Top menu

Practicând iubirea sau iubește ceea ce este!

practicand-iubirea

Carlos, am o întrebare cu privire la o propoziție care se repetă în mai multe articole de-ale tale: “Iubește ceea ce este!” Poți să simți această manifestare a dragostei pretutindeni, la tot ce se întâmplă în jurul tău? Chiar este posibil să o simți? Cum poate cineva practica acest tip de emoție în mod regulat și în același timp să fie autentic?

Buna Bianca,

Frumoasă întrebare. Nu este prea ușor să răspund în câteva cuvinte …, nu este chiar atât de ușor pentru cineva să răspundă numai în cuvinte! Cu toate acestea, voi încerca să prezint opinia mea/simțurile mele …

Mai întâi de toate, simt că trebuie să se facă distincție între dragostea despre care credem că știm ceea ce este de cele mai multe ori și ceea ce poate fi numit dragoste “adevarată” (în lipsa unei expresii mai potrivite).

Dragostea/iubirea despre care credem ca știm ce este de cele mai multe ori, are în principal, două obiective: de a perpetua specia umană și să ne facă să ne simțim bine. Dar nu despre acest gen de iubire voi vorbi în această notă. (99,9% din ceea ce veți găsi oriunde despre dragoste, cum să o descoperiți, cum să o păstrați, cum să faceți să crească, cum să o înțelegeti etc. – este despre acest tip de dragoste.)

Dragostea “adevarată”, despre care voi vorbi aici, este cunoașterea – înțelegerea – viziunea că nimic nu este separat de tine. Masa, copacul și persoana din fața ta nu sunt obiecte separate de tine, toate, adică tu și masa și pomul și persoana sunt una și același lucru, un întreg. Aceasta este Iubirea.

Aceasta, desigur, nu este o viziune comună, ci este de fapt foarte rar întâlnită în viața de zi cu zi. Este o viziune spirituală, care adesea este menționată ca trezirea, iluminarea sau vederea lui Dumnezeu ori ca multe alte idei/experiențe înălțătoare pe care le-au trăit oamenii de-a lungul istoriei.

Nu se referă atât de mult la starea de a o simți, căci aceasta ar însemna o dualitate/separare – tu și sentimentul. Se referă mai mult la ceea ce ești. Devii recunoașterea faptului că totul este iubire, că nu este nimic în afară de dragoste.

Poate fi aceasta iubire practicată? Da și nu. Acestă iubire poate fi practicată, dar “experiența” reală a acesteia nu este acumularea de practică, ci trăirea în final a adevărului ei. Dar însă, practica poate fi un aspect care îți poate aduce recunoașterea finală.

Cum să o practici? O modalitate de a începe (și există multe altele) – este de a realiza că, indiferent ce faci, o faci pentru că vrei să te simți bine.

Gândește-te la ceea ce faci, orice îți vine în minte …, ca de exemplu:

Citiți acest articol. De ce? Pentru că tu crezi că acest articol te poate ajuta, într-un fel sau altul, să te simți bine.

Te duci la o clasă Yogilates. De ce? Pentru că tu crezi că te va face sa te simți bine.

Îți place să călătorești. De ce? Pentru că a călători te face sa te simți bine.

Te-ai căsătorit. De ce? Pentru că iubești cealaltă persoană. Iubirea te face sa te simți bine.

Ai copii. De ce? Pentru că a avea copii te face să te simți satisfăcut. Și a fi satisfăcut te face sa te simți bine.

Sau nu vrei să ai copii. De ce? Pentru că ești convins că a avea copii iți va ocupa prea mult din timpul tău și ai atât de multe lucruri care iți place sa le faci. De ce? Pentru că tu crezi că făcând toate aceste lucruri te va face sa te simți mai bine decât împlinirea de a avea copii. Și vrei să te simți bine.

Te speli pe dinți. De ce? Pentru că tu nu vrei ca dinții tăi să se carieze. Asta creează durere și nu-ți place durerea. Îti place să te simți bine.

Te duci la muncă. De ce? Pentru că faci bani pentru a-ți plăti facturile. A nu fi capabil de a-ți plăti facturile te face nefericit. După ce-ți plătești facturile te simți bine.

Sau te duci la locul de muncă pentru că îți place ceea ce faci. A face ceea ce iți place, te face să te simți bine.

Ceri o mărire de salariu la locul de muncă. De ce? Pentru că banii aduc siguranță și siguranța te face să te simți bine.

Sau ți-e frică să ceri o mărire de salariu. De ce? Pentru că nu vrei să fii ridiculizat de șeful tău sau nu dorești să obții ca răspuns un NU. Asta nu te face sa te simți bine, și tu vrei să te simți bine.

Îți faci un face-lift. De ce? Pentru că făcând asta, oamenii, inclusiv tu, o să te vadă mai tânără și asta te face să te simți bine.

Ti-ai înșelat soția sau soțul tău. De ce? Pentru că nu te simți mulțumit și crezi că făcând asta o sa te simți bine.

Ai furat bani de la companie. De ce? Pentru ca banii aduc un sentiment de siguranță și siguranța te face să te simți bine.

Sau nu ai furat bani de la compania ta, chiar dacă aveai o oportunitate bună de a face acest lucru. De ce? Pentru că ai înțeles că dacă ai fi obținut banii, sentimentul de a face ceva împotriva principiilor tale te va face, pe termen lung, sa te simți mizerabil. Știi că menținerea principiilor te face să te simți mult mai bine decât a avea mai multă siguranța financiară. Și îți place să te simți bine.

Aș putea da exemple la infinit. Orice am face, o facem pentru că vrem să ne simțim bine.

O consecință a faptului că ne simțim bine este armonia. Dorința noastră de a ne simți bine este dorința noastră de a găsi să trăiești armonia. Deci, orice ai face, o faci pentru că, cu bună știință sau involuntar, sunteți în căutarea armoniei. Și ce este armonia? În definițiile date de Wikipedia regăsim armonia că este folosită ca un sinonim pentru pace și unitate. Armonia vine de la cuvântul grecesc harmos care înseamnă a te alătura. Alăturați-vă la ce? De la separarea aparentă, pe care o experimentăm în lume, la alăturarea pentru a forma întregul în ansamblu, ceea ce reprezintă de fapt adevărul vieții, Iubirea.

Deci, orice am face, o facem pentru că noi credem că aceasta va face să ne simțim mai bine, este căutarea armoniei, păcii și unității, ceea ce ne va conduce la a experimenta sentimentul de împlinire, adică experiența Iubirii.

Orice am face, o facem pentru că suntem în căutarea armoniei, suntem în căutarea iubirii/dragostei.

Să revenim la întrebarea dumneavoastră: “Ce este iubirea?”. Este a recunoaște că tot ceea ce se întâmplă este de fapt o căutare a dragostei. Răspunsul aceasta poate fi complet și absolut greșit, dar dacă te uiți destul de adânc, veți vedea că esența a ceea ce se întâmplă, păcătos sau ceresc, este dragoste. Și de altfel, “Ce este iubirea?”, înseamnă să acceptați ceea ce este, pentru că înțelegeți că ceea ce vedeți nu este ceea ce pare, ci este o căutare de armonie, pace și iubire.

Voi da un exemplu extrem: Poți să vezi un cutremur ca dragoste? Nu-i ușor, nu-i așa? Dar gândește-te, … Desigur, din punctul nostru de vedere, din experiența oamenilor (adică la scară redusă), un cutremur nu este altceva decât distrugere. Dar, la o scală mai mare, scala Pământului sau chiar scala Universului – un cutremur nu este nimic mai mult decât o căutare a unui echilibru al planetei, nu diferă de experiența unei dureri de stomac, care nu este decat o căutare a echilibrului de catre organism. Echilibrul, bunăstarea nu sunt altceva decât modalități de dragoste.

Un alt exemplu, poti sa vezi o crimă ca iubire? Este la fel de complicat ca și mai înainte, dar gândește-te din nou …! De ce cineva ar comite o crimă? Ei bine, ar putea fi o mie și una motive. Oricare ar fi aceste motive, toate se rezumă la ideea: “Am făcut-o pentru că mă face să mă simt mai bine”. Acesta poate fi un raționament complet și absolut greșit, și probabil că este, dar în momentul comiterii crimei, în viziunea acelui om comițând acea crima, starea aceea îl va face să creadă că se simte mai bine. Și din nou, regăsim aici nevoia de a te simți bine, nevoia de armonie, de iubire.

În consecință, nu înțelege că acum și crima este considerată iubire, și aceasta nu înseamnă că ar trebui să stai cu brațele încrucișate și să nu faci nimic altceva decât să fii un spectator pasiv al lumii? Ei bine, dacă simțiți că asta este chemarea voastră, atunci da. Dar, dacă simțiți că trebuie să faceți ceva, de a schimba ceva, de a îmbunătăți ceva, atunci aceasta este chemarea voastră. Diferența este că nu creați război. Veți vedea că nu există nici un rău, că nimeni nu face nimic pentru că este rău. Ceea ce căutam toți este un sentiment de împlinire, de armonie, de iubire. Acesta poate fi căutat uneori într-un mod cu totul greșit, comițând păcate, creând durere și suferință (o viziune empirică), dar în viziunea voastră (evoluată), consider că sunteți în stare să mergeți mai departe nu doar observând lucrurile la suprafață, ci pătrunzând mai adânc pentru a vedea motivele reale.

Tu iubești ceea ce este pentru că tu vezi doar iubire. În același timp, faci ceea ce trebuie să faci pentru a aduce armonia înapoi. Aceasta este, de asemenea dragoste, deci nu există nici ură, nici negativitate, nici luptă. Iubești ceea ce este, accepți ceea ce este și vei acționa în conformitate cu viziunea ta.

Aceasta este practica. Începe sa vezi iubirea pretutindeni, să vezi că nu este nimic altceva decât dragoste. Începe să vezi că masa e facută din iubire, că pomul nu este nimic decât dragoste, că trișorul sau infractorul acționează tot din iubire (cu siguranță nu e ceva ușor de făcut). Începe să vezi dragoste în orice și în timp, vei putea descoperi că nu există lucruri separate. Vei vedea că nu există separare între mine, o masă, un copac și o persoană, ci că toate sunt iubire.

Și apoi, desigur, nu vei avea altă opțiune decât să “iubești ceea ce este”!

Pentru a practica iubirea, poate doriți, de asemenea:

  • Să vedeți și să auziți persoana din fața voastră.
  • Să tratați o altă persoană ca și cum v-ați trata pe voi.
  • Să găsiți o modalitate de a vă ierta/accepta așa cum sunteți și apoi de a găsi calea de a ierta/ accepta alte persoane așa cum sunt.
  • Nu vă mai setați așteptări cum ar trebui sa fie alte persoane
  • Nu mai clasificați oamenii. Încearcați să vă uitați la ei ca și cum i-ați vedea pentru prima oară.

Asigurați-vă că aveți grijă de nevoile dumneavoastră mai întâi, apoi să aveți grijă de nevoile altcuiva și numai apoi să fiți conștienți de nevoile altor oameni, nu doar de propriile nevoi.

Prin practică se înțelege “a practica prin propria ta înțelegere”. Nu are nimic de-a face cu repetarea ca un papagal: aceasta este iubire, aceasta este iubire, aceasta este iubire. Este vorba despre a vedea o situație, în special o situație negativă cu o minte limpede, cu o minte care are spațiu dincolo de primul impuls “natural” de rău, ură, gelozie, prostie, egoism și în schimb, folosind inteligența dumneavoastră “mai prețioasă”, pentru a vedea că în realitate, nu-i nimic decat dragoste. Aceasta este practica, practica de a folosi inteligența voastră “supremă”.

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns