Top menu

“Trei modalități de a depăși provocările pandemiei” – John Perkins

Viitoarele pandemii vor fi mai frecvente, mai puternice și se vor răspândi mai rapid dacă nu oprim distrugerea pe scară largă a mediului înconjurător. Există o singură specie care este responsabilă pentru pandemia COVID-19 – noi, a declarat un grup de seamă de oameni de știință într-un articol publicat pe platforma interguvernamentală Știință-Politică a site-ului Serviciile Biodiversității și Ecosistemelor (IPBES).

Avem o mică fereastră de oportunități pentru a depăși provocările crizei actuale, pentru a evita crearea celor viitoare, ne spune și Helen Regan, CNN.

poza art

Citind acest articol, am retrăit un eveniment de o profunzime adâncă din pădurea tropicală amazoniană în 2017. Călătoream într-un caiac de două persoane pe un râu mic de pe teritoriul Achuar cu o femeie care făcea parte dintr-un grup pe care îl conduceam. A plecat pur și simplu cu numele „Z”. Iată o versiune ușor modificată a modului în care o descriu în cartea Touching the Jaguar (Atingerea Jaguarului):

Z a rupt tăcerea. “Există ceva care înoată în râu.”

- Probabil cineva dintre Achuari pe care l-am văzut aproape de acest loc ieri.

Z se întoarse către mine. – Nu, șopti ea. „Este un jaguar!”

Am înghețat cu paleta suspendată deasupra caiacului. Inima mi-a năpustit. Încet, cu precauție, am coborât paleta pentru a mă sprijini pe caiac și m-am aplecat să privesc în jurul ei.

O bandă de apă s-a format peste râu după ce a înotat ceva. Am ridicat o mână pentru a-mi umbra ochii și am urmat acea bandă de apă. Apoi am văzut: capul și umerii tăiați de culoarea neagră a unui jaguar maro, la doar câțiva metri în fața noastră, înotând până la malul râului. Impulsul nostru ne ducea rapid spre el. Am apucat paleta și am oprit mișcarea canoei.

Tăcuți, ne-am așezat acolo, urmărind.

Fără să-și întrerupă ritmul, jaguarul se întoarse și ne privea; apoi a continuat spre mal, s-a urcat pe el, s-a scuturat, ne-a aruncat o altă privire, iar apoi a dispărut în frunziș.

Mai târziu în acea zi, un grup de bărbați Achuar m-au luat în canoea lor pentru a le arăta locul unde jaguarul părăsise râul. Când canoea a ajuns pe malul noroios al râului, unul câte unul, Achuarii au coborât din ea și au pus mâinile pe semnele de gheare ale jaguarului.

„Ne atingem de jaguar”, a spus unul dintre ei, cel mai tânăr, râzând. M-a ajutat să ies din canoe și m-a încurajat să pun și eu mâinile pe urmele jaguarului. „În aceste urme, simți jaguarul care îți blochează oamenii”, m-a înștiințat el. „Și simți jaguarul care este aliatul tău pentru schimbare.”

După ce ne-am întors la canoe, am întrebat ce a vrut să spună prin asta.

„Un jaguar pare să împiedice oamenii tăi să se schimbe și să înceteze acțiunile care distrug aceste păduri și lumea per ansamblu. Cu toate acestea, acel jaguar se oferă, de asemenea, să vă dăruiască puterea de a vă schimba.” Stând în acea canoe cu Achuarii, am înțeles că ideea de a atinge jaguarul a ajuns în lumea industrializată modernă într-un moment în care ne confruntăm cu fricile noastre și le transformăm în acțiuni care creează o schimbare personală și globală esențiale pentru supraviețuirea noastră.   Atingerea Jaguarului (Touching the Jaguar), John Perkins (pp. 215-216)

Desigur, în 2017, nici eu și nici Achuarii nu știam că peste trei ani vom fi loviți de pandemia coronavirusului. Cu toate acestea, am înțeles că ființele umane distrugeau viața așa cum o cunoaștem pe această frumoasă planetă și că trebuie să atingem jaguarul fricii care ne-a ținut blocați în apucăturile unei Economii a Morții. Tu și cu mine suntem chemați să primim de la jaguar curajul, forța, energia și înțelepciunea care ne vor propulsa să luăm acțiuni pentru a transforma acest sistem eșuat într-o Economie a Vieții de succes.

 

Ce poate face fiecare dintre noi acum?

 

1. Angajează-te la schimbare.

Oferiți-vă acest timp pentru a reflecta asupra schimbărilor mari și mici pe care le puteți începe pentru a trăi mai mult un stil de viață al Economiei Vieții. Este imperios necesar să dezvoltăm o conștientizare a faptului că fiecare acțiune pe care o facem și fiecare produs pe care îl cumpărăm are impact asupra altor persoane și a locurilor în care trăiesc; colectiv, stilurile noastre de viață din prezent determină viitorul pe care îl vor moșteni copiii și nepoții noștri. Ca și cei de dînaintea noastră, trebuie să fim dispuși să facem ceea ce unii consideră ca fiind sacrificii, deși ar putea fi numite mai bine investiții, pentru a ne asigura că lăsăm urmașilor noștri o lume care este cel puțin la fel de bună ca cea pe care ne-au oferit-o părinții noștri. .

Câteva sugestii: dacă este posibil, ia în considerare amenajarea unei grădini sau alăturarea unei grădini comunitare. Investește în cumpărături la nivel local pentru alimente și alte nevoi. Fii creativ despre cum poți reduce din consumul de energie. Luați în considerare să faceți o provocare „fără cumpărături”. Investiți în companii care protejează mediile naturale, împreună cu diversitatea speciilor care le locuiesc.

 

2. Folosește-ți vocea

Alăturați-vă sau începeți o mișcare a consumatorilor care va convinge o corporație să își asume un rol de lider în crearea schimbării, transformând Economia Morții într-o Economie a Vieții. Alegeți orice corporație considerați că ar trebui să-și schimbe modul de funcționare. Alcătuiți un mesaj pe care îl puteți distribui în cercurile voastre din rețelele sociale. Faceți-l pozitiv și inspirator.

Ceva de genul: Îmi place produsul tău, dar nu o să-l mai cumpăr până nu vei plăti lucrătorilor din India un salariu (sau să cureți poluarea pe care ai provocat-o sau orice altceva prin care să faci această corporație să se schimbe).

Distribuie mesajul tuturor cercurilor tale din rețelele sociale și roagă-le să le distribuie la rândul lor sau să creeze un mesaj similar pentru cercurile lor din rețele sociale…și așa mai departe.

Mulți directori îmi spun că astfel de mesaje sunt extrem de eficiente. Când primesc suficient de multe, le duc acționarilor majoritari și subliniază că este esențial să asculți clienții.

 

3. Spune noua poveste despre Economia Vieții

Poveștile au un impact mai mare decât faptele. Fii atent la noutățile bune care se întâmplă (de exemplu energia solară și eoliană, tehnologiile care colectează materiale plastice din oceane și le reciclează, supermarketurile care vând produse ecologice și cultivate local, întreprinderi sau persoane care ajută oamenii cu covid-19). Dacă ești tentat să-ți ajustezi câteva povești „doar ca propagandă de marketing”, să știi că a spune povești schimbă percepțiile care duc la acțiuni noi (Exemplu: o femeie care a început să-și pună hainele la uscat pe o sârmă în aer liber pentru a-i impresiona pe vecini și apoi a devenit lider în mișcările de conservare a energiei). Folosiți coronavirusul ca vehicul pentru a spune povestea despre interconexiunile dintre sănătatea oamenilor, animalelor, plantelor și mediului. Fii creativ și distrează-te răspândind povestea despre importanța Economiei Vieții și despre plăcerile și frumusețea pe care le va aduce vieților noastre.

Înțelegem, așa cum spune și raportul CNN, că: „Pandemiile viitoare sunt probabil mai frecvente, mai mortale și se vor răspândi mai rapid, dacă nu oprim distrugerea pe scară largă a mediului nostru.”

Touching The Jaguar Book Cover

 

Coronavirusul a ajuns în lumea industrializată modernă într-un moment în care ne confruntăm cu temerile noastre și le transformăm în acțiuni care creează schimbări personale și globale esențiale pentru supraviețuirea noastră. Este momentul ideal pentru noi toți să ne schimbăm viața și lumea.

Notă: Dacă doriți să vă implicați mai adânc în reflecția „Ce pot face?”, am creat un caiet de lucru „Puneți în acțiune” de 17 pagini, care vă prezintă toate acțiunile pe care le conturez în Touching the Jaguar (Atingerea Jaguarului). Primiți acces instantaneu la acest PDF când pre-comandați cartea Touching the Jaguar (Atingerea Jaguarului). https://touchingthejaguarbook.com/

Acum mai mult ca oricând, este esențial să ne unim cu frații și surorile noastre indigene pentru a proteja Mama Pământ. Această serie de conversații este gratuită pentru cei care au precomandat copia lor din Touching the Jaguar. De îndată ce comandați o copie, veți primi instrucțiuni despre cum să obțineți bonusurile și să vă alăturați la noi conversații care vor urma.

 

 

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns