Top menu

Marile companii petroliere, România şi Amazonul

De John Perkins

Aici puteţi încă să vă înscrieți pentru a călători în luna decembrie alături de mine în Peru și/sau în Guatemala, în luna ianuarie, ca să experimentaţi direct o parte din ce urmăresc să vă transmit. Locurile sunt limitate: http://www.johnperkins.org/trips/

Peru în decembrie, 2014: http://www.johnperkins.org/peru-trip-december-2014/

Guatemala în ianuarie, 2015: http://www.johnperkins.org/a-journey-to-the-lands-of-the-maya-guatemala/

Mă aflu în prezent în România unde fac un tur al ţării ţinând conferinţe în faţa unui public care se confruntă cu provocări și amenințări venite din partea unor mari companii petroliere precum și din partea altor membri ai corporatocraţiei, aşa cum se petrece cu atât de multe alte țări din întreaga lume. Problemele pe care românii le au de gestionat îmi amintesc de felul în care popoarele din America Latină au răspuns la astfel de provocări și ce putem învăța cu toţii de la ele. În lunile următoare, vom merge cu unii dintre voi în Peru și Guatemala, unde veți experimenta personal puterea popoarelor indigene și hotărârea lor de a crea o lume mai bună pentru toți copiii noștri. (Vezi mai multe informații aici http://www.johnperkins.org/trips/)

După cum am menţionat în ultimul meu buletin informativ, Guatemala a demonstrat curaj în fața celor de la Monsanto și CAFTA-DR și alte țări din America Latină dau semne că sunt pe cale să scuture bagajul de zeci de ani de exploatare și abuz din partea companiilor multinaționale petroliere. America Latină se trezește faţă de Revoluția Conștiinței în moduri foarte practice, deși, uneori dificultăţile inerente oricărui proces de dezvoltare pot determina o întârziere a producerii rezultatelor dorite.

Banii și puterea pot corupe orice intenții bune. În timp ce unele guverne și organizații, atât în SUA, cât și în America Centrală și de Sud, au fost implicate în controverse și scandaluri referitoare la forări petroliere şi la profituri obţinute din ele, mulți cetățeni ai acestor țări sunt tot mai conştienţi – fapt pe care îl exprimă în mod public – de necesitatea protejării resurselor pe care încă le mai avem şi de nevoia de a oferi un model viabil de dezvoltare viitoare.

În Ecuador, lupta dintre Amazon și corporatocraţie are o istorie lungă și amară. Timp de decenii compania petrolieră Texaco (deținută acum de Chevron) a extras petrol din pământ şi a lăsat în urmă o realitate dezastroasă în care au fost distruse peisaje și vieți.

Ecuadorieni sunt hotărâţi să tragă la răspundere compania Chevron pentru daunele pe care le-a provocat în goana sa după profit și au somat compania să plătească miliarde de dolari pentru a curăța Amazonul și pentru a furniza apă curată și îngrijire medicală în beneficiul celor care au fost prejudiciaţi decenii întregi de forările din regiune. După cum ne-am fi aşteptat, Chevron încercă să evite să plătească pentru acțiunilor sale, iar SUA îi permite în mod ruşinos să o facă, cel puțin pentru moment. Oameni ca Steven Donziger și echipa sa de avocați au înţeles ce se petrece înrealitate și se luptă cu corporatocraţia atât în Ecuador, cât și Statele Unite.

În același timp, guvernul ecuadorian permite în mod tragic continuarea săvârşirii de daune în regiunea Amazonului. Chiar în timp ce ministrul Justiției, Ledy Zuniga își cere scuze faţă de indigenii din comunitatea Sarayaku și faţă de vecinii lor pentru daunele cauzate de forajul petrolier de pe teritoriul lor, președintele Rafael Correa face demersuri în direcţia permiterii altor exploatări.

Într-o încercare nereușită de a păstra petrolul în pământ, președintele a încercat să conserve Parcul Național Yasuni prin interzicerea forărilor de pe teren – un scop nobil, bine intenţionat, dar care nu a avut succes. A fost creat un fond internațional de sprijin pentru a le permite altor ţări să participe la protejarea pământului și la prevenirea schimbărilor climatice prin menținerea acestui parc național în afara câmpului de acţiune al companiilor petroliere. Este o poveste complexă, cu multe răsturnări de situație. Totuşi, în cele din urmă fondul nu a reușit. La începutul acestui an, Correa a luat măsuri pentru închiderea sa şi acum promovează acum forajul de petrol în rezervaţia naturală.

Este sfâşietor să vedem cum Ecuadorul le permite companiilor petroliere să distrugă pădurile tropicale; Declaraţiile guvernului că de această dată industria petrolieră va lucra diferit și profiturile pe care le vor face vor fi împărţite cu indigenii este un pas în direcția cea bună, dar nu conţin o viziune largă și sunt înșelătoare. Distrugerea planetei noastre nu poate fi în beneficiul nimănui şi în niciun caz nu poate fi în beneficiul popoarelor ce au o mare vechime şi care au considerat că sunt acasă în acea parte a lumii de atât de mult timp

Pe măsură ce călătoresc în România şi vorbesc cu oamenii de aici despre economia mondială și revoluția conștiinței care se petrece acum, văd de asemenea lupta pe care o duc ei cu Chevron. Ferește-te, România. Chevron și alte corporații gigantice i-au venit de hac Ecuadorului și altor țări din America Latină. Învață de la ei şi nu lăsa să se petreacă la fel şi în cazul tău. Noi, cei din SUA, ar trebui să depunem toate eforturile ca să forţăm Chevron să plătească pentru a repara distrugerile pe care le-a făcut în Ecuador și ca să-şi ţină mâinile murdare la distanţă de resursele altor ţări.

Câteva persoane curajoase – cum ar fi Steve Donziger – susţin cauza mediului și îi apără pe cei care nu se pot apăra singuri. Poate că nu sunt aclamaţi pentru că fac aceasta, dar aceia dintre noi care le împărtășesc viziunea putem să-i ajutăm luptând alături de ei. Indigenii din Amazon, care au o conexiune puternică faţă de pământ, știu că forajele făcute în pădurea tropicală pentru extracția petrolului sunt o greșeală dezastruoasă. Haideţi să ne ridicăm împreună cu ei și cu oamenii de pretutindeni care luptă pentru cauza protejării planetei şi să îi susţinem.

Sursa: http://www.johnperkins.org/big-oil-romania-and-the-amazon/

 

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns