Top menu

Simpozionul Pachamama în cadrul Universității Ecologice București

Luni, 29 Februarie 2016, în ultima zi de iarnă, am mers la Universitatea Ecologică București, noul nostru partener, pentru a susține Simpozionul Pachamama România.

Simpozon Pachamama 2016

Din cadrul echipei noastre au fost prezenți Alexandra Postelnicu, Ana Daraban, Daniel Diaconu
, Irina Turcu și Liliana Popescu
. Primii trei au prezentat Simpozionul, Irina Turcu a vorbit participanților despre Drepturile Naturii și Inițiativa Cetățenească Europeană, iar Liliana Popescu ne-a sprijinit în strângerea feedback-urilor, în crearea de relații cu studenții care au rămas până la finalul celor 4 ore, pe această cale mulțumindu-i foarte mult.

Ne-am bucurat de o primire caldă din partea cadrelor didactice, printre care domnul Rector Giuliano Tevi și domnii profesori Andrei Duțu și Gabriel Manu, dar și din partea studenților care au fost prezenți în Aula UEB, locul de desfășurare al evenimentului.

simpozon-Pachamama-2016-1

Înainte de a începe Simpozionul, am oferit 10 minute Alexandrei Călin, membru al Asociației Bucharest Running Club, un nou partener al nostru pe partea sportivă, să vorbească audienței despre evenimentele sportive pe care ABRC le vor organiza anul acesta, respectiv 10k pe 3 Aprilie, Semimaratonul București pe 14-15 Mai și Maratonul Internațional București pe  8-9 Octombrie.

simpozon-Pachamama-2016-2

Scopul Simpozionului este acela ca participantii sa realizeze ca o prezenta umana corecta din punct de vedere social, viabila din punct de vedere ecologic, satisfacatoare din punct de vedere spiritual este un vis ce poate fi implinit in viitor. Intentia noastra este ca cei care iau parte la acest program sa plece inspirati si aceasta viziune sa-i calauzeasca, pregatiti sa treaca la actiuni care sa contribuie la transformarea acestei viziuni in realitate.

După prima parte, intitulată  ,,Unde suntem?”, prin care arătăm situația în care se află Natura și oamenii de pe întreaga planetă, sentimentele predominante ale participanților au fost de tristețe, neputință, nedreptate și compasiune față de cei suferinzi, fie că este vorba de oameni sau de animalele afectate.

În cea de-a doua parte a Simpozionului am văzut ,,Cum a fost posibil să ajungem în situația din prezent?” Principalul motiv a ceea ce se întâmplă în prezent este consumismul promovat peste tot în lume, fapt ce a condus la dispariția a foarte multor specii, la scăderea cu aproximatix 90% a leilor africani și a altor feline asemenea lor prin distrugerea ecosistemelor și a braconajului.

De asemenea, în această parte am făcut și un exercițiu împreună cu studenții prin care să verificăm presupunerile neexaminate ale lumii moderne după care aceasta își construiește viața.

Iată câteva exemple de astfel de presupuneri:

  • ..Voi fi fericit când voi avea mai mult.”
  • ,,Depind de ceilalți.”
  • ,,Omul este specia superioară, deasupra tuturor.”
  • ,,Am nevoie de un job pentru a supraviețui.”
  • ,,Avem nevoie de industrie pentru produse de larg consum, nu de producție locală.”
  • ,,Terminarea resurselor în alte părți ale lumii (gen apa) nu mă ating pe mine.”

Prin acestea se poate vedea că oamenii încă nu sunt conștienți de faprul că sunt conectați între ei și sunt conectați cu întreaga planetă. Problemele din orice parte a lumii își vor extinde consecințele peste tot mai devreme sau mai târziu.

În cea de-a treia parte a Simpozionului, ,,Ce este posibil acum?” am arătat cum putem schimba situația actuală, care ar fi rolul fiecăruia dintre noi. În acest punct, studenții au devenit curioși cum acționăm noi pentru a schimba lucrurile, care sunt proiectele noastre.

Atunci am început să le vorbim despre programul Drepturilor Naturii, despre care le-a vorbit și Irina Turcu, despre colaborarea cu alte școli pe programe educative cum este și Simpozionul și despre Maratonul de la Roșia Montană.

