Top menu

Traseu semi-maraton

Plecăm de la Monumentul Eroilor, situat pe șoseaua Principala – la 150 m mai sus de actuala Primărie. Rosia-Montana-Marathon

Clădiri mai importante pe lângă care trecem în drum spre Piață sunt: clădirea fostului magazin transformat în clădire de birouri a Companiei; grupul de blocuri; Hotelul familiei Andrei Gruber; clădirea fostului Club Muncitoresc; maternitatea; casa Mihăilă Gritta; Școala I-IV.

De aici drumul o ia la dreapta ajungând la poalele Masivului Cârnic. Trecând prin fosta coloană auto a minei de stat.

Lăsând Vercheșul în urma ne îndreptăm, spre Vest, drumul ducându-ne spre Cariera Cetate.

Trecem printre Cariera Cetate și Cârnic făcând o buclă spre Est. Ajungem la monumentul naturii Piatra Despicata și privim la urmele antice ale exploatărilor făcute de către romani. Câteva zeci de metri mai încolo, pe fațada sudica a Masivului Cârnic întâlnim un complex de lucrări miniere (sub forma unor concavități) datate de către specialiști – prin intermediul testului Carbon 14 – ca fiind mai vechi decât cele aparținând sosirii romanilor în zonă, lucrări obținute în urma folosirii metodei cu foc apa si oțet, astfel încât minereul să se disloce în urma diferenței de temperatură.

Ne privește semeț al doilea Monument al naturii și anume Piatra Corbului. Este un colț de roca ce poartă urmele vechilor exploatări, iar la baza lui, la vreo 25 de m diferență de nivel față de drum și vreo 40 m diferență de nivel față de Tăul Cornii există niște ieșiri de urgența din interiorul Cârnicului, munte brăzdat de galerii antice, medievale și contemporane dar și vestitele CORANZI – acele goluri imense rezultate în urma exploatărilor făcute de-a lungul timpului pe coșurile vulcanilor submarini pe care a țâșnit aurul spre suprafață – unde înaintașii au exploatat AUR NATIV și volbură…

La intersecția cu 5 drumuri o luăm la dreapta pe scurtătura spre drumul județean ce duce spre Combinatul Minier al Cuprului Roșia-Poieni.

Pe CUMPĂNA APELOR, înainte ca drumul să înceapă să coboare, o luăm în stânga lăsând la dreapta noastră masivul Sulei și coborând spre Cârnic.

Ajungând la aceeași intersecție despre care vorbisem înainte o luăm la dreapta coborând, prin pădurea seculară de brazi spre Tăul Brazilor. Ocolind lacul coborâm spre centrul localității pe același drum descris și pentru maraton…

Din Piață, trecând pe lângă fosta Primărie restaurată de către Primăria Roșia-Montană în parteneriat cu RMGC (după ce Consiliul Local refuzase refacerea clădirii de către ARA…), coborâm spre locul unde s-a dat START-ul și anume MONUMENTUL EROILOR.

Harta probe