Top menu

IMPRESII EXCURSIE NUȘENI – ROȘIA MONTANĂ – SARMIZEGETUSA REGIA – NUȘENI (29-30 MARTIE 2018)

 

excursie1ŞCOALA GIMNAZIALĂ   NUȘENI  excursie2

Comuna NUŞENI, Judeţul BISTRIŢA – NĂSĂUD

Strada Principală, nr.18, Tel/Fax: 0263/350000

E-mail: scoalanuseni@yahoo.com

http://scoli.didactic.ro/scoalanuseni/

Cod SIRUES: 375261, Cod Fiscal: 29017310                                                                   

An şcolar: 2017 / 2018                                                                

 


Cred că a fost una dintre cele mai frumoase excursii de care elevii celor două școli – Școala Gimnazială Nușeni și Școala Gimnazială Șintereag – au avut parte până acum. Și nu este nicidecum o laudă așa reiese din răspunsurile oferite ca și feedback de elevi la un număr de 5 întrebări, întrebări care vor fi arătate mai jos.

A fost o frumoasă experiență de 2 zile pe urmele trecutului, în care elevii au lat contact direct cu locul aurului – Roșia Montană – , au putut vedea cum a fost exploatat aurul încă din antichitate și până în prezent, în ce condiții s-a lucrat și cu ce unelte, și-au dat seama că am avut și încă mai avem o țară frumoasă și cu multe bogății materiale, cât și spirituale, prin urmele lăsate de civilizația geto-dacică.

După ce copii au putut vedea cum arată o mină de aur cu adevărat, și au avut parte de un ghidaj extraordinar cu multe povești cu vâlve, făcut la Turul Galeriilor romane din Roșia Montană, ne-am dus apoi la Văidoaia, avându-l de data aceasta ca și ghid pe prietenul Călin Caproș, și am văzut un munte plin de galerii, iar copiii au fost de-a dreptul impresionați de ceea ce vedeau. De acolo am mers la oaza de liniște din timpul verii – Tăul Brazi, care încă era înghețat. Ne-am întors în parcul din Roșia Montană unde elevii s-au distrat prin jocurile care au fost inițiate de Tică Darie și câțiva Cercetași ai României.

 Seara, după atâtea activități frumoase, făcute într-un timp scurt am plecat spre locul de cazare la internatul „Horia, Cloșca și Crișan” din Abrud. Ca și motiv că unii s-au ridicat prea repede de la masă, și nu e politicos, le-am cerut elevilor să deseneze – fiecare primise câte un bloc de desen și culori, din partea Asociației Pachamama România – câte o vâlvă sau o poveste cu vâlva așa cum și-o imaginează sau cum li s-a spus la turul de mină. Au ieșit, cred eu, niște lucrări foarte frumoase.

 A doua zi ne-am continuat excursia legând Roșia Montană de Sarmizegetusa Regia, mergând așadar pe drumul aurului, până la inima civilizației dacice. Până să ajungem acolo am descoperit în Almașu Mare primul muzeu privat din România, Muzeul „Achim Emilian”. Am intrat în semn de respect și de prețuire a tradițiilor din Țara Moților, în superbul muzeu, organizat de badea Achim, tatăl prietenului nostru – Ștefan Decebal Achim, cel care ne-a invitat și ne-a așteptat îmbrăcat ca un dac adevărat, un prieten și un om foarte altruist de fiecare dată, la fel ca și acum, căci la plecare a dăruit fiecărui elev sau profesor câte un borcănel din cea mai bună și mai naturală miere, culeasă din florile din apropiere de Sarmizegetusa Regia, din aceleași locuri din care albinele culegeau mierea și pe vremea regelui Decebal.

De aici ne-am continuat drumul și am ajuns la Sarmizegetusa Regia, unde elevii noștri au putut admira urmele unei civilizații cum nu a mai fost alta vreodată – dacii. Aici am băut apă din izvorul din care au băut și dacii, și astfel am stabilit o puternică legătură cu trecutul, căci prin venele noastre sângele pulsa mai puternic, iar în privirea noastră – dacă am fi dat la o partea perdeaua prezentului, ne-am fi reîntors în trecut și ne-am fi regăsit pe unii dintre noi, am fi văzut cine suntem cu adevărat, lucru de care trebuie să ne mândrim, cum le-am spus și elevilor.

 Încărcați fiecare dintre noi cu multă energie pozitivă și după ce și-a luat fiecare în gândul său rămas bun, ca de la o mamă, am coborât la Costești, unde prietenul Petru Damian ne-a servit masa, mâncarea – mai ales ciorba – fiind așa de bună, că încă uneori și acum elevii se mai gândesc la gustul ei.

 Au fost așadar două zile frumoase de excursie în care elevii au avut multe de învățat și de retrăit. Mulțumim frumos Alexandra Postelnicu, pentru stăruința și suportul acordat pentru a putea vizita aceste locuri deosebite, mulțumim Asociația Pachamama România, mulțumim Achim Emilian și Ștefan Decebal Achim, mulțumim Tică Darie și Călin Caproș.

 Iată mai jos întrebările de feedback la care au răspuns elevii după aproape 10 zile de la excursie.

1 Care a fost experiența voastră preferată?

2 Ce va impresionat cel mai mult? De ce?

3 Ce ați învățat nou în această excursie?

4 Ce ați fi schimbat în această excursie?

5 Ce alt mesaj aveți pentru d-l director sălăgean Ștefan, organizatorul excursiei?

Redau mai jos răspunsurile a două eleve:

„1 Experiența mea preferată a fost când am mers la Sarmizegetusa. Am rămas WOW când am văzut acele sanctuare unde se rugau marii preoți. Am învățat multe lucruri noi despre daci, despre războaiele cu romanii. Am înțeles mai bine, deoarece domnul director ne-a explicat foarte bine.

2 Pe mine m-a impresionat cel mai mult când am mers în mină deoarece am coborât la mare adâncime, am văzut ce greu le era minerilor să lucreze acolo și am văzut în realitate acel cărucior unde puneau minereul.

3 Eu am învățat nou în această excursie mai multe lucruri despre daci; că Roșia Montană este bogată în minereuri și că s-a numit așa cum scrie și pe mină, Alburnus Maior. Acea zonă este străbătută de un râu care are culoarea roșiatică. Tot în acea mină am aflat de la ghid că s-au extras tone de aur, lucru care m-a uimit. Mi se pare un lucru incredibil.

4 Nu aș fi schimbat nimic în această excursie pentru că a fost bine organizată și mi-a plăcut foarte mult. Dacă aș fi sinceră aș fi schimbat anotimpul. Dar și acum a fost vremea bună, dar dacă era vară era mai cald. În rest totul a fost foarte bine!

5 Eu i-aș spune domnului director că mi-a plăcut foarte mult în această excursie și că m-am simțit foarte bine. Mi-a plăcut cel mai mult că a fost bine organizată. Mie mi-au plăcut dintotdeauna drumețiile. și nu în ultimul rând îi mulțumesc domnului director pentru organizare, implicare și pentru activitățile frumoase care le-a făcut pentru noi. Sunt convinsă că toți copiii s-au simțit foarte bine și că va rămâne pentru toți o experiență de neuitat! Dacă ar fi să repetăm această excursie aș repeta-o cu mare plăcere.”   (Vereș Lorena Maria, clasa a V-a, Școala Gimnazială Nușeni).

„1 Experiența mea preferată a fost în ziua în care am mers la Roșia Montană alături de colegii mei, cu care m-am distrat pe cinste în parc.

2 Cel mai mult m-a impresionat ceea ce am văzut la Muzeul Achim Emilian, uneltele, instrumentele folosite în trecut de către oameni. Toate acestea m-au impresionat deoarece erau lucruri nemaivăzute de mine în realitate, care au fost păstrate cu grijă atâția ani.

3   În această excursie am învățat că aurul este foarte important și foarte scump, iar cei care l-au extras din mine au muncit cu greu pentru acest lucru.

4   În această excursie aș fi vrut să stăm mai multe zile deoarece a fost foarte frumos, am văzut lucruri interesante și aș fi vrut să mergem în plus și la mall.

5   Pentru D-l Director Ștefan Sălăgean am un mesaj important: D-l Director vă doresc mult succes pe viitor deoarece sunteți un sportiv foarte bun care este un exemplu pentru noi. În această excursie ați avut un rol foarte important, ne-ați povestit foarte multe lucruri pe care nu le vom uita. Vă mulțumesc pentru că ați organizat această excursie frumoasă pentru toți și mă bucur că v-am cunoscut pe dumneavoastră!   (Popovici Alexandra, Școala Gimnazială Șintereag)

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns