Top menu

Rosia Montana Maraton 2016 – Descriere Eveniment

Maraton-Pachamama-2016

Scurtă descriere a Asociației Pachamama România

Competiția “Maratonul Pachamama” este organizată de Asociația Pachamama România.

Pachamama România a luat naştere în 2011 la iniţiativa Alexandrei Postelnicu, președintele filialei din România, în urma participării la un Simpozion al Alianţei din SUA.

Pachamama Alliance, alianță la nivel global, s-a format în urma efortului depus de triburile indigene achuar din jungla amazoniană de a lupta împotriva distrugerii de către exploatatori a zonelor în care locuiau. La aceasta inițiativă s-au alăturat și câteva grupuri din America, în 1995 această colaborare luând forma uneia dintre cele mai active și complexe asociații ecologice din lume.

Pachamama este un cuvant din limba Quechua din Anzi tradus ca Mama Natura (Mother Earth), care include mai precis prezența sacră a Pământului, a Cerului, a întregului Univers. Pământul trebuie protejat și conservat și fiecare dintre noi iși poate asuma un rol activ în acest proces.

Misiunea noastră este schimbarea viziunii lumii moderne focusată pe consumism, prin conștientizarea interconectivității, astfel încât să inspire oamenii să participe la crearea unei lumi sustenabile, echitabile și aducătoare de împlinire sufletească.

Pentru a împlini această misiune, propunem un model  de conștientizare și transformare personală prin Trilogia Pachamama România (cei 3 S):

 • Aspectul Social
  • Programe de educaţie
  • Evenimente inspiraţionale (speakeri, psihologi, terapeuți)
  • Program Drepturile Naturii (descris mai jos)
 • Aspectul Sportiv
  • Organizare Maraton Pachamama Roşia Montană
  • Participare la alte concursuri de alergare
  • Voluntari la evenimentele Bucharest Running Club
 • Aspectul Spiritual
  • Eveniment de spiritualitate, meditații,workshop-uri, seminarii (Kaisa Puhakka)
  • Întărirea comunităţii (întâlniri lunare)

Drepturile Naturii este un program foarte important al Pachamama România și al Alianței Globale.

Drepturile Naturii reprezintă recunoașterea și onorarea faptului că Natura are drepturi, la fel cum și ființele umane au. În prezent, Natura este percepută sub forma unui bun sau a unei proprietăți, însă inițiativa Drepturilor Naturii schimbă paradigma, “regulile jocului”, oferind o perspectivă în care Natura, prin toate formele sale, are dreptul de a exista și de a fi protejată, proces la care cu toții ar trebui să luam parte.

Este recunoașterea holistică a faptului că tot ceea ce este viu, toate ecosistemele planetei noastre sunt profund interconectate cu ființa umană.

Conștientizarea interconectivității o facem, așa cum puteți vedea în Trilogia Pachamama, și prin programe sportive, un exemplu fiind Maratonul Pachamama Roșia Montană, alergatorii purtând mesajul Drepturilor Naturii, prin care aceasta să fie tratată ca o ființă vie. De asemenea, interconectivitatea o simțim și alergând timp de câteva ore într-un spațiu natural plin de încarcătură spirituală și energetie pozitivă.

Maratonul contribuie și la dezvoltarea turistică a Roșiei Montane prin promovarea localității în rândul sportivilor și iubitorilor de natură. Evenimentul ajută astfel și la promovarea patrimoniul cultural și arheologic inestimabil al Roșiei Montane, una dintre cele mai frumoase zone ale țării noastre.

În același timp, oamenii care vin aici cunosc proiectele care sunt dezvoltate în această localitate, cum sunt Adoptă o Casă, Cercetașii Roșia Montană, Vizitați Munții Apuseni,  putând participa astfel la dezvoltarea acestora și implicit la dezvoltarea Ecoturismului în România.

Competiția “Maratonul Pachamama” se va desfășura în ziua de 23 iulie 2016, în Munții Apuseni, pe toată întinderea comunei Roșia Montană, județul Alba. Competiția se adresează atât iubitorilor de alergare montană, cât și stradală. Competitorii, cât și împătimiții de istorie a României, pot admira cadrul natural deosebit din aceasta zonă, dar și cel construit de-a lungul veacurilor de oamenii locului, Roșia Montană evidențiindu-se și printr-un patrimoniu arhitectural deosebit.

Pe parcursul maratonului vom descoperi monumentele naturale ale zonei – Piatra Corbului, Piatra Despicată, Tăul Cornei, Tăul Brazi, și nu în ultimul rând Masivul Cârnic. Vom alerga împreună nu neapărat pentru performanța fizică, dar mai ales pentru a TRANSMITE SENTIMENTUL NOSTRU DE IUBIRE ȘI RECUNOȘTINȚĂ FAȚĂ DE LOCALNICI, STRĂMOȘII ACESTOR LOCURI ȘI NATURA VIE.

Maratonul este la cea de-a IV-a Ediție, prima având loc în anul 2013. Primele două ediții au fost organizate împreună cu Eco Alpin, concursul numindu-se ,,Maratonul Recunoștinței”, fiind dedicat eroilor neamului românesc din cele două Războiae Mondiale. Maratonul îi este dedicat și marii noastre campioane olimpice în proba de maraton, Constantina Diță, care în anul 2008, la Beijing, a câștigat pentru România prima medalie de aur în proba de maraton. Startul competiție din acest an  va fi dat din fața Monumentului Eroilor din Roșia Montană de însăși doamna Constantina Diță, care va veni în mod special în România pentru a lua parte la Maratonul Pachamama Roșia Montană

Așadar, în data de 23 iulie 2016, vă invităm cu drag la Ediția a IV-a a Maratonului Pachamama Roșia Montană, un maraton care s-a născut din DRAGOSTE PENTRU ROMÂNIA, ISTORIA ȘI NATURA EI.

No comments yet.

Leave a Reply