Studiind Ecologia, participanții știau mare parte din informațiile prezentate în cadrul Simpozionului, așa că au devenit foarte interesați despre ceea ce facem noi la Roșia Montană, despre cum decurg lucrurile acolo, despre cum ar putea să contribuie și ei la această cauză.

simpozon-Pachamama-2016-3

Studenții nu au vrut să-și găsească maniera lor de a acționa, iar în ultima parte a Simpozionului, ,,Încotro ne îndreptăm?”, mulți dintre ei au dorit să știe cum ar putea să se implice în proiectele noastre și să ne sprijine.

Reacția lor arată că în jurul nostru există dorință de schimbare, oamenii vor să îmbunătățească situația din prezent, dar nu este suficientă inițiativă și continuitate. Schimbarea presupune inițiativă, acțiune, perseverență și credință în ceea ce facem. Sunt mulți care încep cu entuziasm, dar se pierd pe drum când apar provocările.

simpozon-Pachamama-2016-4

Acest lucru se întâmplă și din cauza lipsei de creativitate și imaginație. Majoritatea oamenilor din Secolul 21 (Secolul Vitezii), în special tinerii, sunt conduși de Minte, care de cele mai multe ori, ne minte. Am uitat să ne mai acordăm timp și să ne ascultăm și vocea interioară, conștiința sau intuiția noastră.

Albert Einstein, poate cel mai mare om de știință al tuturor timpurilor, spunea că viața trebuie să ne-o conducem după vocea noastră interioară, iar mintea să-i fie doar un bun slujnic. Ceea ce se întâmplă în realitate este faptul că mintea ne conduce, iar noi îi suntem slujnici.

Ceea ce ne dorim prin acest Simpozion este trezirea conștiinței oamenilor, care în prezent sunt ghidați de minte și de marketingul agresiv făcut în media și aproape la orice colț de stradă.

Unii oameni, precum cei implicați în ecologie, nu mai au nevoie de conștientizare. Studiind ecologia, știu deja ceea ce se întâmplă și faptul că urmările dezastrelor naturale îți vor extinde efectele și asupra noastră. Unele dintre aceste efecte deja sunt vizibile. Un exemplu sunt temperaturile fluctuante și scăderea cantității de precipitații, în special de zăpadă, ceea ce conduce la scăderea producției agricole, adică a hranei noastre.

Aceștia au nevoie de planuri concrete pe care să le aplice.

Multă lume așteaptă soluția perfectă, așteaptă că cineva o să vină și o să schimbe lucrurile printr-o simplă decizie. Din păcate nu există așa ceva. Lucrurile se vor schimba doar dacă acționăm împreună și într-un mod organizat.

Campania Drepturilor Naturii este un exemplu în acest sens. Mai multe ONGuri din statele Uniunii Europene au demarat o Inițiativă Europeană Cetățenească prin care dorește să obțină prin lege Drepturi pentru Natură, astfel încât Natura să nu mai fie considerată un obiect, o proprietate, ci o Ființă Vie.

Acțiunea și unitatea trebuie să le împletim cu credința în modul de funcționare al Naturii, în legile Universului și în Puterea Divină. Să avem încredere în vocea noastră interioară, în puterea care curge prin noi și să ne lăsăm ghidați de ea.

Viața se desfășoară pas cu pas. Nu putem cunoaștem întregul drum, îl descoperim pe măsură ce-l parcurgem. Trebuie să rămânem deschiși la misterul vieții și să ne lăsăm ghidați de sincronicitățile care apar. Singurul lucru pe care îl putem controla este intenția noastră.

Și care este intenția corectă?

Vom înțelege că nu putem controla oamenii sau situațiile mai mult decât ne controlăm propria respirație. Ce ar fi indicat să intenționăm este să aducem bunăvoință către orice se întâmplă și să nu mai reacționăm automat.

Am să închei cu un citat aducător de speranţă şi încredere în viitorul nostru: “Dacă dinamica Universului de la început a dat formă cerurilor, a dat lumina soarelui şi a format Pământul…dacă aceeaşi dinamică a creat continentele, mările şi atmosferă…dacă ea a dat naştere numeroaselor forme de viaţă…iar apoi ne-a creat şi pe noi şi ne-a ghidat de-a lungul secolelor turbulenţe…tot ea a trezit în noi acest nou mod de a ne înţelege pe noi şi relaţiile cu acest fenomen. Fiind ghdati de însăşi puterea Universului, putem avea încredere în viitorul aventurii omenirii.”  – Thomas Berry

One Response to Simpozionul Pachamama în cadrul Universității Ecologice București

  1. Daniel Diaconu 02/03/2016 at 8:11 PM #

    O experienta foarte interesanta si constructiva!

Lasă un răspuns