Top menu

Privind în perspectivă: Compasiunea ca o Etică Globală

Mai mult ca oricând, o societate sănătoasă necesită compasiune, care ajunge dincolo de limitele cercurilor noastre apropiate.

Atâta timp cât ele au existat, tradițiile spirituale au accentuat interconectivitatea noastră, până cândacest adevăr spiritual a devenit o realitate politică și economică în lumea noastră în proces de globalizare.

Un fermier din Guatemala, de exemplu, ți-ar fi crescut cafeaua, în timp ce altcineva din China sau Mexic, ți-ar fi făcut haine. Vedem că războiul într-o singură țară creează transformări într-o alta, iar colapsul economic se resimte în întreaga lume. 

WomanTravelingBackpack2

Ca și societate, ne confruntăm cu realitatea că ceea ce consumăm și modul în care o facem, are un impact direct asupra persoanelor care trăiesc în întreaga lume. Suntem conștinți de  faptul că pacea și bunăstarea noastră se împletesc cu cea a oamenilor cu care nu ne vom întâlni niciodată.

Ce înseamnă asta pentru crearea unei societăți drepte? Cum acționăm atunci când dorim să tratăm pe alții cu respect, și totuși oamenii suntem conectați pentru a trăi în jurul lumii? Cum se pot ajusta sistemele noastre etice și morale pentru a se adapta la comunitatea noastră globală aflată în creștere?

Extinderea conceptului nostru de compasiune

Mai mult ca oricând, o societate sănătoasă necesită compasiune, care ajunge dincolo de limitele cercurilor noastre imediate. În anul 2009 liderii religioși și spirituali din întreaga lume s-au adunat pentru a crea Carta pentru Compasiune, care ar articula o nouă etică la nivel mondial:

“Născută din adânca noastră interdependența, compasiunea este esențială pentru relațiile umane și o umanitate împlinită. Este calea spre iluminare, și absolut necesară pentru crearea unei economii juste și o comunitate globală pașnică “

Ceea ce a început ca un text a înflorit acum într-o mișcare și o organizație internațională care să pună Regula de Aur în centrul tradițiilor noastre religioase și etice.

Fondatorul Cartei, savant al religiei Karen Armstrong, subliniază faptul că de-a lungul istoriei, perioadele cu cea mai mare revoltă și violență ar conduce înțelepți la aceeași concluzie: trebuie să ne extindem conceptul nostru de compasiune dacă vrem pace. Acest lucru înseamnă să ne punem pe noi înșine în pielea oamenilor din afara comunităților noastre, a celuilalt, inclusiv a dușmanilor noștri.

compassion

Luată pe scară internațională, această regulă de aur transformă diferențele culturale și religioase într-o viziune comună a păcii. Alianța Pachamama s-a angajat să ducă mai departe această viziune bazată pe respect și compasiune pentru oamenii de pretutindeni.

 game changer intensive

Cum puteți aduce voi compasiune în comunitățile voastre și în comunitatea globală? Noi vă putem învăța cum să acționați la nivel local și global în cadrul programului nostru Game Changer Intensive, un curs online pe parcursul a 7 săptămâni, pentru a vă dota cu instrumente și cunoștințe cu care să construiți mai departe o lume sustenabilă, echitabilă și împlinită spiritual. Înregistrează-te pentru următorul nostru curs acum intrând pe link-ul de mai jos!

https://www.pachamama.org/engage/intensive

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns