Top menu

‘NATURA ESTE O FIINTA VIE’ – SPUNETI ‘DA’ DREPTURILOR NATURII la Rosia Montana

La acest eveniment au participat aproximativ 30 participanți. Ca la fiecare prezentare legată de Drepturile Naturii, am prezentat pentru început filmulețul “SHE IS ALIVE”, care a stârnit o serie de emoții de tristețe, furie dar și optimism, pentru că din ce în ce mai multe persoane se trezesc, conștientizează și doresc să se implice în schimbarea normelor sociale.

IDEI PREZENTAREA DREPTURILE NATURII LA ROSIA MONTANA

Și de această dată, participanții au fost foarte deschiși la ideile prezentate și, spre surpriza mea, multe din ideile prezentate au fost noi.

IDEI PREZENTAREA DREPTURILE NATURII LA ROSIA MONTANA

De aceea, am început prezentarea cu ideile inspirate din cultura indigenă care au stat la baza inițierii PROIECTULUI DE LEGE PRIVIND DREPTURILE NATURII

Ce reprezintă Drepturile Naturii?

Drepturile Naturii reprezintă recunoașterea și onorarea faptului că Natura are drepturi. Este recunoașterea faptului că ecosistemul nostru – incluzând copacii, oceanele, animalele, munții – au tot atâtea drepturi ca și oamenii.

Drepturile naturii se manifestă prin echilibrarea a ceea ce este bun pentru ființele umane cu ceea ce este bun pentru celelalte specii, cu ceea ce este bun pentru planetă în ansamblu. Este recunoașterea holistică a faptului că tot ceea ce este viu, toate ecosistemele planetei noastre sunt profund interconectate.

În loc să considerăm natura ca și bun-proprietate, prin proiectul Drepturile naturii suntem informați că natura, prin toate formele sale de viață, are dreptul de a exista, de a persista și de a se regenera.

Noi – oamenii – avem obligația morală și legală de a susține aceste drepturi în numele ecosistemelor. Ecosistemul poate fi numit apărătorul naturii.

Pentru prima dată în lume, Drepturile naturii (sub această denumire) au fost incluse într-o Constituție – Constituția Ecuadorului – acestea având aceași valoare juridică cu celelalte drepturi prevăzute de această Constituție:

“Natura sau PachaMama (Mama Terra), unde viața există sau se dezvoltă, are dreptul de a fi respectată pentru însăși existența sa și să i se asigure menținerea și regenerarea ciclurilor sale de viață, structura, funcțiile și procesele evolutive. Orice persoană, comunitate, oameni sau organizații pot solicita autorităților publice să asigure respectarea drepturilor naturii. Pentru punerea în aplicare și interpretarea acestor drepturi se vor respecta întocmai principiile enunțate în Constituție. Statul va încuraja persoanele fizice și juridice și comunitățile să protejeze natura și va promova respectarea tuturor elementelor care alcătuiesc un ecosistem.”

De-a lungul acestui eveniment, cele mai multe semne de întrebare, le-am avut despre aplicabilitatea acestui mod de gândire la nivel practic. Ce impact are această filozofie asupra drepturilor umane și comunităților locale. De aceea am abordat subiectul COMUNITĂȚILOR DURABILE:

COMUNITĂȚILE DURABILE = Acele COMUNITĂȚI UMANE + COMUNITĂȚI MAI AMPLE ALE LUMII NATURALE. Drepturile Naturii nu se rezumă numai la protejearea mediului înconjurător, ci, mai ales, la crearea unei comunități autosustenabile care trăiește în armonie cu mediul înconjurător. Aspectul finaciar, politic și de autoderminare sunt foarte importante în acest concept.

Prezentarea s-a finalizat cu rugăciunea Lakota, care este un exemplu clar al modului cum se relaționează popoarele indigene față de elementele sacre ale naturii și cum își manifestă recunoștința pentru fiecare din elementele componente:

Aho Mitakuye Oyasin … Pentru toate relațiile mele.

Azi te onorez pe tine în cercul vieții pentru că ești alături de mine. Sunt recunoscător pentru această oportunitate de a vă recunoaște prin această rugăciune – a Creatorului, pentru darul suprem al vieții, îți mulțumesc.

Mulțumesc Națiunii Minereurilor care a construit și a menținut oasele mele și toată fundația vieții.

Mulțumesc Națiunii Plantelor care susține organele și corpul meu și mă vindecă de boli cu ajutorul plantelor.

Mulțumesc Națiunii Animalelor care mă hrănește din propria lor carne și îmi oferă companie loială în această viață.

Mulțumesc Națiunii Umane care împărtășește drumul meu ca un Suflet în Cercul sacru al vieții pământești.

Mulțumesc Națiunii Spiritului care mă ghidează invizibil prin suișurile și coborâșurile vieții și pentru crearea razelor de lumină de-a lungul secolelor.

Mulțumesc celor Patru Vânturi ale Schimbării și Creșterii.

Voi sunteți toate relațiile mele, rudele mele, fără de care nu aș putea trăi. Suntem împreună în cercul vieții, co-existăm, suntem co-dependenți și co-creăm destinul nostru.

Unul, nu mai important decât celălalt.

O națiune mereu evoluează învățând din ce s-a întamplat în trecut și, totuși, fiecare depinde de cel de sus și de cel de jos .

Toți facem parte din Marele Mister al Vieții. 

Concluzia finală a prezentării a fost că Pământul este o entitate/ființă vie, este casa noastră și este o comunitate de ființe interdependente care alcătuiesc UN SINGUR SISTEM UNIC.

Natura NU este un lucru care poate fi posedat!

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns