Top menu

Mumta ITO

Vizita Mumtei Ito În România, fondatoarea Nature’s Rights

La origine avocat, Mumta este cea care a creat Legea ,,Rights of Nature Europe” pe care doreste sa o introduca pe agenda Parlamentului European. Pentru a ajunge in acest punct, este nevoie de implicarea a minim 7 state europene care sa adune un cumul de 1 milion de semnaturi.

Mumta Ito

Mumta Ito este o persoana deosebita ce a luptat pentru foarte multe cauze pe partea de protejare a naturii, reusind rezultate uimitoare.

Pachamama Romania, a carei misiune se impleteste perfect cu ideea lui Mumta, a decis sa colaboram, iar Romania sa fie una din tarile care vor aduna semnaturi pentru aceasta Lege.

Astfel, Mumta a venit in Romania pentru a discuta pe marginea acestei idei, noi stabilind intanliri cu mai multi avocati, reprezentanti ai anumitor ONG-uri, activisti si ziaristi din Bucuresti, Cluj-Napoca si Targu Mures, alaturi de care sa pornim o campanie de constientizare a importantei naturii in viata noastra, iar mai apoi sa ne mobilizam pentru strangerea de semnaturi necesare propunerii in cadrul Parlamentului European a acestei Legi.

Aceasta aventura a inceput sambata, 19 Septembrie 2015, cand o parte din echipa Pachamama Romania s-a reunit pentru a se intanli cu invitata noastra si pentru a cunoaste de la ea obiectivele ce doreste sa le atinga prin proiectul acesta.

In cea de-a doua zi, am condus-o pe Mumta si familia sa, sotul Taka si fiica Aayana, in unele din cele mai frumoase locuri ale Bucurestiului, Muzeul Satului Roman si parcul Herastrau pentru a le arata putin din cultura poporului roman, pentru a le prezenta asezamintele traditionale ale acestuia, pentru a vedea maiestria mesterilor populari, pentru a se bucura de spatiul verde al zonei si pentru a se incarca cu energie buna.

Luni am mers sa vizitam cel mai important edificiu al orasului, Palatul Parlamentului.

Mumta si familia sa au fost impresionati de dimensiunile acestui gigant architectonic, dar si de ceea ce au intanlit in interiorul acestuia – sali de intanliri, sali de concert, candelabre, covoare, scari din marmura, jaluzele din catifea de dimensiuni imense (toate din materiale romanesti), iar la final balconul de pe care au admirat frumosul bulevard Unirii. A fost o vizita ce a durat peste o ora, timp in care am vazut doar 5% din continutul acestei cladiri.

Seara a avut loc intanlirea cu reprezentantii mai multor ONG-uri: Terra Millennium 3, prin Lavinia Andrei si Madalina Preda; Corpore Anima, prin Daniel Lixandru; Naturalia, prin Lavinia Chirila; IDEI, prin Octavian Berceanu si grupul Uniti Salvam, ce a avut mai multi membri prezenti.

Mumta le-a vorbit despre Legea ,,Rights of Nature Europe” ce doreste sa fie implementata la nivelul Uniunii Europene si a punctat mai multe beneficii ce le va aduce aceasta. Am sa dau trei exemple in acest sens.

In primul rand le-a precizat celor prezenti ca Legea ,,Rights of Nature” a fost implementata in mai multe zone ale lumii, cum ar fi Ecuador, Bolivia, Costa Rica, India, Belize, Noua Zeelanda, anumite zone din Africa, in orasele Santa Monica si Pittsburg din Statele Unite ale Americii s.a.m.d. A dorit sa arate prin aceste exemple ca este posibila implementarea acestei legi, nu suntem prima comunitate care face acest lucru.

Un alt doilea aspect punctat de Mumta a fost despre faptul ca noi nu putem spune ca avem ,,Dreptul la Viata” (mentionat in Constitutia tarii) din moment ce natura, cea care sustine viata noastra prin elementele ei, nu este protejata. Noi suntem interconectati cu natura.

Un al treilea aspect precizat de Mumta a scos in evidenta faptul ca oamenii vor putea apara individual Natura prin aceasta lege de viitoarele abuzuri.

Natura este o insumare a tuturor ecosistemelor, a biodiversitatii cuprinse de acestea si a atmosferii climatice. Ecosistemul este ca un organism uman, nu poti distruge unul, apoi construi altul. Distrugerea fiecarui ecosistem inseamna declansarea unei anomalii la nivelul intregii naturi care in timp ajunge si la noi.

Participantii si-au impartit opiniile, unii dintre ei exprimandu-si entuziasmul ca vom putea duce la indeplinire aceasta provocare, altii ca va fi o misiune aproape imposibila. Este o misiune complexa ce necesita multa munca si daruire, dar cu credinta si iubirea pentru natura si generatiile viitoare ne vor ajuta sa reusim.

Marti ne-am intalnit cu avocatul Andrei Dutu care alaturi de tatal sau Prof. Univer. Dr. Mircea Dutu, presedintele Universitatii Ecologice din Bucuresti ne vor ajuta sa adaptam legea propusa de Mumta Ito la legislatia din Romania.

Miercuri am pornit alaturi de Mumta si familia sa catre Cluj pentru a ne intanli si aici cu diferite persoane ce au dorit sa cunoasca mai multe despre aceasta Lege.

Aceasta zi ne-am petrecut-o aproape in intergime pe drum, ajungand in oras undeva pe la ora 20:00.

Ne-am putut bucura insa de frumusetea naturii oferita prin padurile verzi de pe Valea Oltului, de muntii falnici ce ne-au iesit in intampinare, de cursul lin al raului Olt, dar si de vestigii bisericesti si istorice precum Manastirea Cozia, o constructie ce are aproximativ 600 de ani.

Joi, in cea de-a doua zi petrecuta la Cluj, am decis sa iesim putin din tumultul orasului si sa ne bucuram de linistea oferita de natura, mergand in renumita Padure Hoia-Baciu, unde se spune ca au avut loc fenomene paranormale, lucru confirmat de localnicii pe care i-am intanlit. Dar noi ne-am concentrate pe frumusetea zonei, pe verdele copacilor, linistea care s-a asternut deodata ce am pasit acolo. A fost o experienta foarte placuta care ne-a incarcat cu energia. Probabil fiecare primeste ceea ce cere sau asteapta de la aceasta padure. Noi am dorit doar sa ne relaxam si asta am si primit.

La ora 15:00 am inceput prezentarea prin care Mumta le-a descries tuturor invitatilor ceea ce presupune Legea ,,Rights of Nature Europe” ca si participantilor de la evenimentele din Bucuresti.

La aceasta intanlire au participat mai multi avocati, printre ei numarandu-se Marius Harosa si echipa sa, jurnalisti, aici amintind de Mihai Gotiu, Constantin Barbu, presedinte al organizatiei Digital Transilvania si speolog Radu Pop. Alaturi de acestia au fost si alte persoane, interesate fiind de cum ne poate ajuta aceasta proiect de lege.

Evenimentul a fost adresat mai ales grupului de avocati, acestia avand rolul de a ajuta la schimbarea de paradigma a intregului sistem legal. In acest moment, Natura este considerate o proprietate, ea fiind in schimb o Fiinta Vie care ne ofera noua oamenilor elementele necesare supravietuirii – aer, apa, hrana etc. Ca sa facem aceasta tranzitie trebuie sa trecem peste anumite bariere psihologice imprumutate de la generatiile trecute. E nevoie sa ne invingem fricile care au la baza necredinta, individualismul si egoismul prin iubire, acest lucru conducand la compasiune si interconectivitate cu semenii nostrii si cu Natura.

Au fost mai multi invitati care si-au aratat curiozitatea adresandu-i mai multe intrebari lui Mumta, iar mai apoi sustinerea lor dupa ce au constientizat importanta acestei legi, importanta Naturii pentru viata noastra si a generatiilor viitoare.

Au existat atat opinii incurajatoare din partea invitatilor care spuneau putem strange semnaturile necesare trimiterii acestei legi in Parlamentul European, dar si opinii mai putin optimiste care puneau la mijloc mentalitatea oamenilor si cat timp e necesar pentru a o schimba.

Sociologii spun ca este nevoie de doua generatii ca sa se intample acest lucru, chirca 50-60 de ani. Este foarte important sa incepem acest proces fara sa ne gandim la durata acestuia. Chiar daca unii dintre noi nu vor apuca sa vada schimbarea, o putem lasa mostenire generatiilor viitoare. Dar exista posibilitatea ca schimbarea sa fi inceput deja de mai mult timp, noi doar o vom sustine prin acest proiect si ii vom mari viteza.

Suntem de parere ca ambele parti au dreptate, dar inclinam mai mult balanta catre partea optimista. In viata putem obtine tot ce ne propunem daca avem credinta si actionam. Suntem siguri ca vom gasi oamenii potriviti alaturi de care sa ne indeplinim obiectivele acestui proiect de lege si astfel Natura sa aiba drepturi ca si noi oamenii.

La finalul acestei saptamani petrecute alaturi de Mumta, ne-am dat seama ca ne dorim foarte mult sa pornim acest proces de constientizare prin care oamenii sa afle de importanta Naturii in viata noastra si de posibilitatea ajutarii acesteia prin Legea ,,Rights of Nature Europe”.

Va fi un drum mai lung sau mai scurt, asta nu putem stii, dar cu siguranta il vom parcurge pana la capat.

Puterea si curajul necesare parcurgerii acestui drum ne sunt date de catre Comunitatea din care facem parte si Iubirea pe care o avem pentru cei mici, pentru generatiile viitoare.

Saptamana s-a incheiat cu o vizita la Rosia Montana care ne-a incarcat cu foarte multa energie datorita frumusetii naturale, ospitalitatii localnicilor si a plimbarilor in jurul Muntelui Carnic. Am simtit prin acesta vizita ca putem izbavi, ca putem creea comunitati sustenabile si ne-a oferit incredere si forta de a sustine tot ceea ce iubim.

Marea schimbarea si atingerea starii de eliberare, aici referindu-ne la mentalitatea oamenilor sau la cazul Rosiei Montane, va fi posibila odata cu transformarea tristetii mostenite de la generatiile trecute (o stare apasatoare care ne tine in loc, si nu ne permite sa evoluam) intr-o stare de iubire, bucurie de a trai, si constientizare a farmecului vietii care ne anima si este prezent in fiecare din noi!