Top menu

Sărbătorirea a 10 ani cu Drepturile Naturii în Ecuador

pachamama1

                          O discuție în cadrul simpozionului, incluzând partenerul indigen al Alianței Pachamama, Manari Ushigua Fotografie făcută de către: Alianța Globală pentru Drepturile Naturii               

Drepturile Naturii recunosc Pământul și toate ecosistemele sale ca fiind o ființă vie cu drepturi inalienabile: să existe, să trăiască fără a fi tratate cu cruzime, să mențină procesele vitale necesare pentru echilibrul armonios care susține toată viața. Astfel de legi recunosc și autoritatea oamenilor, a comunităților și a guvernelor de a apăra aceste drepturi.

În 2008, Ecuador a devenit prima țară din lume care a recunoscut și a implementat Drepturile Naturii în Constituția națională. Pentru a celebra și a sărbători cea de-a 10-a aniversare a evenimentului istoric, a avut loc un simpozion internațional în Ecuador pe 27 și 28 Septembrie.

Evenimentul, găzduit de Universitatea Andina din Quito, a fost organizat de Alianța Globală pentru Drepturile Naturii – o organizație la înființarea căreia, în 2010, Alianța Pachamama a jucat un rol important. La eveniment au participat aproape 300 de avocați și activiști din întreaga lume, inclusiv din alte țări care au deja sau se află în proces de includere a Drepturilor Naturii în sistemele lor juridice – Noua Zeelandă, India, Nepal, Columbia, Mexic, Suedia, Brazilia, Argentina, Bolivia și diverse jurisdicții din Statele Unite.

Popoarele indigene din Ecuador au jucat un rol proeminent în cadrul evenimentului. Drepturile Naturii sunt în concordanță cu înțelegerea tradițională indigenă a naturii ca fiind o ființă vie și sunt recunoscute de popoarele indigene ca un instrument puternic de a-și proteja terenurile și culturile de amenințările industriale și de despăduriri. În cadrul celor două zile de prezentări și discuții de grup, participanții au fost inspirați de progresele remarcabile realizate în întreaga lume pentru a determina adoptarea acestei noi forme de jurisprudență. Realizările și poveștile de succes care au fost împărtășite participanților le-au dat acestora sentimentul că Drepturile Naturii sunt cu adevărat “o idee al cărei timp a venit”.

 

Articolul de pe platforma Alianței Pachamama.

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns