Top menu

TOT DESPRE MINUNEA DIN PIAŢA CONSTITUŢIEI (1)

Silviu-DUMITRESCU-150x150

Un cititor al revistei noastre ne-a atras atenţia că, în materialul apărut în cadrul rubricii „Călcîiul lui Ahile“, intitulat „Minunea din Piaţa Constituţiei“, apărut pe data de 12 octombrie, nu a văzut prea multe „minuni“ în ceea ce scrisesem. Pe bună dreptate, spaţiul nu ne-a permis să vă prezentăm acei oameni minunaţi, prezenţi acolo, adevăraţi eroi anonimi, pe care îi întîlneşti din ce în ce mai rar astăzi.

A alergat, din nou, colonelul în rezervă Ilie Roşu, care a terminat al 150-lea Maraton, cu două sau mai multe steaguri în mînă, dintre care unul a fost, întotdeauna, Tricolorul românesc. Încercaţi să alergaţi, cu două steaguri în mînă, doar o sută de metri, cînd adie puţin vîntul, şi doar atunci veţi înţelege ce efort a fost capabil să facă acest om. Sau închipuiţi-vă bucuria pe care a simţit-o Ilie cînd a alergat un Maraton în Statele Unite şi vedea cum ofiţerii spectatori de pe traseu luau poziţia de „drepţi“ şi salutau drapelul american pe care îl purta alături de Tricolor, de-a lungul întregului traseu. Forţa a găsit-o în sentimentele patriotice care îl animă şi care l-au determinat să organizeze Maratoane cu teme istorice, cum sînt cele de la Mărăşeşti sau din alte oraşe.

La standul organizaţiei Pachamama, din cadrul expoziţiei sportive a Maratonului, care luptă pentru drepturile naturii, organizaţie condusă cu mult suflet de doctorul în psihologie Alexandra Postelnicu, doctorat luat în America, nu la noi, unde plouă cu doctorate plagiate (se cunosc doar cele din politică, fiindcă nu s-a interesat nimeni de tezele de doctorat din alte domenii) despre care am mai scris, se aflau o mulţime de produse apicole, aduse în Capitală de Decebal Ştefan Achim. Decebal este un cetăţean între două vîrste, moţ de prin părţile Sarmizegetusei îmbrăcat în costum de dac, care s-a ataşat ideii de sport şi a evocării strămoşilor noştri, devenind un valoros voluntar în organizarea Maratoanelor Dacilor. Cu acest prilej, sînt nevoit să mă autodenunţ. Cu toată opoziţia mea, am fost nevoit să primesc un borcănel cu polen, producţie proprie, de la Decebal, care s-ar fi simţit jignit dacă îl refuzam.

Acelaşi stand al asociaţiei Pachamama a fost gazdă ospitalieră pentru un alt om de o valoare deosebită. Acesta, printre multe alte activităţi, este şi organizatorul Maratoanelor dacice menite să trezească în mintea românilor mîndria că dacii au fost poporul, alături de romani, din care s-au născut românii de astăzi. Mîndri, deoarece, cu cît trece timpul, se fac noi descoperiri în care se află că dacii erau un popor dezvoltat în multe privinţe, chiar înaintea romanilor, cum ar fi, de pildă, prelucrarea metalelor. Acel om de valoare este inginerul Daniel Lixandru, care a reuşit să desţelenească apatia activităţilor şcolare în privinţa sportului în cartierul lui, organizînd festivaluri sportiv-culturale anuale, transformînd strada Amintirii într-un adevărat teren polisportiv, iar în şcoala unde învaţă şi copiii lui a reuşit să nu existe nici un elev cu scutire medicală pentru orele de educaţie fizică. El este iniţiatorul campaniei care va fi discutată şi în Parlament, numită „Porţi deschise pentru sportul în şcoli“, sau cum îi spun alţii: „Liber în curtea şcolii“, acţiune necesară pentru ca sportul să poată fi accesibil tuturor şi de a lua atitudine faţă de lipsa sau distrugerea atîtor terenuri sportive.

(va urma)
SILVIU DUMITRESCU

sursa: http://romaniamare.info/tot-despre-minunea-din-piata-constitutiei-1/

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns