Top menu

Gala Circuitului Carpaților

harta

Anul 2019 a început pentru lumea alergătorilor montani din România cu un frumos eveniment organizat la Cozia – Gala Circuitului Carpaților.

A fost o întâlnire ce a scos în evidență relația de prietenie și chiar de familie dintre alergători și organizatorii concursurilor.

În România, odată cu organizarea în 2005 a ”Maraton Piatra Craiului” de către Lucian Clinciu și echipa sa, s-a creat un adevărat fenomen privind alergarea montană.

gala1

Atât de mulți oameni, de toate vârstele, au început datorită alergării montane să-și schimbe stilul de viață și viața însăși. Se bucură de un tonus mai ridicat, de ieșiri în natură, de aer curat, de recunoaștere și, nu în ultimul rând, de relații sincere și frumoase, acestea din urmă fiind poate cele mai importante în echilibrul unui om. Am observat la această Gală câtă conexiune există între alergători, câtă bucurie se produce la revederea dintre ei, cu cât entuziasm își vorbesc unii altora și ce zâmbet larg au pe fețe.De asemenea, în cadrul întâlnirii organizatorilor concursurilor din Circuitul Carpaților ce a precedat Gala, am observat pasiunea și devotamentul acestor oameni pentru alergarea montană, pentru evenimentele ce le-au crescut de la an la an și dorința lor de a evolua. Acest sentiment mi-a fost confirmat puțin mai târziu când fiecare reprezentant și-a prezentat proiectul său în fața alergătorilor prezenți.

În urma ascultării fiecărei prezentări și a vizionării filmulețelor de la fiecare concurs, mi-am spus în sinea mea – ”Cât de norocoși și privilegiați sunt alergătorii montani!” Să te poți bucura pe lângă relații de adevărată prietenie, și de frumusețea ca de basm ce o oferă Natura din țara noastră. Lucian Clinciu, inițiatorul alergării montane din România, a reușit să descrie cel mai bine frumusețea aparte pe care o are traseul fiecărei concurs. Pe această cale doresc să-i mulțumesc în numele întregii echipe pentru susținerea ce ne-a oferit-o în ultimii ani la Roșia Montană și pentru descrierea superbă, plină de pasiune și entuziasm pe care a făcut-o concursului pe care îl organizăm în această minunată localitate din inima Apusenilor, încheiend prin citarea lui Adi Teodorescu, azi ambasador al Roșia Montană Marathon, după primul său maraton la Roșia în 2016: ”Am trăit o poveste frumoasă la Roșia Montană. Locuri născute demult în jurul unui vulcan bogat care a revărsat strălucire și bogăție, ispite și neguri, filoane și fire, găuri și cratere, confuzie și o liniște prea tulbure pentru ultimii moți rămași să păzească stâncile cu clonț de corb și tăurile cu pești portocalii… Alergătorii au călătorit înapoi în timp, pe cursul apelor roșii, cu un ochi la traseu și altul la bogățiile fără de strălucire pe care Alexandra Postelnicu le-a scris pe medalii și pe sufletul nostru… iubire, bucurie, compasiune, recunoștință, fericire, iertare, pace, echilibru, prietenie, renaștere.”

Felicităm pe sportivii clasați pe primele zece locuri anul acesta în clasamentul Circuitului Carpaților, bucurându-ne că doi dintre ei sunt și ambasadori ai Roșia Montană Marathon – Ștefan Sălăgean și Codrea Silip.

Individiual feminin:                     Individual masculin:

1. Miloș Mioara… .1010 pct;                   1. Sovereșan Andrei……930 pct
2. Buzgan Crina…. 905 pct;                    2. Crudu Valeriu………….834 pct
3. Chihaia Maria…. 837 pct;                    3. Potîng Răzvan………..832 pct
4. Moțoiu Linda…… 774 pct;                   4. Țilea Pepi……………….827 pct
5. Tipei Adina……… 671 pct;                   5. Codrea Gheorghe……798 pct
6. Mălai Viorica….. .665 pct;                    6 .Neguș Ovidiu………….795 pct
7. Ploșniță Adriana. 615 pct;                   7. Sălăgean Ștefan……..737 pct
8. Serbu Cătălina… 506 pct;                   8. Kokovics Laszlo………733 pct
9. Marin Daniela…. 485 pct;                    9. Blajiu Gheorghe………693 pct

10.Șulea Lavinia… .567 pct;                  10. Husariu Alexandru…..670 pct

 gala2

gala3

 Premergător galei s-a desfășurat ȋn Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Călimănești întâlnirea de lucru a organizatorilor concursurilor incluse in Circuitul Carpaților  (www.circuitulcarpatilor.org):

Competiție: Locație:
Brasov Marathon Brașov, masivul Postăvaru
Maraton Apuseni Stațiunea Muntele Băișorii, județul Cluj, Munții Apuseni
Rosia Montana Maraton Roșia Montană, județul Alba, Munții Apuseni
Bate Toaca Stațiunea Durău, masivul Ceahlău
Cozia Mountain Run Călimănești, Masivul Cozia
Marathon 7500 Peștera, Munții Bucegi
Rodnei Sky Race Stațiunea Borșa, Munții Rodnei
Cindrel in Alergare Păltiniș, Munții Cindrel
Retezat Maraton Râușor, Parcul Național Retezat
Hargita Trail Running Stațiunea Harghita Madaras, Munții Harghitei
Ciucas X3 Stațiunea Cheia, Munții Ciucaș, Grohotis și Siriu
Mures Olt Marathon Izvorul Mureșului, Munții Giurgeu și Hășmaș
Maraton Piatra Craiului Zărnești, Munții Piatra Craiului

Ȋn cadrul ȋntânirii s-a decis includerea ȋncepând din acest an și a competiției “Hit The Egg – Ouşoru Challenge”, care se desfăşoară în Munţii Suhard, Vatra Dornei.

De asemenea, am discutat despre aspectele legate de protecția naturii, în principal despre eliminarea paharelor de plastic și folosirea exclusivă a bidoanelor individuale.

Invitatul special al evenimentului a fost Victor Socaciu, care a susținut un concert de muzica folk.

Melodii de suflet, precum “Nucul“, “Oameni de zapada“, “Rugăciune“, “La un ceai“, “A mea“, “Cântec pentru Charlie Chaplin“, “Mama lor“, “Anii trec“, dar și melodia cântată ȋn premieră “Odă prunei” au ridicat sala ȋn picioare și au creat o atmosferă de neuitat.

 gala4

Felicităm organizatorul acestei gale, Cozia Mountain Run prin Tudor Buțu! Mulțumim pentru modul cum am fost tratați în acest weekend! Să aveți mult succes în acest nou an!

În încheire, aș dori să felicit și să mulțumesc tuturor reprezentanților de concurs prezenți și tuturor alergătorilor montani pentru ceea ce au făcut în 2018. Să ne bucurăm împreună în anul ce tocmai a început de noi experiențe care să ne înalțe spiritual și să ne apropie și mai mult unii de ceilalți. Ștefan Sălăgean a punctat foarte bine rolul important al organizatorilor fiecărui concurs de alergare montană, fiind recunoscător acestora pentru oportunitatea de a alerga peste tot în țară. De asemenea, și noi organizatorii purtăm recunoștință alergătorilor pentru acceptarea invitației noastre. Consider că acesta trebuie să fie sentimentul principal care să ne lege, cel de recunoștință reciprocă pentru ceea ce primim unii de la alții.

Vă așteptăm pe 22 Iunie 2019 la Roșia Montană pentru cea de-a VII-a ediție a Roșia Montană Marathon!

 gala5

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns