Top menu

Prezentarea Drepturilor Naturii la Târgu Mureș

Duminică, 25 Octombrie 2015, am mers la Tărgu Mureș pentru a face o prezentare a Proiectului Drepturilor Naturii, fiind un pas important pentru a ne creea parteneri activi care să ne susțină în Campania Europeană și Națională de Strângere de semnături ce va demara în Aprilie 2017.

logo digital transilvania

Am venit aici la invitația lui Constantin Barbu, președintele Digital Transilvania, pe care l-am întânlit la prezentarea lui Mumta Ito de la Cluj-Napoca din urmă cu o lună. Acesta ne-a propus în acel moment să venim la Târgu Mureș să ținem o prezentare prin care să facem cunoscut proiectul nostru și să creem conexiuni cu diferite persoane locale.

Digital Transilvania este o comunitate care organizează Universal Intelligent Festival, cel mai lung festival din lume care durează 200 de zile.

Prezentarea s-a ținut la Cinema Arta, unde localnicii nu prea s-au aglomerat ca și la rularea unui film de acțiune. Deși a fost un cadru mai restrâns, printre persoanele participante s-a numărat și doamna Ionela Ciotlauș, o doamnă care s-a arătat foarte interesată de proiectul nostru. Fiind un om politic cu experiență în orașul Târgu Mureș și un om responsabil, dumneaei cunoaște foarte bine problemele de mediu de aici. Ne-a povestit de două cazuri foarte sensibile cu care se confruntă tărg mureșenii pe partea de mediu – Azomureșul și groapa de gunoi.

Azomureșul este principalul poluator la nivel de oraș, fiind cauza foartor multor îmbolnăviri ale oamenilor de aici.

După primirea autorizației de mediu din urmă cu câțiva ani, compania a anunțat că mărește capacitatea de producție, astfel cantitățile de poluanți au devenit mult mai mari decât cele stipulate în actul ce i-a dat voie să-și continue activitatea. Este o problemă foarte delicată cu care se confruntă cetățenii acestui oraș de mulți ani și pe care ne dorim s-o rezolvăm prin obținerea drepturilor pentru natură. Un moment cheie pentru soluționarea problemei este Ianuarie 2016 când autorizațiade mediu a Azomureșului expiră și trebuie reînnoită. Se poate arăta atunci faptul că n-au fost respectate condițiile de protecția mediului impuse în contractual anterior, iar activitatea de aici nu mai poate continua.

Groapa de gunoi a orașului este o altă mare provocare pe partea de mediu cu care se confruntă cetățenii din Târgu Mureș. Din cele povestite de doamna Ciotlauș, fosta groapă de gunoi a fost închisă în urmă cu ceva timp, însă nu a fost construită nici una nouă. Astfel, deșeurile sunt aruncate în locuri neamenajate din jurul orașului, ceea ce conduce la formarea de poluanți foarte dăunători pentru locuitorii orașului.

Această problemă poate fi rezolvată și prin colectarea selectivă a deșeurilor produse în acest oraș. Colectarea selectivă este soluția de viitor prin care să reducem cantitatea deșeurilor aruncate la groapa de gunoi și astfel să diminuăm și poluarea emisă de aceasta.

O altă modalitate eficientă de rezolvare a acestei probleme a deșeurilor este reducerea consumului. De fapt, reducerea consumului reprezintă o modalitate prin care ajutăm per ansamblu Natura și, implicit, pe noi oamenii.

Prin reducerea consumului nu scădem doar cantitatea de deșeuri, ci scădem și numărul copacilor tăiați, salvăm și zonele ce urmau a fi exploatate petrolier, salvăm animalele marine care mor din cauza deșeurilor aruncate în mări și oceane ș.a.m.d.

Ne-am bucurat să vedem un om politic așa conștient și responsabil, care dorește să ia parte activ la schimbările ce se impun pe plan local din punct de vedere al protejării mediului și, bineînțeles, al oamenilor.

Întâmplător sau nu, acest lucru s-a petrecut fix de Ziua Armatei Române, o zi care marchează o victorie crucială a soldaților români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vreau să cred că acestă zi va reprezenta și pentru noi începutul unei colaborări roditoare, astfel încât la Târgu Mureș, iar mai apoi în toată țara, să legăm parteneriate puternice prin care să împărtășim cu cetățenii faptul că Natura este o Ființă Vie și are Dreptul la Viață, ca și noi oamenii, și merită respectată și cinstită pentru tot ceea ce ne oferă în fiecare zi, în fiecare moment al vieții noastre.

E nevoie de curaj împletit cu credință și pasiune pentru a acționa pentru această cauză nobilă, pentru a apăra Natura, pentru a apăra ceea ce iubim.

Entuziasmul nostru sunt sigur că-i va cuprinde pe mulți alții care vor dori să ne însoțească în această frumoasă călătorie prin care să obținem Drepturi pentru Natura noastră ocrotitoare care ne servește necontenit cu tot ceea ce avem nevo

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns