Top menu

MESAJUL DREPTURILOR NATURII AJUNGE IN GRECIA SI PE CULMILE MUNTELUI PAIKO

Pe 9 Mai am participat la Ecomaraton- Moeciu de Sus, in prima mea alergare oficiala Montana. Si, ca de obicei am dus cu mine steagul Drepturilor Naturii cu mesajul in Romania NATURA ESTE O FIINTA VIE! Au participat la acest marathon Marius Junoiu si Ilie Rosu, membri Pachamama Romania.

Dupa primii 3 km cineva din spate ma intreaba in engleza ce mesaj este inscriptionat pe steag. Asa l-am cunoscut pe Dimitris Giorgious din Grecia. I-am povestit despre misiunea Pachamama, despre proiectul Drepturilor Naturii si despre Maratonul Recunostintei de la Rosia Montana. Dimitris mi-a spus ca este directorul de marketing la Olimpus Marathon si ca a venit in Romania cu o echipa de 40 de greci. Mi-a povestit ca organizeaza in Grecia 4 maratoane, si are prieteni care organizeaza si ei maratoane in zone puse in pericol din cauza proiectelor miniere, cum ar fi Muntele Paiko, si zona Souris, din muntele Kakavos, Halkidiki.

Am mentinut legatuta si am spus ca vom colabora, deoarece luptam pentru aceeasi cauza, si anume, pastratrea intacta a muntilor Europei.

Si asa am decis sa mergem la semimaratonul Muntelui Paiko, pe data de 2 noiembrie.

Ce a fost si mai special, echipa greaca, condusa de Charalampos Makridis a organizat pentru noi o prezentare pentru Drepturile Naturii, la sfarsitul careia au aratat un documentar despre Rosia Montana-Valva Neagra.  Lilian Dogiama, doctoranda in arheologie a tradus materialul din engleza in limba greaca.

PREZENTAREA “DREPTURILE NATURII SI COMUNITATI SUSTENABILE”

In timpul prezentarii am mers pe idea de comunitate sustenabila- o comunitate cu putere de autoguvernare, auto sustinere care traieste in armonie cu mediul inconjurator.

O alta idee importanta a fost aceea ca schimbarea depinde de noi, si fiecare om trebuie sa ia initiativa si sa fie proactiv. Trebuie sa aducem pasiunile noastre in beneficial comunitatii, sis a ne implicam social in probleme pe care le-am dori rezolvate. Publicul a fost foarte deschis si receptiv si ne-a felicitat pentru programele noastre, au felicitat de asemenea Romania pentru miscarea de rezistenta, pentru Rosia Montana.

Si a fost emotionant sa vedem in documentarul-Valva Neagra, prieteni de la Rosia Montana care ne-au ajutat in organizarea maratonului: Calin Capros si Sorin Jurca.

SEMI-MARATONUL MONTAN PAIKO

Duminica a avut loc maratonul.

Am adus steagul Drepturilor Naturii-Nature is a Living Being, Say yas to right of Nature in prima mea cursa de semimaraton. Ilie Rosu a alergat pentru cea de-a sasea oara cu steagurile Romaniei si Greciei impreuna. De asemenea a purtat mesajul Drepturilor Naturii inscriptionat pe alte doua steaguri: in limba romana si engleza.

Prezentarea mesajului Pachamama la Paiko Half Marathon:

FOR THE LOVE OF GREECE AND ITS HISTORY-SAY YES TO RIGHTS OF NATURE CAUSE NATURE IS ALIVIN BEING! 

Am alergat alaturi de Dimitris Georgiuo, Stylianos Kayafa si Stavros Alexoglou. Ce mi-a spus Stavros la sfarsit, stiind ca o sa vizitez luni zona Halkidiki:

“Take care when you see the endless destruction, I was runnig and crying at the same time there..Sa ai grija cand o sa vezi dezastrul si devastarea continuua care se intampla acolo. Eu am plans cand am alergat ultima data in Halkidiki.”

Aceasta cursa a fost un sacrificiu din partea celor 300 de concurenti pentru mentinerea acestei ape curate pentru generatiile viitoare. Este vindecator sa poti sa petreci peste cinci ore in mijlocul naturii…timpul se opreste, mintea nu se duce in trecut sau in viitor, si m-am conectat cu magia prezentului si cu bucuria de a trai in armonie cu natura!

Deci a fost o cursa intr-un ritm meditative , unde ma facut multe fotografii, am discutat despre problemele cu care se confrunta Grecia.

Finalul de cursa a fost unul impresionant. Ilie Rosu care a terminat Maratonul dupa 3 ore, ne-a intampinat pe ultimii 3 km impreuna cu cele 4 steaguri, fiecare dintre noi a alergat tinand un steag. Am fost 5 mesageri cu 5 steaguri: cel al Romaniei, cel al Drepturilor Naturii in Romania, si de doua ori steagul Drepturilor Naturii in engleza.

Alexandra Postelnicu - maraton Grecia

Poza de final, impreuna cu ILIE ROSU dupa 21 de km de alergare montana, la Paiko, in Grecia, pentru o Salamandra! Salamandra este simbolul muntelui Paiko, ea fiind pe cale sa salveze zona din fata unor viitoare exploatari miniere.

Dupa organizarea evenimentului am tras concluzia ca a fost o lectie de prietenie oferita de gazdele noastre din Goumenissa. Organizare de nota zece si primire de nota o suta. Ne-am simtit mai bine ca acasa! Multumim!

Luni am vizitat zona SKOURIES – MOUNT KALAVOS

“Pădurile și pamantul din Megali Panaghia sunt violate!” Asta este ce ne-a spus Mariana Papagia în timpul turneului de Halikidiki. Firma Canadiana EL DORADO a început deja explorarea și exploatarea de aur, fără măcar a avea un permis legal, și mai presus de toate, fara a avea aprobarea localnicilor. Populatia din Megali Panaghia care s-a opus proiectului a fost bătuta de poliție. Si ni s-a spus ca acest caz de violenta fizica nu este unul singular în Grecia. Există multe alte teritorii care împărtășesc același destin tragic. Auzind asta, am simtit o durere in stomac, si in acelasi timp am realizat că eu nu sunt încă constiienta de atrocitatile pe care le facem asupra Mamei Terra.  Am romantizat societatea greaca, și toti grecii care locuiesc pe insule, când, de fapt, localnicii au probleme, poate mai grave ca in Romania. Cu toate acestea, ceea ce îmi dă speranță este exista persoane Marianna și Nikos care au luat atitudine și apăra teritoriul lor pentru viitorul generațiilor tinere. Nikos, de fapt, a organizat până în prezent două ediții ale unei curse montane de 25 km pentru drepturile de naturii – numita KSESKIOURIAZO. Acest concurs se desfasoara in primul week-end din luna octombrie. Exact ceea ce a făcut si Pachamama Romania impreuna cu Ilie Rosu si Club EcoAlpin la Rosia Montana. Este bine sa stim ca NU SUNTEM SINGURI în această luptă – O LUPTA PENTRU LIBERTATE!

MAGIA PACHAMAMA  – REZULTATE NEASTEPTATE.

Magia a facut ca in urma prezentarilor pe care le-am avut in Grecia,Lilian Dogiama va deveni reprezentanta Greciei in proiectul THE EUROPEAN CITIZEN INTIATIVE FOR RIGHTS OF NATURE, si este un pas inainte pentru Grecia in directia unui viitor sustenabil (Grecia nu avea nici un reprezentant in acest proiect).

Iar al doilea lucru minunat care s-a realizat. Am facut un parteneriat cu Nikos Sotnok si la anul un grup de greci va veni la Rosia Montana si vor participa la cursele de maraton si semimaraton. Iar noi vom merge la Megali Panaghi, ca sa alergam la maratonul KSESKIOURIAZO.

Concluzii

Am intalnit foarte multe probleme sociale si de mediu in Grecia. Dar Duke Ellington spune: “A problem is a chance for you to do your best” – “O problema este o sansa ca noi sa dam cei mai bun din noi!” Deci, intrebarea de final este: Ce trebuie ca persoanele din Grecia sa ne arate? Ce pot sa faca grecii ca sa creeze un viitor echitabil, sustenabil, si aducator de implinire sufleteasca?

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns