Top menu

Festivalul „Viața Verde București”, Ediția a III-a, Parcul Circului, 22-23 septembrie 2018

În perioada 22-23 Septembrie 2018, Asociația Pachamama România a organizat evenimentul cultural-comunitar ECO – Festivalul Alternativelor Durabile – „Viața Verde București”, în Parcul Circului, inițiativa ce are ca parteneri în colaborare Asociația Connections din România, Asociația Pădurea Copiilor și Universitatea Ecologică București. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București, al ALPAB și al Primăriei Sectorului 2, ca şi în edițiile anterioare, afișând în conformitate elementele de identificare ale orașului București și ale PMB pe materialele promoționale.

Festivalul „Viața Verde București” 2018, desfășurat în Parcul Circului din capitală, a oferit cetățenilor ateliere creative și de ecologie urbană, meșteșuguri, expoziții de pictură, instalații vegetale, activități sportive, terapii alternative, dezbateri publice și ateliere de știință, cultură și educație, precum și momente artistice şi muzicale, atrăgând un număr de aproximativ 800-1000 de participanți vizitatori pe toată perioada desfășurării evenimentului.

AQUA Carpatica, principalul nostru sponsor care ne-a fost alături de la prima ediție, îi mulțumim pentru că ne-a oferit apa necesară participanților.

pachamama_1La standul Pachamama România beneficiarii au putut afla despre proiectele întreprinse de către ONG-ul care a inițiat festivalul de la prima ediție și l-a dezvoltat în acord cu Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului București și cu politicile de mediu și culturale ale capitalei. Ceea ce te atrage la Pachamama Romania este energia pozitivă de a-ți exprima pasiunile: prin proiectele culturale (diferite concerte – Tudor Gheorghe, Magda Pușcaș), sportive (Maratonul Roșia Montană) și educaționale (Simpozionul Fii Parte din Schimbare) pentru recunoașterea Naturii ca o ființă vie și introducerea drepturilor ei în Constituție după modelul din Ecuador și din alte zone ale lumii. Colegii noștri erau greu de găsit la stand, dar erau direct implicați în toate activitățile din parc, dând o mână de ajutor tuturor.

Am avut parte de discuții despre acțiunile mici pe care le putem face cu toții zi de zi, care ne conduc către schimbări majore. Au fost prezenți și partenerii noștri de la Asociația Ecotic, care ne-a furnizat materiale utile pentru colectarea selectivă a DEEE-urilor (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice) și recipienți pentru aceste categorii pentru a fi ulterior reciclate.

Standul  nostru a scos în evidență, ca în fiecare an, aspecte importante pe teme de protecție a naturii prin programe educaționale şi de dezvoltare personală, susținute prin colaborări cu parteneri deosebiți. Persoanele care s-au oprit la stand au fost foarte interesate în special de Ghidul Transformării Personale şi au identificat punctul unde se află acum şi ce ar trebui să inițieze de acum încolo.

În cadrul secțiunii de Ateliere Creative, atât `oamenii mici`, cât și cei mari și-au dat frâu liber creativității prin intermediul picturii pe tricouri şi genți, colajului emoțional sau a creării de felicitări dedicate și obiecte de decor din materiale reciclate. In plus, unii dintre cei prezenți de la atelierul de plantat au putut pleca acasă și cu o plăntuță într-un ghiveci reciclabil, idei ce stimulează apropierea dintre om si natură.

pachamama_2

Secțiunea de Proiecte ecologice a fost animată de standul Pachamama România cu programele de mediu, grupul ECOTIC pentru colectare selectivă, Stupina.ro cu atelierul de îngriji albine, precum și cei de la Plăntuța mea de companie ce ne-au învățat să plantăm cu suflet și cum să decorăm spațiile cu plante și pietre naturale. Majoritatea celor care au participat ne-au indicat modalități simple ce pot fi adoptate pentru a proteja natura din jurul nostru.

pachamama_3

În cadrul secțiunii Șezătoare urbană ne-au încântat poeziile unei doamne de vârsta a treia care a descoperit festivalul din întâmplare și care ne-a dedicat o poezie. În același spirit am avut onoarea să oferim o piesă de teatru cu un singur actor, dar și clipe minunate oferite copiilor prin recunoașterea elementelor naturale toamna, alături de un educator pasionat de copii și natură. Surprize colorate ne-au oferit cei de la Baloane uriașe, care au atras un număr consistent de copii impresionați de magia baloanelor.

pachamama_4

pachamama_5

Concertele de muzica de sâmbătă și duminică, cu protagoniști mai cunoscuți (profesori de muzică sau muzicieni consacrați) sau mai puțin (amatori pasionați de cântări) au strâns laolaltă numeroși cetățeni curioși din zonă, precum și copii care au putut simți bucuria unei comunități deschise spre conectarea cu natura, cântând alături de muzicieni.

pachamama_6

În cadrul secțiunii de Mișcare si Terapii Complementare, participanții s-au bucurat de timpul petrecut în parc, alergând, mergând cu picioarele desculțe prin iarbă, jucându-se cu frisbee-ul și îmbrățișând copaci și baloane uriașe de săpun. Cei de la HomeTraining.Tv ne-au oferit exerciții sportive și diverse jocuri, întreceri pentru copii și adulți, iar Time Trial Runnig – un antrenament de alergare pentru puțină mișcare în aer liber. Mihai Ene si Sorin Tatarus ne-au încantat cu un spectacol interactiv de freestyle cu mingea de fotbal. Brian de la Tricksounds a ținut un concert cu didgeridoo-ul, povestindu-ne despre originea acestui instrument muzical, ale căror vibrații sunt atât de benefice pentru corpul uman și a ținut meditații cu copiii.

pachamama_7

La standul celor de la Etica și Viitor au rulat constant documentare de informare despre ce riscuri aduce consumul de produse de origine animală din ferme unde respectul față de ființele non-umane este minimal, riscuri ce țin de fiecare individ în parte, cât și de noi ca și colectiv, mai ales abordând relația noastră indirectă cu Natura prin comportamentul zilnic (defrișarea pădurilor, emisiile de CO2, consumul risipitor etc.). Astfel, participanții au avut ocazia să ia parte la discuții fructuoase, dezbătând teme de nutriție și alimentație sănătoasă și având posibilitatea să deguste produse vegane.

pachamama_8

În cadrul secțiunii de Știință și educația viitorului i-am avut alături pe cei de la Știință și tehnică cu publicații pline de noutăți și descoperiri și pe cei de la revista ZIN, editură de SF. Nu au lipsit nici colegii cu tehnologii magnetice gravitaționale și plasmatice, ce au impresionat cu soluțiile pentru agricultură și antipoluare. De asemenea am avut niște ateliere de dezvoltare personală ce au îmbinat tehnicile psiho-analiză cu arta și pasiunile participanților.

În cadrul dezbaterilor am abordat tematici de “Idei actuale”, în special despre educație și comportament a omului modern în contextul situației actuale, ne-am provocat unii pe alții cu idei formidabile pentru a determina coeziunea argumentelor și direcția înspre care omul în prezent o poate lua în evoluția sa către un viitor echilibrat și conștient, pornind de la convingeri, rațiune și simțuri libere de constrângerile societale.

pachamama_9

Toată zona, cu poienița minunată din Parcul Circului unde au fost amenajate standurile și unde s-au desfășurat activitățile, a fost plină de viață datorită muzicii frumoase, a râsetelor de copii care au degustat o gamă largă de jocuri, a artiștilor prezenți și a tuturor participanților activi.

Mulțumim pe această cale tuturor sponsorilor, în principal Aqua Carpatica, colaboratorilor, partenerilor, voluntarilor şi vouă, celor care ne-ați dat curs invitației şi ne-ați trecut “pragul” festivalului într-o chemare spre relaxare și voie bună în parc.

Festivalul „Viață Verde București” de anul acesta a exprimat bucuria unei comunități cu oameni de toate vârstele și interese foarte variate, oferind multă satisfacție și recunoștință, reflectate prin felicitările și mulțumirile exprimate de cei prezenți.

pachamama_10

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns