Top menu

“Încurajez fiecare om să-şi urmeze pasiunea individuală” – John Perkins

John Perkins a fost în România, a trăit alături de noi și în spiritul nostru timp de 10 zile. E puțin timpul acesta sau poate e mult pentru un om de calibrul lui? Nu știm cu exactitate. Și totuși România l-a impresionat, iar românii l-au contrariat și încântat în același timp. Spațiul acesta românesc, în care noi suntem obișnuiți să trăim și să respirăm zi de zi, l-a fascinat și l-a atras până la extaz. Pentru el pământul acesta românesc e plin de anatagonisme dar și de lucruri spirituale profunde. Orice destin omenesc e o cruce cărată cu dragoste până la epuizare, dar destinele acestea îngemănate construiesc spiritul nostru ca popor, ne aduc dragostea, ospitalitatea, dar și jertfa și pasiunea lucrului bine făcut.

A plecat de câteva zile să împlinească alte proiecte și să cunoască alte experiențe. Înainte de asta a fost rugat să răspundă la câteva întrebări.

Ce părere aveți domnule Perkins despre criza mondială cu care ne confruntăm?

JP: Nu vorbim neapărat de o criză economică ci de una mult mai profundă. Este o criză generată de schimbări climatice, de diminuarea resurselor și nu în ultimul rând de gestionarea greșită a contextului natural și spiritual al fiecărei țări.”

Dacă ar trebui să le daţi o povaţă contemporanilor, care ar fi acela?

JP: Le-aş spune tuturor să nu se descurajeze în faţa forţelor negre din lume. Pentru că există forţe care vor să ne dea înapoi, să ne readucă la situaţia dinainte de renaşterea de care se bucură acum întreaga lume. Nu vă descurajaţi!. Vom câştiga războiul, chiar dacă vom pierde nişte bătălii… Nu ştiu care sunt pasiunile fiecărui ascultător sau cititor al nostru, dar ştiu că fiecare are câte o pasiune, câte un talent și fiecare trebuie să îl urmeze. Eu am pasiunea de a scrie. Dacă ai pasiunea de a ieşi pe stradă, de a protesta, chiar cu riscul de a intra în închisoare, fă asta! Încurajaţi oameniii să devină conştienţi de ei înşişi, de ceea ce reprezintă. Scrieţi-le emailuri! Luaţi atitudine! Pasiunile voastre vă vor spune ce aveţi de făcut. Dacă eşti dansator, dansează pentru schimbare. Dacă eşti poet, scrie poezii pentru schimbare. Dacă eşti om de afaceri, asigură-te că afacerea ta crează premizele pentru schimbarea lumii, pentru a face o lume mai bună pentru copiii tăi şi pentru nepoţii tăi. Dacă fiecare îşi urmează pasiunea, vom lucra cu toţii pentru aceeaşi destinaţie: aceea de a crea o lume decentă, bună, pentru toate fiinţele de pe planetă.

Cum credeți că se poate schimba lume, e chiar atât de simplu?

JP: Daca lumea este un vis, de ce n-am putea să coordonăm șirul fenomenelor sale cum dorim noi? Trebuie să existe tot timpul îmbinarea dintre sacru și profran. Oamenii trebuie să se conecteze cu Divinitatea, dar în același timp să fie activi, proactivi, cocreatori, agenți ai schimbării. E important să fim lideri în comunitățile noastre, să ne aducem pasiunea în beneficiul comunității.

Arsenie Boca, un călugăr considerat sfânt la noi spunea, “Tu nu esti creat pentru pământ ci pentru cer. După ostenelile și grijile vieții, ridică-te sus cu mintea și cu inima, revarsă-ți înainte lui Dumnezeu sufletul în rugăciuni și mulțumiri. Roaga-te! Aceasta este datoria ta, slava ta, fericirea ta! De la muncă treci la rugăciune, de la rugăciune la muncă! Roagă-te și muncește și sfârșește-ți ziua cu Dumnezeu!”. Ce credeți despre lucrurile astea.

JP: Am să răspund cu o zicere a lui Dalai Lama, care spunea că ”E important să te rogi pentru pace – dar mai important este să faci lucrurile să se întâmple în fiecare zi!” Mi-am dat seama ca România are o istorie lungă de sfinți – oameni conectați la divinitate care au făcut multe miracole, cum a fost Sf. Parascheva sau Arsenie Boca. Până acum ați stat în umbră. Este timpul să faceți cel mai mare miracol de până acum – SĂ FIȚI LIDERI ÎN CREAREA UNEI LUMI ECHITABILE, SUSTENABILE ȘI ADUCĂTOARE DE ÎMPLINIRE SUFLETEASCĂ. Evenimentele de la Roșia Montană din toamnă trecută, unde sute de mii oameni și-au ridicat vocile pentru a păstra Roșia Montană nedeteriorată, sunt un exemplu de forță și determinare colectivă. Oamenii sunt cei care au reușit să convingă autoritațile să stopeze procesul ceanurării, în modul acesta devenind un model pentru țări ca Chile și Argentina.  Acum câteva zile Chile a promulgat o lege care interzice minele de aur şi liderii chilieni au susținut că România i-a inspirat. Am speranța că putem crea o lume mai bună, printr-o nouă conştiinţă. Putem urma o cale mai bună ca cea din trecut şi cred că România poate fi un lider în acest proces. De asta sunt aici.

Care este modelul economic pe care îl recomandați?

JP: Este momentul să dezvoltăm un model economic lipsit de agresivitate, un model dedicat oamenilor și vieții. Este o condiție a existenței noastre viitoare ca specie și ca planetă. Trebuie să dezvoltăm programe sustenabile pentru generațiile viitoare, pentru copiii și nepoții noștri. Economia mondială este moartă, bazată pe militarizare şi pe jefuirea resurselor planetei. Trebuie să ne îndreptăm către spiritualitate, către nevoia de a întemeia o familie și de a avea copii și de a crea o lume nouă. Cred că românii au înțeles deja asta.

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns