Top menu

Ziua Păcii

Ziua Internationala a Pacii (INTERNATIONAL DAY OF PEACE), infiintata de Natiunile Unite in 1981, isi propune “sa promoveze idealurile pacii, sa tina o evidenta a faptului ca pacea este posibila in societatea noastra, fiind totodata o ocazie de a comemora si intari idealurile pacii si de ajuta la formarea unei CULTURI GLOBALE A PACII, astfel incat sa uneasca toate organizatiile si persoanele care lucreaza pentru pace”.

In 2009, s-a creat PEACE DAY GLOBAL BROADCAST – un program online unde se pot vedea programe/evenimentE pentru promovarea pacii din intreaga lume.

In cei 5 ani de existenta (2009-2013), s-au format 2000 de organizatii intrega lume care militeaza pentru pace. Una dintre aceste organizatii este REȚEAUA SCHIMBĂRII (THE SHIFT NETWORK), care anul trecut, a organizat evenimentul FII TU PACEA! (BE THE PEACE DAY!) – un eveniment global unde oamenii se strang impreuna si se roaga pentru pace. Anul acesta, BUCURESTIUL s-a numărat printre cele 500 de orase din intreaga lume care au gazduit evenimente dedicate Zilei Internationale a Pacii.

De aceea, noi – Asociatia Pachamama Romania – impreuna cu Organizatia Nationala a Cercetasii Romaniei (ONCR) si Nicolae Darie am organizat in Parcul Herastrau, la Roaba de cultura, evenimentul FII TU PACEA!

meditatie ONRC
Evenimentul a cuprins pe langa o meditatie colectiva de o ora, ateliere de arta, creatie, pictat mandale1, 10 lucruri de amintit zilnic2, concerte de muzica cu cantece inspirationale. Ritmurile muzicale au fost asigurate de catre Grupul CONTRAPUNCT si muzica cu bowluri tibetane a lui Joel Silva.

Cum a luat nastere acest eveniment?

La Maratonul Recunostintei de la Rosia Montana, l-am cunoscut pe Tica Darie care a venit cu bicicleta in tandem din Danemarca pana la Cluj ca sa promoveze natura si frumusetile locului de la Rosia Montana. Tica a fost chiar castigatorul maratonului, cu toate ca cu o zi inainte alergase 75 de kilometrii de la Alba la Rosia Montana.

Pe 8 Septembrie 2013, dupa ce am alergat pentru Drepturile Naturi la Maratonul Transfagarasan alaturi de llie Rosu si Tica Darie, ne-am intors cu masina impreuna spre Bucuresti. Pe drum, am vorbit bineinteles despre cum am putea ajuta zona Rosia Montana sa se dezvolte sustenabil si cum am putea sa-i ajutam pe locuitori. Am vorbit si despre protestele care au inceput sa aiba loc de la 1 Septembrie in Bucuresti si in toata tara. Este fantastic sa vedem solidaritatea si spiritul civic manifestat la populatia romana, care s-a trezit si lupta pentru NATURA ROMANIEI, scandand cu ardoare “vrem Natura si Cultura, nu cianura”, proferand de multe ori, si critci la adresa politicienilor. Imi dau seama ca lozincile violente sau critice nu sunt calea care va aduce pace si armonie in zona.

Cum spunea Buddha, “Ura nu poate fi stopata cu ura, numai cu puterea iubirii poate fi transformata. Aceasta este legea eterna. (Hatred never ceases by hatred, but by love alone, it can be transformed. This is the eternal law).”

imbratisare

Astfel, ma gandeam ca ar fi frumos sa organizez un eveniment, unde lumea sa se poata aduna si sa se roage impreuna pentru pace si sa trasmita mesaje colective de pace; ma gadeam ca poate ar trebui sa ma intalnesc cu pretenii mei si sa aducem niste bilete cu ganduri de pace si un ART COLAJ la Troita de la Piata Universitatii.

Cand l-am lasat pe Tica in Bucuresti, l-am intalnit si pe fratele lui, Nicolae Darie si astfel am aflat ca Nicolae practica si el, ca si mine, meditatie si yoga. I-am spus despre ideea de a strange un grup de prieteni pentru a ne ruga pentru pace de Ziua Internationala a Pacii. Am fost placut surprinsa de sugestia lui Nicolae de a organiza un eveniment mai mare, in care sa avem, pe langa meditatie si cantece si muzica pentru pace si un atelier de arta cu aceeasi tema.

Asa a luat nastere evenimentul de sambata, care a fost organizat de 2 oameni in 5 zile. Alaturi de noi, s-au alaturat Vasile Darie, vicepresedintele Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (ONCR).

Vremea a tinut cu noi, sambata fiind o zi insorita de toamna cu doar cateva picaturi de ploaie spre sfarsit. Evenimentul a demarat prin prezentarea organizatorilor si ideilor despre pace pe care am vrut sa le transmitem.

Ideea de baza a fost: PEACE IN ONESELF – PEACE IN THE WORLD. Numai daca avem pace in interior putem creea pace in jurul nostru.

peace in ourself
Aceasta este munca ceea mai grea si o forma de rezistenta impotriva coruperii inimii. Centrul Metta de Nonviolenta a definit NONVIOLENTA astfel “conversia unui impuls negativ, cum ar fi furia, frica, lacomia intr-un impuls pozitiv”. Munca necesara pentru a canaliza aceste energii puternice care se revarsa in cuvintele, gandurile si faptele noastre este o munca grea. In fiecare moment suntem testati sa alegem intre sentimente de ura, gelozie, invidie, si sentimente de iubire, iertare, compasiune. Este de datoria noastra sa fim atenti moment de moment la ce fel de gand sau emotie nutrim/hranim. Iar rugaciunea are un rol esential – vital. Pentru ca rugaciunea si conectarea cu Spiritul Divin ne ajuta sa ne simtim puternici. Gandhi spunea ca rugaciunea “ne da acces la o forta launtrica pe care nici o alta forta de pe pamant nu o poate subjuga”. Iar aceasta forta ne ajuta sa mergem inainte intr-un mod non-violent in lupta noastra exterioara pentru adevar si dreptate.

IN CONCLUZIE NON-VIOLENTA PRIN RUGACIUNE SI VIZUALIZAREA BINELUI SI DIVINULUI DIN FIECARE PERSOANA:

1. INVINGE TENDINTA DE A FUGI DE FRICA SI DE A DEVENI PASIVI

2. ESTE CONSTRUCTIVA CA FORMA DE REZISTENTA.

Tot Ghandi spunea ca o rugaciune ca sa fie eficienta trebuie sa indeplineasca 3 conditii:

a. cel care se roaga trebuie sa fie concentrat,

b. trebuie sa nu se gandeasca la propria persoana

c. TREBUIE SA STIE CA PUTEREA LA CARE SE ROAGA ESTE IN INTERIORUL LUI SI NU IN AFARA.

De aceea, inainte sa ne rugam, trebuie sa ne conectam cu Divinitatea si sa simtim ESENTA DIVINA DIN NOI si, in acelasi timp, sa ne dam seama, ca aceeasi esenta divina se afla in fiecare persoana. De multe ori, putem avea tendinta de a ne ruga ca ceilalti din jurul nostru sa se schimbe, iar noi sa ramanem la fel. Asta poate functiona cu oamenii potriviti la momentul protrivit. Dar atunci cand “viata Rosiei Montane este pusa in periocol si zona este la un pas de un dezastru ecologic”, trebuie sa ne gandim la o altfel de rugaciune. Ghandi credea ca rugaciunea functioneaza cand cerem ajutor in schimbarea propriei persoane: “ajuta-ma sa trec peste teama de a face ce e bine; ghideaza-ma pe calea ascultarii; ajuta-ma sa inteleg ce pot sa fac atunci cand mi se pare ca nu mai am nici o solutie; DA-MI PUTEREA DE A PERCEPE UMANITATEA CHIAR SI IN CEI MAI NEMILOSI SEMENI, ghideaza-ma sa fac bine in situatii dificile fara sa imi pierd umaniatea”

Acestea au fost mesajele transmise la inceputul evenimentui si ne-am rugat sa FIM TRANSFORMATI DIN PERSOANE CARE DISTRUG IN PERSOANE CARE VINDECA DIN FRICOSI IN CURAJOSI, DIN PERSOANE VIOLENTE SI FARA IMAGINATIE IN PERSOANE NON-VIOLENTE SI CREATIVE.

Avand in vedere faptul ca rugaciunea nu trebuie sa duca la pasivitate, ci dimpotriva, trebuie sa ne mobilizeze in realizarea de ACTIVITATI CREATIVE, am participat la o serie de activitati creative: colorat de mandale, scrierea celor 10 lucruri pe care trebuie sa le facem zilnic, discutii filozofice pe teme spirituale, avand in vedere modalitatea prin care am putea organiza astfel de ateliere de creatie si cu locuitorii de la Rosia Montana pentru a le trimite o raza de speranta.

Am organizat si o meditatie colectiva pentru care ne-am adunat intr-un cerc si am recitat mantre precum “Fie ca toti care sunt aici sa fie eliberati de ura, suferinta, egoism. Fie ca ei sa traiasca fericiti. Fie ca toti din aceste locuri sa traiasca in pace si sa aiba bunastare. Fie ca toti sa fie sanatosi, fericiti si protejati de orice suferinta.”

Am extins aceste ganduri pozitive spre toate continentele: Africa, Asia, Australia, Europa, America, Antarctica, vizualizand fiecare tara si transmitand raze puternice de iubire, bunatate, compasiune in fiecare directie – nord, sud, est, vest, pana cand tot Pamantul este inundat si pe deplin invaluit de aceste raze puternice stralucitoare.

Concertul Contrapunct si puritatea copiilor ne-a desavarsit aceste sentimente de pace si a creat o stare de veselie profunda, iar Joel Silva si sunetul bolurilor tibetane ne-a pus intr-o starea de liniste profunda, unde am putut simti la nivel senzorial internconectivitatea dintre noi toti.

Mi-am dat seama ca una dintre fricile mele este ca sunt singura si ca nu am resursele necesare ca sa fac schimbare in jurul meu pentru a crea a lume echitabila, sustenabila si aducatoare de implinire sufleteasca. Am simtit ca eu sunt doar o celula din ACEST ORGANISM PLANETAR si, bineinteles, ca o celula nu poate face totul;

de aceea, avem nevoie de cooperarea dintre toate celulele.

concert contrapunct
De aceea, cred ca este timpul sa ne ne deschidem legaturile dintre noi si sa comunicam mult mai profund. Pentru a face pace in lume:

1. Trebuie sa ne cream conditiile interioare si exterioare, care ne fac sa ne simtim impliniti, sa ne bucuram de ce avem, sa traim cu recunostinda de darul vietii momement de moment 2. Trebuie sa ne unim fortele si sa CO-CREAM, sa colaboram la realizarea cat mai multor proiecte inaltatoare 3. Trebuie sa iertam – pe noi insine si pe cei care au gresit fata de noi.

co-creatie

 Cand cineva greseste, avem tendinta sa fim critici si sa vorbim numai despre raul pe care l-a facut acea persoana. Tribul Babemba din Africa ne invata ceea mai importanta lectie a iertarii. Cand cineva greseste in tribul lor, aceea persoana este pusa in mijlocul cercului si fiecare persoana din trib vorbeste despre faptele bune si generoase pe care acuzatul le-a facut de-a lungul timpului si despre calitatile bune si punctele forte ale acestuia.

MAREA LECTIE ESTE SA VEDEM LUMINA, BUNATATEA SI UMANITATEA DIN FIECARE PERSOANA, ÎNTRUCAT FIECARE PERSOANA ESTE O FIINTA MINUNATA, ORICAT DE MULT AR GRESI.

Rabbi Michael Lerner spunea ca “TREBUIE SA CULTIVAM UN CARACTER PLIN DE DRAGOSTE, GENEROZITATE SI UIMIRE IN FATA MARETIEI UNIVERSULUI”.

Pentru acest eveniment, Asociatia Pachamama Romania a venit cu multe elemente de decor din Sud America, a caror simbolistica se refera la legatura noastra cu Mama Terra, iar Asociatia Cercetasilor Romani a adus steaguri tibetane si citatele unor Maestrii Tibetani, a caror simbolistica se refera la legatura cu Tatal Cer (Father Sky). Deci, sambata ne-am afat in mijlocul dintre iubirea si daruinta Mamei Terra (simbolul feminin al vietii) si intelepciunea si vederea de ansamblu a Tatalui Ceresc (elementul Masculin), iar prin poezie, arta si muzica, am realizat in echilibru intre principiul masculin si cel feminin. De aceea, cred ca toti participantii au plecat acasa cu un sentiment de relaxare, buna-dispozitie si chiar veselie. Aceste stari interioare de iubire, recunostinta si buna-dispozitie sunt cele care transforma starea critica a societatii noastre si ajuta la vindecare planetara.

eveniment decor America de sud
Ceea ce am facut concret a fost sa renuntam pentru cateva ore bune la atitudinea noastra egoista sau cel putin sa incercam sa o diminuam prin crearea unui spatiu care efectiv ne-a încarcat cu iubire, compasiune si in care am gasit liniste, toate acestea ajutandu-ne sa simtim cat se poate de concret ca intre noi si ceilalti nu exista o separare si ca ceilalti sunt la fel de importanti ca si propria noastra persoana.

Am realizat din urma acestei experiente ca, atunci cand mai multi oameni se strang si isi pun intentia de a transmite iubire, compasiune si bunatate tuturor celorlalti iar actiunile lor sunt congruente cu intentia, se creeaza o energie pe care o poti simti foarte concret si care apoi o poti transmite tuturor fiintelor.

transmite iubire
In concluzie, nu e nevoie de nici o zi speciala pentru a face acest lucru si nici neaparat de un grup de oameni. E nevoie doar sa ne oprim pentru cateva momente din ceea ce facem, sa gasim linistea care intotdeauna e prezenta insa ascunsa datorita agitatiei mentale si pur si simplu sa ne gandim ca intre noi si toate fiintele nu exista vreo separare si să le transmitem iubire, bunatate si in aceleasi timp sa avem compasiune pentru cei care sufera.

Radu Vrabie

Mi-a placut evenimentul mai ales pentru oamenii care au venit acolo si au participat la evenimente. E bine sa vezi ca mai sunt si altii care au interese de genul asta. Foarte tare concertul cu boluri tibetane….. La cat mai multe reustie

Alexandra Nosca

In primul rand multumesc pentru invitatia de a participa la acest eveniment inclusiv la organizare. Mi-a placut atmosfera din timpul pregatirilor, mi-a placut cum ne-am inteles unii cu altii fara prea multe vorbe, cum am improvizat afisele si cum ne-am pus pe treaba impreuna. A fost prima mea participare in organizarea unui eveniment si sper ca m-am descurcat cat de cat bine si ca o sa mai pot participa. Un neajuns cam stringent a fost lipsa unui microfon care sa permita comunicarea catre un numar mai mare de persoane. Dar chiar si asa, oamenii au participat la ateliere cu entuziasm si s-au simtit bine. Mie mi-a placut atelierul la care ma participat “Amiteste-ti zece lucruri” si mi-ar fi placut sa reusesc sa particip si la celelalte. Legat de atelierul Asociatiei Pachamama, cred ca trebuie sa facem un brainstorming si sa ne gandim la niste activitati mai practice care sa se muleze pe diferite tipuri de public/participanti. Iar fondatoarea asociatiei ar trebui sa isi faca simtita prezenta si mesajul intr-un mod mai ferm. Nu stiu de ce, dar parca am perceput o modestie sau timiditate, nu stiu exact cum sa o numesc. Dar in ansamblu mesajul de pace a ajuns la fiecare participant. Chiar si simplul fapt ca au stat linistiti pe iarba si au privit tacuti la ce se intampla in jur, i-a facut sa constientizeze semnificatia zilei. Eu chiar am simtit o pace si o liniste pe fondul careia am reusit sa organizam cum am putut mai bine atelierele si cred ca aceasta pace provenea de la cei prezenti la eveniment.

Nicolae Darie

Ce aș putea spune despre Ziua Mondială a Păcii? Ziua în sine de 21 septembrie nu e cu nimic mai specială față de o oarecare altă zi însă, ceea ce a făcut ca această zi să fie diferită pentru mine și probabil pentru un număr destul de mare de persoane de pe aceasta planetă au fost acțiunile noastre și intenția din spatele acestora.

Ceea ce am făcut concret a fost să renunțăm pentru câteva ore bune la atitudinea noastră egoistă sau cel puțin să încercăm să o diminuăm prin crearea unui spațiu care efectiv ne-a încărcat cu iubire, compasiune și în care am găsit liniște, toate acestea ajutându-ne să simțim cât se poate de concret că între noi și ceilalți nu există o separare și că ceilalți sunt la fel de importanți ca și propria noastră persoană.

Am realizat din urma acestei experiențe că, atunci când mai mulți oameni se strâng și își pun intenția de a transmite iubire, compasiune și bunătate tuturor celorlalți iar acțiunile lor sunt congruente cu intenția, se creează o energie pe care o poti simți foarte concret și care apoi o poți transmite tuturor ființelor.

În concluzie, nu e nevoie de nici o zi specială pentru a face acest lucru și nici neaparat de un grup de oameni. E nevoie doar să ne oprim pentru câteva momente din ceea ce facem, să găsim liniștea care întotdeauna e prezentă însă ascunsă datorită agitației mentale și pur și simplu să ne gândim că între noi și toate ființele nu există vreo separare și să le transmitem iubire, bunătate și în aceleași timp să avem compasiune pentru cei care suferă.

ALL THE SUFFERING THERE IS IN THIS WORLD ARISES FROM WISHING OUR SELF TO BE HAPPY. ALL THE HAPPINESS THERE IS IN THIS WORLD ARISES FROM WISHING OTHERS TO BE HAPPY. – SHANTIDEVA

Anca Cuzum

Mi s-au parut incredibile toate orele alea pana seara cu ultima meditatie tibetana, care efectiv m a bagat in trans. Mi s- a parut suuuper frumos cand a iesit soarele si toti stateau in cerc pe iarba si meditau si se concentrau, mi s a parut ca pur si simplu divinitatea si lumea asta energetica pe care noi nu o vedem dar o simtit f profund. Am simtit f multa caldura in suflete si cred ca printre cei care au fost acolo chiar s a transmis mesajul si a intrat destul de bine pacifismul asta si tot conceptul de liniste n suflet si peste tot. Ma bucur ca am fost acolo sincer..apreciez super mult. Mi-a fost f benefic

Cristina Neneciu

M-am simtit tare bine cu voi de Ziua Pacii! M-am simtit parte dintr-un intreg chiar daca fiecare aveam activitati diferite: meditam, pictam, discutam sau pur si simplu ne bucuram in liniste de natura. Mi-a placut ca, indiferent daca ne cunosteam sau nu, am vorbit si ne-am comportat ca niste prieteni. Mi-ar placea sa gasesc aceasta stare mai des!

ziua mondiala a pacii