea dragostei, căldura sufletească și PUTEREA DIVINĂ.

Și cum spuneam, această magie și stare de vindecare a fost creată atât de bucuria copiilor din comună, de alergătorii care s-au înscris la competiție, de locuitorii celor două sate prin care a trecut maratonul, Gura Roșie și Roșia Montana, dar și de turiștii aflați în zonă, în special studenți.

Cuvintele lui Smara Suciu m-au impresiunat, pentru ca ea a simțit esența mesajului pe care am vrut să îl transmitem, fără să îi fi spus direct acest lucru:


Smara Suciu
,

Prezența voastră, maratonul în sine și titlul maratonului au căzut pentru mine ca un semn. De multă vreme mi-am dorit să particip la o “mișcare, alergare” în mod organizat, dar fără implicarea unor titluri sau premii. Fără partea competitivă. Maratonul RECUNOȘTINȚEI este probabil ceea ce are nevoie oricine în viață – este un reminder pentru faptul că putem fi recunoscători pentru fiecare zi din viața noastră și pentru fiecare suflare. Sunt recunoscătoare în fiecare dimineață pentru că mă trezesc și în fiecare seară pentru încă o zi fantastică, pentru că respir, văd, aud, simt, mă deplasez, iubesc și sunt iubită. Pentru fiecare lucru mărunțel. Și e minunat să mergi/alergi pe un traseu atât de frumos și să te gândești la cât de norocoși putem fi și la câtă grijă de noi are natura!

M-am gândit la multe: la natură, la familie, prieteni, experiențe, divinitate, la nimic uneori și la faptul că mă deplasez în ritm rapid pe ambele picioare și respir aer curat, normal!

Cadrul pe care voi l-ați creat, cumva îmi spunea că e ceea ce trebuie să fac și sunt ferm convinsă că parcurgerea traseului singură mi-a prins mult mai bine decât dacă participam ca și alergător. Am mers în ritmul meu și m-am bucurat de fiecare pas, adiere, pietricică, priveliște și oamenii din cale (am primit și afine de la o femeie întâlnită pe traseu).

Țin să vă mulțumesc încă o dată pentru că mi-ați oferit ocazia asta și pentru ca mi-ați reamintit să fiu MEREU recunoscătoare. Și nu cred că a fost doar o coincidență

Având în vedere faptul că, în general, atmosfera la Roșia Montana este una tensionată, la sfârșit am auzit diferite păreri, printre care și păreri greșite despre mesajul pe care am vrut să îl transmitem. Locuitorii din satul Dăroaia au crezut că suntem contra Gold Coorporation pentru că am alergat cu mesajul NATURA ESTE O FIINȚĂ VIE, iar cei de la Salvați Roșia Montana au crezut că suntem pentru exploatare și Gold Coorporation pentru că am avut ca parteneri PRIMĂRIA ROȘIA MONTANA.

Noi nu suntem nici contra nici pro GOLD COORPORATION. Mesajul nostru a fost unul de ARMONIE ȘI DRAGOSTE, UN MESAJ DE VINDECARE A ZONEI ȘI SUFLETELOR LOCALNICILOR.

Am simțit foarte multă dezbinare, deznădejde și ne-am dori ca atmosfera să se transforme într-o atmosferă de VESELIE, BUCURIE TOTALĂ, DEDICAȚIE ȘI IUBIRE, așa cum a fost în ziua maratonului, stare creată și transmisă de fapt de copiii din acea zonă.

Pentru a vindeca rănile trecutului trebuie, în primul rând, să IERTĂM, SĂ NE IERTAM PE NOI ÎNȘINE, SĂ-I IERTAM PE CEI DIN JURUL NOSTRU CARE NE-AU PROVOCAT DURERE.

Ho’oponopono si iertarea

Singura modalitate de a ne elibera este iertarea. Iertarea, pe lângă multe alte lucruri, deschide ușile prosperității.

Iertarea ne permite să închidem o ușă, astfel încât una mai bună și mai mare să se poată deschide. Este posibilitatea unui nou început. E ca și cum te-ai întoarce înapoi la zero și atunci când suntem la zero, totul este posibil. În zero, suntem din nou copii, deschiși, flexibili și curioși. Fără resentimente, griji sau așteptări.

Dacă ești treaz, dacă știi cine ești cu adevărat, nu vei avea nici o problemă în a te ierta pe tine și pe ceilalți. Este mai ușor decât crezi. Nu ai nevoie să înveți asta pentru că ne-am născut știind cum să iertăm, este ceva natural în noi.

CONCLUZIE FINALĂ

Bineînțeles că Pachamama România va continua demersul pentru Protejarea și Promovarea Naturii prin implicarea sau organizarea propriu-zisă a unor evenimente, precum Maratonul Roșia Montana. De asemenea, va continua să lupte pentru ca Promovarea Drepturilor Naturii să se regăsească în legislația din România în forma cea mai reprezentativă pentru mediul înconjurător. Astfel, începând cu 2014, intenționăm să creăm o platformă de educare pentru ONG-uri, astfel încât să prezentăm conceptul Drepturilor Naturii cât mai multor autorități competente.

Totodată, dorim să începem să colaborăm cu autoritățile competente pe tematica inițiativelor legislative privind Protejarea Drepturilor Naturii. Dorim să răspândim mesajul NATURA ESTE O FIINȚĂ VIE – SPUNEȚI DA DREPTURILOR NATURII! prin programe de sport, dar și programe artistice.

NUMAI ÎMPREUNĂ CREĂM SCHIMBAREA, IAR SCHIMBAREA ÎNCEPE CU NOI, DACĂ SUNTEM CONECTAȚI LA LUMINĂ ȘI LĂSĂM DIVINITATEA SĂ CURGĂ PRIN NOI!!!

Aurul se află în puterea noastră de a iubi, de a dărui, de a ne conecta unul cu celălalt… AURUL ESTE DIVINITATEA ȘI LUMINA CARE SE AFLĂ ÎN FIECARE DINTRE NOI!

Haideți să descoperim tezaurul interior și, în același timp, să reflectăm la bogățiile celor din jur!

 

Shoot the runner!

 

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns