Top menu

Eveniment John Perkins

mediascop-logo26 octombrie, 2014 – mediascop.ro

Alexandra Postelnicu, Pachamama România: Important e să ne urmăm pasiunile, în beneficiul celor care ne înconjoară

Alexandra-Postelnicu

Pachamama România sărbătoreşte Ziua Internaţională a Păcii | foto: Radu Cristi / Facebook Alexandra Postelnicu

În 1995, un grup de americani călătorea în pădurile tropicale, la invitația triburilor Achuar din Ecuadorul amazonian. Înţelepţii locului le-au vorbit oaspeţilor despre nevoia urgentă de a schimba visul lumii moderne de îmbogăţire, pentru a ocroti, mai presus de toate, natura şi viaţa. Aşa a luat fiinţă PachamamaMama Terra, în limbajul băştinaşilor Achuar. Între co-fondatorii acestei alianţe internaţionale se află şi John Perkins, cel care avea să devină faimos ulterior pentru bestseller-ul Confesiunilor unui asasin economic.

Alexandra Postelnicu are 33 de ani. A plecat din România în 1999, cu o bursă de studii la San Francisco, Statele Unite. Îşi dorea de mică să facă medicină, să vindece oamenii. A terminat colegiul printre primii, cu o dublă specializare, în bio-chimie şi psihologie. S-a întors în România, hotărâtă să schimbe lumea în mai bine. Dar altfel decât prin medicină.

Prietenii îi spun Pachamama. În 2011, Alexandra Postelnicu înfiinţa asociaţia Pachamama România, afiliată alianţei cu acelaşi nume din San Francisco.

Sistemul american

Alexandra Postelnicu: Am plecat în State pentru sistemul lor de învăţământ şi tehnologia de ultimă oră. Când am terminat, mi-am dat seama că sistemul american sanitar este controlat de companiile de asigurări. Totul acolo este foarte mecanic, foarte robotizat. Ca medic, eşti obligat să prescrii pacienţilor cât mai multe medicamente. Lipseşte partea de interacţiune cu pacientul, comunicarea. Mie îmi place să stau de vorbă cu ei, să aflu ce îi doare. În procesul de vindecare nu intră doar medicaţia.

Altfel, ce mi s-a întâmplat mie în America? M-am îngrăşat douăzeci de kilograme în câteva luni. Mâncarea e artificală şi plină de chimicale. Am suferit, am avut şi o dereglare hormonală… M-am chinuit, singură, în decurs de 7-8 ani, să-mi echilibrez greutatea. Şi am reuşit. Am trecut şi printr-o etapă raw-vegană.

Dorinţa de schimbare

A.P.: Ca să declanşezi o schimbare trebuie să depăşeşti ideea că eşti singur – „tu în cutiuţa ta”. Toţi suntem interconectaţi, toţi facem parte dintr-un întreg.

Trebuie doar să-ţi descoperi visul vieţii şi să înţelegi cum poţi să ajuţi într-o direcţie sau alta. Secretul, dificultatea, stă în canalizarea resurselor tale personale spre un scop bun. Dacă dacă faci o schimbare în bine într-un loc, efectul benefic se va propaga peste tot.

Pasiunea ca motor al schimbării

A.P.: Se vorbeşte astăzi mult despre interconexiune, dar sunt doar vorbe. Prea puţini le înţeleg sensul. Şi mai puţini le simt cu adevărat.

Sunt lucruri străvechi, există şi în religia creştină şi în cultura străveche românească. Până la urmă, triburile Achuar din Amazonia nu ne învaţă nimic nou, ne ajută doar să ne aducem aminte ceea ce ştiam. Ideea e ca fiecare dintre noi să-şi descopere pasiunea care îl defineşte şi prin care poate urca spre acel nivel de conştiinţă care îi permite să se interconecteze cu ceilalţi.

Pasiunea mea este mersul sau alergatul în natură. Pasiunea altcuiva poate fi gătitul sau creşterea copiilor. Alţii sunt pasionaţi de scris, de muzică… Abia atunci când îţi urmezi pasiunea şi, la fel de important, ţi-o pui în slujba celorlalţi, simţi pulsaţia vieţii. Iar ăsta e primul pas spre schimbare.

Alexandra-Postelnicu

Alexandra Postelnicu, Semimaraton individual şi ştafetă – Bucureşti | foto: Radu Cristi / Facebook Alexandra Postelnicu

Sport, pentru o lume mai bună

A.P.: Milităm pacifist pentru ca fiecare persoană să aibă şanse egale de reuşită în viaţă, să se simtă împlinită sufleteşte şi să trăiască în armonie cu natura. Toate aceste lucruri sunt legate între ele.

Pachamama România urmează toate programele lansate la San Francisco – „Awaking the Dreamer, Changing the Dream” pe care l-am tradus cu „Fii parte din schimbare” şi, mai ales „Drepturile naturii”, obiectivul prioritar al alianţei. Ceea ce aducem însă nou este ideea de schimbare prin sport. Până acum, am iniţiat evenimentele numite „Maratonul Recunoştinţei” şi „Crosul Interconectivităţii”.

Anul acesta am organizat la Roşia Montană un cros de 5 kilometri, cu diferenţă de altitudine de 400 de metri. Au venit şi copii de 12 ani. Unii au alergat, alţii au mers. Nu facem asta pentru performanţe fizice, vrem, de fapt, să aducem o binecuvântare cu fiecare pas al nostru. Alergând sau mergând, ne rugăm pentru ceea ce iubim cel mai mult în viaţă.

Săptămâna viitoare merg în Grecia, împreună cu Ilie Roşu, partenerul cu care am organizat Maratonul Recunoştinţei. În munţii Paiko există o regiune minieră similară cu cea de la Roşia Montană. Cred că e util să duc mesajul „Drepturilor naturii” şi acolo.

Voluntarii Pachamama România

A.P.: Până acum, vreo 20.

O zi de Pachamama

A.P.: Când organizez evenimente, îmi este foarte greu. Nu am secretară şi e multă treabă administrativă. Îmi petrec mult timp la telefon, scriu mailuri, invitaţii, promovez pe Facebook. Sincer, nu mă dau în vânt după lucrurile astea. E agitaţie, iar mie îmi place să gândesc în tihnă. De la un timp, am hotărât ca înaintea unui eveniment să încerc să plec o săptămână undeva, la munte… Să stau singură, să fac plimbări, să mă reculeg. Acolo gândesc conceptul evenimentului, văd lucrurile în ansamblu, scriu textele de prezentare. În restul timpului, înainte de orice altceva, îmi încep ziua aprinzând o candelă şi rugându-mă. E un ritual care mă conectează cu divinitatea, îmi dă putere mentală.

Despre credinţă

A.P.: Nu atât religia este importantă, cât credinţa personală. Cu toţii suntem ghidaţi de o forţă. Nu trebuie să rămânem în ego-ul nostru limitat, ci să ieşim din „bula” noastră strâmtă, să ne lăsăm inspiraţi. A te lăsa inspirat este o luptă de zi cu zi cu tine însuţi, pentru a simţi spiritul care te ghidează şi a intra în conexiune cu el. Divinitatea se află în fiecare dintre noi.

Dacă vorbim despre zelul religios românesc, cred că el vine din disperare, din lipsa de speranţă. Vreau să punctez o diferenţă. Atunci când intră în legătură cu divinitatea, indigenii Achuar nu cer: „Doamne, dă-mi!”. Spun mai degrabă: „Doamne, mulţumesc că am!”

Şi încă un lucru la care merită să luăm aminte. Întrebat dacă e bine să te rogi, să meditezi zilnic, Dalai Lama a răspuns: „Da, e foarte bine. Dar dacă nu acţionezi pentru a face bine, degeaba meditezi…”

Tehnicile de meditaţie Pachamama

A.P.: Nu există o legătură între meditaţia tibetană (yoghină) şi cea amazoniană, specifică triburilor Achuar. Cei din comunitatea Pachamama practică diverse tehnici prin care pot ajunge la acea stare pe care o numim de „minte pură”.

Schimbarea spre care tindem presupune înlăturarea ego-ului, ieşirea din noi înşine. Meditaţia yoghină şi tehnicile şamanice au rolul de a ne face conştienţi de „mesajele” după care funcţionăm, cele scrise în ADN-ul nostru sau transmise prin educaţie. Studiile de specialitate arată că avem cam 60.000 de gânduri pe zi şi dintre acestea doar 4-5 % sunt gânduri noi. Restul, reciclate. Prin meditaţie, reuşim să depăşim gândurile repetitive sau să le vedem ca pe un tren care trece prin faţa ochilor noştri.

Eliberarea de gândurile împovărâtoare înseamnă să devii prezent. Atunci mintea ta nu mai circulă în trecut şi în viitor, ci trăieşte în prezent, împreună cu trupul tău. Gândurile ţi se împrospătează. Te conectezi la fluxul vieţii. Pentru că viaţa se întâmplă acum.

Diferenţa între yoghin şi şaman

A.P.: Yoghinii sau cei care practică yoga sunt persoane care accesează, prin meditaţie, diferite nivele de conştiinţă. Dar fac acest lucru doar pentru binele propriu. E un demers egoist.

Şamanul se conectează la „alte lumi”, pentru a găsi o informaţie care să-l ajute să schimbe în bine lumea fizică în care trăieşte.

Reacţii faţă de Pachamama

A.P.: Întâlnesc şi persoane neinteresate, cărora implicarea în Pachamama li se pare o pierdere de timp şi de bani. Oamenii de afaceri în mod special.

Cea mai mare prejudecată cu care ne confruntăm este aceea că nu putem să facem nimic, că suntem prea mici ca să producem vreo schimbare. Simt asta ca pe o barieră. Existe momente când interiorizez prejudecata şi încep să-mi spun că nu fac îndeajuns. Dar important e să simţim puterea din noi şi să nu ne lăsăm conduşi de mesaje negativiste.

Pe de altă parte, copiii, elevii pe care i-am întâlnit la evenimentele organizate în şcoli sunt foarte receptivi, absorb informaţia. La facultate deja apare scepticismul. Studenţii sunt cool, au problemele lor. Până la 18 ani am întâlnit persoanele cele mai deschise. După aceea, e mai greu.

Ecologia în România

A.P.: Suntem în urmă în privinţa respectului faţă de mediul înconjurător. Dar trebuie să avem în vedere că în alte ţări grupurile ecologiste sunt mult mai active. În plus, nu putem compara tehnologia de reciclare de la noi cu cea din Germania sau Anglia. Pe lângă asta, legile occidentale de protecţie a mediului sunt mult mai stricte. În Elveţia, spre exemplu, în dreptul tomberoanelor pentru aruncarea selectivă a deşeurilor sunt montate camere de supraveghere. Dacă cumva ai greşit culoarea, dacă ai pus hârtie la plastic sau plastic la metal, eşti amendat. De asemenea, legile privind defrişarea sunt mult mai severe, în special în Ţările Nordice.

Pe de altă parte însă, europenilor le convine să existe ţări permisive precum România. Austria preferă să nu-şi defrişeze propriile păduri şi să ia lemne de la noi. Există un interes la nivel european de menţinere a unei stări de anormalitate în România şi în alte ţări.

Alexandra-Postelnicu

De Ziua Pământului, în Parcul Lumea Copiilor din Bucureşti | foto: Radu Cristi / Facebook Alexandra Postelnicu

Corporaţiile conduc lumea şi sunt cu ochii pe noi

A.P.: Guvernele şi preşedinţii nu au nicio putere. Toţi sunt comandaţi de corporaţii. Iar corporaţiile sunt reprezentate de o mână de oameni.

Să luăm, de exemplu, cazul Chevron. Îl cunosc bine, ştiu ce au făcut în Ecuador. Chevronul a aruncat intenţionat în apă milioane de tone de deşeuri petroliere. Au distrus totul acolo – vegetaţie, animale, oameni… Au fost daţi în judecată, li s-a cerut despăgubiri în valoare de 9 miliarde de dolari. După 17 ani au pierdut procesul şi nu vor să plătească, în condiţiile în care profitul lor anual este de 250 de miliarde de dolari. British Petroleum, pe de altă parte, a cauzat neintenţionat un accident ecologic în Golful Mexic. Au plătit imediat 10 miliarde de dolari pentru a curăţa locul. E o diferenţă între companii. Contează oamenii care le conduc.

Nu trebuie să uităm că România este o zonă strategică între Occident şi Orient. Suntem un tampon de neutralitate şi, cum se zice, „grădina Maicii Domnului”. Avem un pământ foarte fertil, suntem o ţară plină de resurse naturale. Toţi sunt cu ochii pe noi.

Singura democraţie este piaţa de vânzări

A.P.: Acţiune concretă? Dacă vrei să ajuţi ţăranii, nu cumperi de la supermarket, te duci la piaţă. Sau dacă nu eşti de acord cu Chevron, cauţi o companie prietenoasă cu mediul şi cu oamenii şi cumperi de la ea. Cumpărând un produs sau un serviciu, dăm un vot firmei de la care achiziţionăm. Asta e puterea noastră.

Roşia Montană nu e singurul sit aflat în pericol

A.P.: Lumea vorbeşte mult despre Roşia Montană. Dar nu e singurul loc ameninţat în România. Mai sunt o mulţime de alte situri, cum ar fi, de exemplu, Certej. Acolo vor să înceapă exploatarea fără nicio aprobare. Şi apoi mai e problema defrişărilor. Peste tot se taie păduri, noaptea, de jur împrejur. România nu câştigă mai nimic, exportăm lemn brut.

Natura, protejată prin Constituţie

A.P.: Ecuadorul este prima țară care a adoptat drepturi ale naturii în constituția sa. Bolivia a adoptat drepturi ale naturii la nivel național și a desemnat un avocat al poporului pentru a trata direct chestiunile de mediu.

“Drepturile naturii” reprezintă proiectul principal al asociaţiei Pachamama. Lucrăm pe două fronturi. La nivel european, facem parte dintr-un grup de 12 ţări. O echipă de avocaţi din Londra urmează să adapteze Legea Drepturilor Naturii pentru continentul nostru, apoi noi vom înainta proiectul Parlamentului European pentru a fi analizat şi, în final, adoptat. Avem nevoie de un milion de semnături. Toate aceste demersuri sunt în desfăşurare, inclusiv platforma de cooperare dintre ţări. Este foarte multă birocraţie. Campania va fi lansată abia în 22 aprilie 2016 şi va ţine exact un an.

În România, lucrurile par mai simple pentru că există posibilitatea ca o iniţiativă a cetăţenilor care a reuşit să strângă un milion de semnături să fie adoptată ca lege de Parlament. Lucrăm la asta. Între timp însă, încercăm să-i educăm pe toţi cei cu care venim în contact. Pentru că… degeaba ai o lege dacă lumea nu o înţelege, nu rezonează cu ea.

Planuri de viitor

A.P.: Un exemplu. Nimeni nu m-a încurajat să-l invit pe John Perkins în România, nimeni n-a crezut că o să reuşesc. Şi totuşi… Ce vreau să spun e că nici nu ne dăm seama cât de importantă este puterea intenţiei. Şi ce magice sunt momentele când descoperim în jur oameni cu care rezonăm…

Nu-mi fac iluzii, e mult de lucru în România. E mult de lucru pentru ca fiecare dintre noi să-şi găsească liniştea în mijlocul furtunii.

Dar încerc să îmi canalizez atenţia spre cei care fac ceva bun, să îmi unesc forţele cu ei. Fără o comunitate, nu se poate face nimic.

Interviu acordat în exclusivitate pentru MediaScop.ro.

Sursa:http://mediascop.ro/alexandra-postelnicu-pachamama-romania-important-e-sa-ne-urmam-pasiunile-in-beneficiul-celor-care-ne-inconjoara/

 

romania libera logo04 octombrie, 2014 – RomaniaLibera.ro

“Asasinul economic” – John Perkins vine în România

John Perkins, autorul bestseller-ului “Confesiunile unui Asasin Economic”, va veni pentru prima dată în România pe 9 octombrie, în cadrul unei serii de evenimente organizate de Asociația Pachamama România şi Asociaţia Heritage. Acesta va participa, în perioada 9 – 19 octombrie, la o serie de seminarii şi workshop-uri pe teme economice, în mai multe oraşe din România.John Perkins se va afla în premieră în Romania, la invitația Asociației Pachamama România şi Asociaţiei Heritage, și va susține la Iași în data de 9 octombrie 2014 primul worshop în cadrul căruia va dezvălui secretul unei economii durabile şi pentru o planetă curată. John Perkins este cofondator al Pachamama Alliance și este meritul Pachamama România de a-l fi convins să petreacă atâtea zile, cu un program atât de încărcat în România.”În contextul în care criza economică a avut impact asupra fiecăruia dintre noi iar cartea “Confesiunile unui Asasin Economic” a înregistrat un mare succes în România în 2012, am considerat necesar să organizăm aceste evenimente pentru a comunica românilor care este noua imagine asupra economiei mondiale în viziunea lui John Perkins. Pe parcursul șederii lui în România John Perkins va încerca să intre în contact cu toate ONG-urile din România care își dedică activitatea drepturilor naturii și dezvoltării unei economii durabile și dedicate omului și vieții. Deja are stabilite întâlniri cu Asociația Roșia Montană și cu asociația care se ocupă de protejarea zonei Pungești din Moldova și de contracararea acțiunilor desfășurate de compania Chevron în această parte a României.” declară Alexandra Postelnicu, președinta Asociației Pachamama România.John Perkins este un american cu studii de economie, care a lucrat la Banca Mondială și a cunoscut din interior tot sistemul de bancar internațional. Acum John Perkins este scriitor de best-seller-uri și co-fondatorul și președintele Pachamama Alliance.John Perkins este autorul câtorva cărți citite în toată lumea: Confessions of an Economic Hit Man -“Confesiunile unui Asasin Economic”, Shapeshifting, Hoodwinked: An Economic Hit Man Reveals Why the World Financial Markets Imploded. Aceste cărți au devenit bestseller-uri la scurt timp de la lansare.Partenerul evenimentelor este Editura Litera, editura care s-a ocupat de editarea și difuzarea cărții ”Confesiunile unui asasin economic” de John Perkins. Cu ocazia fiecărui eveniment vor fi organizate împreună cu Editura Litera standuri cu vânzare de cărți și sesiuni de autografe cu John Perkins.Alianța Pachamama luptă să educe și să inspire persoane de peste tot din lume în vederea creării unei lumi înfloritoare, echitabile și durabile. Pachamama este un cuvânt în limba quechua care se referă la prezența sacră a Pământului, a cerului, a universului și a timpului.Programul lui John Perkins în România:9 OCTOMBRIE 2014 – 16.30-18.30IAȘI – UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” Aula MagnaTema: Geopolitică. Apel la acţiune10 OCTOMBRIE 2014 – 17.00-19.00
SUCEAVA – UNIVERSITATEA “ȘTEFAN CEL MARE” Aula Corp E
Tema: Geopolitică. Apel la acţiune13 OCTOMBRIE 2014 – 15.00-17.00
CLUJ-NAPOCA – UNIVERSITATEA “BABEȘ BOLYAI” Aula FSEGA
Tema: Criza economică globală – cauze şi soluţii16 OCTOMBRIE 2014 – 13.30-15.30
BUCUREȘTI – ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE Aula Magna
Tema: Asasinat economic şi profeţii: schimbarea noastră şi a lumii întregi18 OCTOMBRIE 2014 – 10.00 – 17.00BUCUREŞTI – Colegiul National Gheorghe Lazar, Blv. Regina Elisabeta, nr. 48, BucureștiTema: Transformarea crizei mondiale într-o nouă economie19 OCTOMBRIE 2014 – 10.00 – 17.00BUCUREŞTI – Seeds for Happiness Center, Str. Fabrica de Chibrituri, nr. 17, BucureștiTema: Transformarea personală şi globală. Iniţieri pentru ridicarea nivelului de conştiinţăCostul participării este de 150 lei/workshop. Mai multe detalii pe www.pachamamaromania.ro
Sursa:http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/timp-liber/%E2%80%9Casasinul-economic—-john-perkins-vine-in-romania-352033?utm_source=Wordpress&utm_medium=widget&utm_campaign=WordpressPlugin

 

themoneychannel07 octombrie, 2014 – themoneychannel.ro

John Perkins în România

Asociaţia Pachamama România şi Asociaţia Heritage – Partener UNESCO suntem onoraţi că dl. John Perkins a dat curs invitaţiei noastre de a veni în România în perioada 8-20 octombrie pentru a ne împărtăşi ideile și viziunile sale.John Perkins este economist de vârf, scriitor, activist pentru o economie durabilă şi pentru o planetă curată. Este co-fondator Pachamama Alliance și autor de top (enumerăm câteva titluri: Confessions of an Economic
Hit Man -“Confesiunile unui Asasin Economic”, Shapeshifting, Hoodwinked: An Economic Hit Man Reveals Why the World Financial Markets Imploded – cărţi care au devenit bestseller-uri la scurt timp de la lansare).
John Perkins a acordat numeroase interviuri apărând în mai multe filme documentare printre care şi Zeitgeist: Addendum, The End of Poverty?, Four Horsemen (2012).Asociaţia Pachamama România şi Asociaţia Heritage – Partener UNESCO vă prezintă o serie de evenimente în care John Perkins va susţine seminarii şi workshop-uri în mai multe oraşe din România, după cum urmează:1. SEMINARII găzduite de centre universitare importante din ţară:9 OCTOMBRIE 2014 – 16.30-18.30
IAȘI – UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” Aula Magna
Tema: Geopolitică. Apel la acţiune
10 OCTOMBRIE 2014 – 17.00-19.00
SUCEAVA – UNIVERSITATEA “ȘTEFAN CEL MARE” Aula Corp E
Tema: Geopolitică. Apel la acţiune
13 OCTOMBRIE 2014 – 15.00-17.00
CLUJ-NAPOCA – UNIVERSITATEA “BABEȘ BOLYAI” Aula FSEGA
Tema: Criza economică globală – cauze şi soluţii
16 OCTOMBRIE 2014 – 13.30-15.30
BUCUREȘTI – ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE Aula Magna
Tema: Asasinat economic şi profeţii: schimbarea noastră şi a lumii întregi
Intrarea este liberă.
Sunt invitaţi să participe studenţi, profesori, personalităţi din domeniul academic şi toţi cei care sunt interesaţi de tematicile şi operele cunoscutului economist şi scriitor John Perkins.
Pentru a fi la curent cu evenimentele noastre, vă puteţi înscrie pentru a primi newsletter-erele noastre pe e-mail sau puteţi accesa http://www.pachamamaromania.ro/eveniment-john-perkins/john-perkins-program-universitati.2. WORKSHOP-URI a căror tematică este RENAȘTEREA UMANITĂȚII

18 OCTOMBRIE 2014 – ora 10:00 – 17:00
BUCUREŞTI – Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Bulevardul Regina Elisabeta Nr. 48, Sector 5, București
Tema: Transformarea crizei mondiale într-o nouă economie
19 OCTOMBRIE 2014 – ora 10:00 – 17:00
BUCUREŞTI – Seeds for Happiness Center: Str. Fabrica de Chibrituri, nr. 16, Sector 4
Tema: Transformarea personală şi globală. Iniţieri pentru ridicarea nivelului de conştiinţă
Costul participării este de 150 lei/workshop.
Plata se poate face si on-line si pe loc.
Sursa:http://themoneychannel.realitatea.net/john-perkins-in-romania/

 

header_logooctombrie, 2014 – Formula-As.ro

JOHN PERKINS: “România este deja infestată cu «asasini economici»”

În volumul său de memorii, intitulat “Confe­siunile unui asasin economic” (Confessions of an Economic Hit Man), economistul american John Perkins dezvăluie din interior, cu un curaj unic, structurile guvernamental-corporatiste care domină lumea globală. Fost el însuşi un “asasin economic” de succes, îşi face mea culpa cu adâncă sinceritate, descri­ind cu mare talent “imperiul” pe care cor­po­raţiile l-au instaurat pe glob. De fapt, cine sunt asa­si­nii economici (AE)? Răspunsul este cutremurător: “Asasinii economici sunt profesionişti extrem de bine plătiţi, care escrochează ţări din întreaga lume, pen­tru sume ajungând la trilioane de dolari. Ei direc­ţio­nează bani de la Banca Mondială, de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), precum şi de la alte organizaţii de «ajutorare» străine, către seifurile corporaţiilor gigant şi către buzunarele acelor câtorva familii de bogătaşi care controlează re­­sursele naturale ale planetei”. Interviul care ur­mea­­­­ză ne-a fost acordat în exclusivitate, prin skype, ca să apară în zilele în care, graţie eforturilor orga­ni­zaţiilor “Pachamama România” şi “Heritage-Par­tener” UNESCO, John Perkins se află în România, ţinând seminarii la universităţile Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (9 oct.), “Ştefan cel Mare” din Suceava (10 oct., orele 17.00-19.00), “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (13 oct., orele 15.00-17.00) şi Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti (16 oct., orele 13.30-15.30).“Noi, «asasinii economici», clădim imperiul global”- Care a fost datoria dv., ca “asasin economic”, domnule Perkins?- Datoria mea era de a încuraja liderii mondiali să devină o parte din vasta reţea care promovează inte­re­sele comerciale ale SUA. Într-un final, liderii res­pec­tivi sunt prinşi în capcana unei reţele de datorii, care ne asigură loialitatea lor. Le putem impune orice dorim – pentru a ne satisface nevoile politice, eco­nomice sau militare. În schimb, ei îşi sprijină poziţiile politice pe oferta pe care o fac popoarelor lor: parcuri industriale, centrale energetice, sisteme electrice, oraşe noi şi aeroporturi, cu condiţia să fie construite de cele mai importante companii americane. Practic, cea mai mare parte din bani nu părăseşte niciodată SUA, fiind pur şi simplu transferaţi din conturile de la Washington către firmele prestatoare din New York, Houston sau San Francisco. Deţinătorii com­pan­iilor de inginerie tehnologică şi construcţii din Sta­tele Unite au devenit, astfel, fabulos de bogaţi. În strădania lor de a duce pe culmi imperiul global, cor­poraţiile, băncile şi guvernele sunt reunite sub denu­mirea colectivă de corporatocraţie. Iar noi, “asasinii economici”, clădim acest imperiu global. Dacă mă întrebaţi cum, o să vă răspund astfel: oricine face presiuni care să ducă la preluarea controlului de către o corporaţie, oricine încearcă, de exemplu, să convin­gă poporul român că Chevron e o companie bună şi nu una criminală, aşa cum este în realitate, oricine face aceste lucruri prestează o muncă tipică “asasini­lor economici”.- Auzim în fiecare zi cuvântul “corporaţie”. Ce este, de fapt, o corporaţie?- E o întrebare esenţială. O corporaţie este un grup de oameni care lucrează împreună, dar care sunt conduşi de lipsa de conştiinţă şi de setea pentru profit cu orice preţ, indiferent de împrejurările sociale în care acţionează şi de mediul înconjurător pe care-l dis­trug în numele dezvoltării. Forţa lor a luat am­ploare după anii ’70 ai secolului trecut, când singura lor “responsabilitate” a început să fie profitul. E ab­surd! Avem nevoie să schimbăm lipsa de conştiinţă a corporaţiilor, să le obligăm să servească lumea, ţările sărace, pe americanii care nu au ce pune pe masă la mi­cul dejun, şi care sunt, conform statisticilor ofi­ciale, circa 12 milioane. Acestor entităţi fără suflet tre­buie să le dăm, de la noi, puţin suflet. Nu putem nega că aceste corporaţii sunt esenţiale pentru eco­nomia lumii actuale. Însă trebuie să creeze mai multe slujbe şi mai bine plătite, să creeze noi tehnologii, să cureţe zonele poluate în cursul exploatărilor sălbatice ale resurselor, să distribuie o parte din bogăţie şi pe orizontală, pentru cei care mor de foame (24.000 de oameni mor zilnic, în întreaga lume). Vorbind de schim­bare, de întoarcerea la o dezvoltare durabilă, de o lume a responsabilităţii în faţa viitorului, nu spun să ne întoarcem în peşteri, în bordeie, dar avem nevoie să respectăm mai mult această planetă.“Ceea ce a făcut Bechtel în România este tipic corporatocraţiei: a lăsat lucrurile neterminate, dar a primit o grămadă de bani”- În cartea dvs. acordaţi o atenţie specială cor­poraţiei Bechtel. A venit şi la noi, să construiască o autostradă de 450 de kilometri, cu 2,5 miliarde de euro. Până la urmă, contractul a căzut, a construit numai 52 de km, a încasat 1,3 miliarde şi a dispărut. Cum comentaţi?
- A dispărut cu banii? Nu e ceva neobişnuit. Asta fac corporaţiile în întreaga lume. Ele se cred deasupra legii. Şi chiar sunt deasupra legii, pentru că au puterea să schimbe legile dintr-un stat sau altul şi au puterea să corupă guverne, preşedinţi şi regi. Îmi iubesc ţara şi îmi e teribil de ruşine pentru faptele acestor corpo­raţii, care vor să controleze totul pe lume. Nu trebuie să ne mirăm că noi, americanii, suntem atacaţi de te­rorişti, nu doar în străinătate, dar şi în oraşele noastre. Vreau ca America să redevină un lider al democraţiei, nu al corporatocraţiei. Vorbind din nou despre Bechtel, trebuie spus că ceea ce a făcut în România este tipic corporatocraţiei. Să fiţi siguri că a făcut ace­leaşi lucruri şi în alte părţi ale lumii, de exemplu în pri­vatizarea sistemului de apă dintr-un oraş din Bo­livia, sau chiar în Statele Unite. Bechtel a lăsat lu­crurile neterminate deseori, dar a primit o grămadă de bani.- România este bogată în resurse minerale, aur, argint, petrol. O agenţie guvernamentală, ANRM, a concesionat deja peste 6000 de perimetre de ex­ploa­tare unor companii străine. Cum ar trebui să pri­mească românii acest “cadou” guvernamental?- Oamenii din întreaga lume se confruntă cu aceeaşi situaţie. Corporaţiile sunt peste tot. Peruanii, bolivienii, indonezienii, românii şi ceilalţi trebuie să-şi pună aceleaşi întrebări. Răspunsul e doar unul: dezvoltarea durabilă, bazată pe protecţia mediului, pe crearea de slujbe curate şi pe câştiguri egale de am­bele părţi, atât deţinătorul resurselor, cât şi investi­torul. Producţia trebuie împărţită, nu expediată aproa­pe integral în străinătate. Nu poate veni o corporaţie junior, precum Roşia Montană Gold Corporation, des­pre care am auzit vorbindu-se în mediile de afa­ceri, să-şi ia partea leului, de 80% din acţiuni, lăsând statul român, adică lăsându-i pe români numai cu 20% din afacere. Asta este o vânzare pe nimic a resur­selor României, ceea ce nu trebuie acceptat. Românii trebuie să fie încrezători în forţa şi valoarea lor ca popor european, impunând corporaţiilor să procedeze corect în activitatea lor productivă. Altminteri, veţi ajunge ca Statele Unite, care sunt foarte strict contro­late de corporaţii. S-a spus că aceste corporaţii au în­vins comunismul, dar putem adăuga: corporaţiile au în­vins şi democraţia! Noi, în SUA, nu mai avem de­mo­craţie, este o glumă să afirmi că suntem o ţară democratică.“Românii ar trebui să aleagă dezvoltarea turismului şi agricultura ecologică, purtând de grijă «mamei-pământ»”- În acest context transnaţional, ce le rămâne românilor de făcut?- Decât să facă jocul acestor corporaţii, românii ar trebui să aleagă dezvoltarea turismului şi agricul­tu­ra ecologică, purtând de grijă “mamei-pământ” (pachamama). România este puternică în construcţia de maşini şi motoare electrice, de nave şi automobile, în producţia agricolă; este printre cele mai perfor­mante din lume în tehnologia informaţiei (IT). Aces­tea să rămână direcţiile de viitor, din ele să vină bo­găţia, nu din exploatarea brută şi intensivă a sub­solului, din răscolirea munţilor şi văilor. Trebuie să ieşim din economiile morţii, bazate pe răvăşirea pă­mântului. Am creat economii ale morţii în ultimii 40 de ani, care au distrus pământul, au mistuit resursele, le-au terminat. Avem nevoie să facem pasul către un nou tip de economie, economia vieţii, bazată pe redu­cerea şi eliminarea poluării, pe reciclare, pe folosirea altor energii în afara celor fosile, pe renunţarea la dependenţa de resursele naturale. Dacă, totuşi, veţi accepta unele corporaţii pentru exploatarea resurselor, fiţi măcar foarte atenţi la contracte, dacă vreţi să mai ră­mâneţi cu ceva de pe urma acestor proiecte. După pă­rerea mea, contractul cu Bechtel a fost unul foarte prost negociat. Nu m-ar mira să fie la fel în agri­cultură, cu Monsanto, sau în domeniul gazelor de şist, cu Chevron. Ei au mari experţi în negociere, îţi iau totul, dar te lasă să crezi că ai făcut cea mai bună afa­cere. Ei au asasini economici! România este deja “in­festată” cu asasini economici, nu doar americani, ci şi ruşi sau chinezi. Şi Rusia şi China au variantele lor de astfel de asasini… Pentru că unul din scopurile asa­sinilor economici este privatizarea lumii. Adevărata putere în lume, în clipa de faţă, nu este puterea na­ţională, nu este puterea guvernelor rus sau chinez, ci puterea marilor corporaţii. Toate guvernele, rus, chi­nez, american, român, depind de finanţele mon­diale, de economia globală.“Daţi Chevron afară din ţară! Vă va înşela!”

- De doi ani, românii vorbesc de corporaţia Chevron, încurajată de guvern să foreze în căutarea ga­zelor de şist. Ignorând opoziţia localnicilor, Chevron merge mai departe… Până unde credeţi?

- Până îşi va atinge toate obiectivele de corporaţie criminală. Fiţi foarte atenţi cu această organizaţie! În Ecuador, ca să dau numai un exemplu, a făcut lucruri teribile, a creat haos, a poluat terenurile, a refuzat să cureţe, să ecologizeze. În urma exploatării nemiloase, oa­menii suferă şi mor, dar Chevron ignoră toate aces­tea, pentru că lucrează pe principiul mafiei. Îi sfă­tuiesc pe români cu toată convingerea: daţi Chevron afară din ţară! Vă va înşela! E ca în viaţa de fiecare zi: nu angajezi să-ţi măture casa o persoană despre care ai auzit că a fost prinsă furând. Deci, nu o angajaţi pe Chevron să vă scormonească teritoriul! Nu vă iluzio­naţi cu independenţa energetică pe care ar adu­ce-o. Nu puteţi avea încredere în ei! Căutaţi surse alter­native de energie, nu acceptaţi metodele demodate ale acestor corporaţii, care îşi propun să ţină timpul în loc, până scot din pământ şi ultima picătură de com­bustibil fosil.

- Vă rog să adresaţi românilor un gând bun, o încurajare. Să ne temem de viitorul corporatist al lumii?

- Sfârşitul corporaţiilor nu e departe. Capitalismul lor primitiv va fi înlocuit de capitalismul cu faţă umană, al micilor firme, al micilor proprietari. În lu­me are acum loc o revoluţie: revoluţia conştiinţelor. Va fi mai mare decât revoluţia industrială. Oamenii se trezesc. Sunt speriaţi de amploarea distrugerilor de pe Terra, cauzate de lăcomia corporaţiilor. Aţi văzut zilele trecute, la New York, un milion de oameni în stradă, atrăgând atenţia asupra încălzirii globale. Mă bucur că voi veni în România şi voi avea şansa să îi cu­nosc pe români. Ştiu: există un parteneriat strategic în­tre România şi SUA, în plan politic, ceea ce este foarte bine. Eu sunt însă avocatul parteneriatului din­tre poporul român şi poporul american, pentru că vreau să învăţăm unii de la alţii cum să supravieţuim în armonie cu natura. Să nu uităm că trăim pe o “staţie spaţială” foarte fragilă, care este Pământul, şi nu avem la îndemână nici o navetă, ca să putem pleca. N-avem unde merge în altă parte, aşa că trebuie să avem grijă de locul unde trăim.

Interviu realizat cu sprijinul organizaţiilor neguvernamentale Pachamama România (www.pachamamaromania.ro) şi Heritage – Partener UNESCO (wwww.asociatiaheritage.ro)

Sursa: http://www.formula-as.ro/2014/1138/spectator-38/john-perkins-romania-este-deja-infestata-cu-asasini-economici-18351

 

dailybusiness07 octombrie, 2014 – dailybusiness.ro

Autorul cartii “Confesiunile unui Asasin Economic” vine in Romania pentru Rosia Montana si Pungesti

John Perkins, autorul bestseller-ului “Confesiunile unui Asasin Economic”, va veni pentru prima data in Romania pe 9 octombrie, in cadrul unei serii de evenimente organizate de Asociatia Pachamama Romania si Asociatia Heritage.Acesta va participa, in perioada 9 – 19 octombrie, la o serie de seminarii si workshop-uri pe teme economice, in mai multe orase din Romania.John Perkins se va afla in premiera in Romania si va sustine la Iasi in data de 9 octombrie 2014 primul worshop in cadrul caruia va dezvalui secretul unei economii durabile si pentru o planeta curata. John Perkins este cofondator al Pachamama Alliance.”In contextul in care criza economica a avut impact asupra fiecaruia dintre noi iar cartea “Confesiunile unui Asasin Economic” a inregistrat un mare succes in Romania in 2012, am considerat necesar sa organizam aceste evenimente pentru a comunica romanilor care este noua imagine asupra economiei mondiale in viziunea lui John Perkins. Pe parcursul sederii lui in Romania John Perkins va incerca sa intre in contact cu toate ONG-urile din Romania care isi dedica activitatea drepturilor naturii si dezvoltarii unei economii durabile si dedicate omului si vietii. Deja are stabilite intalniri cu Asociatia Rosia Montana si cu asociatia care se ocupa de protejarea zonei Pungesti din Moldova si de contracararea actiunilor desfasurate de compania Chevron in aceasta parte a Romaniei”, declara Alexandra Postelnicu, presedinta Asociatiei Pachamama Romania.John Perkins este un american cu studii de economie, care a lucrat la Banca Mondiala si a cunoscut din interior tot sistemul de bancar international. Acum John Perkins este scriitor si co-fondatorul si presedintele Pachamama Alliance, o alianta al carei scop este sa educe si sa inspire persoane de peste tot din lume in vederea crearii unei lumi infloritoare, echitabile si durabile. Pachamama este un cuvant in limba quechua care se refera la prezenta sacra a Pamantului, a cerului, a universului si a timpului.John Perkins este autorul catorva carti citite in toata lumea: Confessions of an Economic Hit Man -“Confesiunile unui Asasin Economic”, Shapeshifting, Hoodwinked: An Economic Hit Man Reveals Why the World Financial Markets Imploded. Aceste carti au devenit bestseller-uri la scurt timp de la lansare.Partenerul evenimentelor este Editura Litera, editura care s-a ocupat de editarea si difuzarea cartii ”Confesiunile unui asasin economic”.Programul lui John Perkins in Romania: 9 octombrie 2014 – 16.30-18.30
Iasi – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Aula Magna
Tema: Geopolitica. Apel la actiune10 octombrie 2014 – 17.00-19.00
Suceava– Universitatea “Stefan cel Mare”, Aula Corp E
Tema: Geopolitica. Apel la actiune13 octombrie 2014 – 15.00-17.00
Cluj-Napoca– Universitatea “Babes Bolyai”, Aula FSEGA
Tema: Criza economica globala – cauze si solutii16 octombrie 2014 – 13.30-15.30
Bucuresti – Academia de Studii Economice, Aula Magna
Tema: Asasinat economic si profetii: schimbarea noastra si a lumii intregi18 octombrie 2014 – 10.00 – 17.00
Bucuresti – Colegiul National Gheorghe Lazar
Tema: Transformarea crizei mondiale intr-o noua economie19 octombrie 2014 – 10.00 – 17.00 B
ucuresti – Seeds for Happiness Center, Str. Fabrica de Chibrituri, nr. 17
Bucuresti Tema: Transformarea personala si globala. Initieri pentru ridicarea nivelului de constiinta
Sursa: http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/autorul-cartii-confesiunile-unui-asasin-economic-vine-in-romania-pentru-rosia-montana-si-pungesti-103588/

 

gazeta de stiri07 octombrie, 2014 – gazeta de stiri.com

John Perkins, autorul cărții Confesiunile unui asasin economic, vine în România

John Perkins, autorul cărții Confesiunile unui asasin economic, vine în RomâniaJohn Perkins, americanul care a făcut dezvăluiri importante despre corupția internațională în cartea Confesiunile unui asasin economic apărută la Editura Litera, va veni în România în perioada 8 – 20 octombrie 2014. El va susține o serie de seminarii și workshopuri pe teme precum: geopolitica, criza economică mondială, asasinul economic și transformarea personală și globală, în Iași, Suceava, Cluj-Napoca și București.Editura Litera va fi prezentă la fiecare eveniment cu standuri de carte și va organiza sesiuni de autografe cu John Perkins. În plus, pe data de 13 octombrie, Editura Litera va lansa o ediție specială a cărții Confesiunile unui asasin economic de John Perkins, împreună cu ziarul Adevărul, la prețul de 14,99 lei.Programul lui John Perkins în România: 9 octombrie, 16.30 18.30, Iași – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Aula Magna10 octombrie, 17.00 19.00, Suceava – Universitatea „Ștefan cel Mare” – Aula Corp E13 octombrie, 15.00 17.00, Cluj-Napoca – Universitatea „Babeș Bolyai” – Aula FSEGA16 octombrie, 13.30 15.30, București – Academia de Studii Economice – Aula Magna18 octombrie, 10.00 – 17.00, București – Colegiul Național Gheorghe Lazăr – Sala de Festivități19 octombrie, 10.00 – 17.00, București – Seeds for Happiness CenterSeria de evenimente cu John Perkins în România este organizată de Asociaţia Pachamama România şi Asociaţia Heritage – Partener UNESCO. Înscrierile se fac la această adresă: http://www.pachamamaromania.ro/inscriere-eveniment-john-perkins/.*****John Perkins este cunoscut în toată lumea pentru cărțile sale, printre care Confesiunile unui asasin economic, Shapeshifting, Hoodwinked: An Economic Hit Man Reveals Why the World Financial Markets Imploded, dar și pentru interviurile acordate la emisiuni de top și apariția în mai multe filme documentare, precum Zeitgeist: Addendum, The End of Poverty?, Four Horsemen.Actualmente activist pentru o economie durabilă şi o planetă curată, John Perkins este persoana cea mai potrivită să vorbească despre neregulile sistemului bancar, pentru că îl cunoaște din interior. El însuși a fost un „asasin economic”. Meseria lui era aceea de a convinge ţările importante pentru SUA să accepte împrumuturi imense pentru dezvoltarea infrastructurii şi să se asigure că proiectele profitabile aveau să fie oferite corporaţiilor americane. Împovărate de datorii uriaşe, aceste ţări ajungeau sub controlul guvernului SUA şi al Băncii Mondiale, care acţionau ca nişte cămătari.John Perkins a acordat interviuri la emisiuni de top din toată lumea și a apărut în mai multe filme documentare printre care și Zeitgeist: Addendum, The End of Poverty?, Four Horsemen (2012).
Sursa: http://gazetadestiri.com/john-perkins-autorul-cartii-confesiunile-unui-asasin-economic-vine-in-romania/

 

TheEpochTimes-logooctombrie, 2014 – epochtimes-romania.com

INTERVIU EXCLUSIV: John Perkins, fostul asasin economic, despre “economia morţii”

John Perkins, autorul bestseller-ului Confesiunile unui asasin economic, va sosi pentru prima dată în România pe 9 octombrie, în cadrul unei serii de evenimente organizate de Asociaţia Pachamama România şi Asociaţia Heritage. Perkins este unul dintre cei mai celebri luptători împotriva “capitalismului de pradă”, fiind în acelaşi timp şi un susţinător al valorilor democratice. Am avut ocazia să-i luăm un interviu în avanpremiera turneului său prin România.Reporter : Astăzi, vom discuta cu John Perkins, un nume care n-ar mai avea nevoie de nicio prezentare. Totuşi, pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu John – el s-a lansat ca economist şi angajat al companiei Charles T. Main şi al – de acum – infamei Agenţii Naţionale de Securitate (NSA) a SUA. Perkins este un activist şi economist, care a scris bestseller-uri internaţionale, cum ar fi Confessions of an economic hit man (Confesiunile unui asasin economic) şi Hoodwinked (Indus în eroare).John a şocat întreaga lume prin cunoaşterea pe care o posedă despre planurile ascunse ale lumii financiare occidentale, în special, despre modul în care marile organizaţii financiare, precum USAID şi Banca Mondială oferă împrumuturi care nu sunt destinate să ajute cu adevărat populaţia sau economia unei ţări, ci să o subjuge prin (încărcarea lor cu) datorii imposibil de plătit, îmbogăţind în acelaşi timp marile corporaţii care mituiesc sistemul politic occidental – îndeosebi, pe cel american – şi amplificând corupţia elitei politice locale.John, îţi mulţumesc foarte mult pentru oportunitatea acestui interviu. Sper că eşti bine.Perkins: Este plăcerea mea. Mulţumesc. Da, sunt foarte bine, mulţumesc. De-abia aştept să vizitez frumoasa voastră ţară în săptămânile următoare.Reporter : Ei bine, noi îţi dorim bun venit, de pe acum. O mulţime de oameni vor asista probabil la prelegerile pe care le vei susţine, deoarece cartea ta a fost tradusă şi a produs un real “cutremur” pe aici.Ai scris despre o mulţime de lucruri care se petrec sub faţada lumii claselor superioare din cadrul instituţiilor financiare internaţionale. Ai petrecut zece ani lucrând în slujba a ceea ce ai numit “capitalismul de pradă”, sau “imperiul din umbră”, care răsfaţă lumea occidentală, în timp ce subjugă aşa-numitele ţări “în curs de dezvoltare”.Sunt sigur că ai mai vorbit despre acest subiect de o mie de ori, însă, te rog să le povesteşti pe scurt ascultătorilor noştri care nu sunt familiarizaţi cu viaţa şi opera ta ce înseamnă mai exact un asasin economic.Perkins: Ei bine, cred că este corect să afirm că asasinii economici au creat într-adevăr primul imperiu mondial, unul realmente global. Aici nu este vorba despre un imperiu american. Este cu certitudine un imperiu corporatist, deşi Statele Unite au jucat, în mod sigur, un mare rol în susţinerea acestui imperiu prin intermediul armatei sale, al Pentagonului, al agenţiilor de informaţii etc. Este un imperiu al corporaţiilor, iar asasinii economici au lucrat în numeroase moduri. Probabil, cea mai frecvent întâlnită cale este cea prin care oamenii de acest fel, mai mult decât oricine altcineva, identifică ţările care posedă resurse la care corporaţiile noastre râvnesc, cum ar fi petrolul şi gazele din România, şi aşa mai departe. Apoi, aceştia aranjează acelei ţări să primească împrumuturi uriaşe de la Banca Mondială şi de la FMI. Încă o dată (trebuie să remarc), România este o ţară familiarizată cu asta. Însă, în cele mai multe cazuri, banii nu ajută realmente ţara, sau populaţia sa, prea mult.Banii sunt folosiţi pentru angajarea propriilor corporaţii, în scopul desfăşurării proiectelor de infrastructură în acele ţări, sau al privatizării, astfel încât marile corporaţii să ajungă să deţină ceea ce fuseseră iniţial proprietăţi ale sectorului public. Totuşi, ţările ajung să fie îndatorate de un uriaş împrumut, pe care nu îl pot plăti în niciun caz. Prin urmare, câteva familii foarte bogate din ţările respective beneficiază de asta, corporaţiile internaţionale beneficiază, la rândul lor, însă, majoritatea populaţiei nu beneficiază prea mult de aceste lucruri şi, în cele din urmă, este foarte, foarte dificil pentru ţara în cauză să îşi achite datoriile. În multe cazuri, aceste ţări nu îşi pot achita datoriile, astfel că ne întoarcem noi, asasinii economici, FMI-ul etc. şi spunem: “Hei, din moment ce nu vă puteţi achita datoriile, pregătiţi-vă petrolul, gazele şi toate resursele, pe care le vom transfera corporaţiilor noastre şi privatizaţi totul, prin vânzarea utilităţilor publice, a marilor sisteme de canalizare ş.a.m.d., în favoarea corporaţiilor noastre.”De asemenea, ei îşi dau seama că, dacă ţara nu ajunge sub umbrela imensului imperiu corporatist, ca o parte constituentă a sa, în cele câteva cazuri în care (această tactică) nu are succes, acolo unde liderii acestor ţări sunt (de neînduplecat), atunci intră şacalii şi, fie îi asasinează pe lideri, fie dau jos guvernele prin lovituri de stat. Se vorbeşte despre cum acest lucru s-a întâmplat în Panama şi în Ecuador cu Jaime Roldos, un caz pe care democraţii caută să îl muşamalizeze, un om care a rezistat tentativelor uşoare de persuadare. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu Omar Torrijos, pentru că a rămas la (conducerea statului) Panama. Amândoi au fost asasinaţi de şacali.Reporter : Corect. O întrebare – Ceea ce mi-a stârnit curiozitatea este că ai dus o viaţă foarte prosperă ca parte importantă a sistemului financiar. Ai deţinut putere, bani, toate lucrurile pe care vesticii le doresc, pentru care asudă şi chiar ucid, uneori. Ce anume te-a determinat să renunţi la toate acestea?Perkins: Atunci, la început, în primul rând, am făcut parte din voluntarii Peace Corps şi am lucrat în junglele Ecuadorului, în pădurile tropicale sud-americane. Înainte de această etapă, atunci când am terminat facultatea, m-am alăturat Peace Corps şi am lucrat cu indigenii. Prin urmare, văzusem cealaltă faţă a dezvoltării şi modul în care marile baraje hidro-energetice şi alte proiecte de infrastructură pot într-adevăr dăuna populaţiilor sărace, prin privarea lor de rezervele de apă ş.a.m.d. Văzusem aceste lucruri. Însă, apoi, când am părăsit Peace Corps şi m-am întors la activitatea pentru care mă pregătisem profesional, anume, cea de economist, de economist-şef al unei firme de consultanţă, în anii de început, mă gândeam că făceam ceea ce era corect, pentru că asta ne fusese predat la facultatea de afaceri, asta este ceea spune Banca Mondială, precum şi toate autorităţile în domeniu. Acesta este modul prin care ţările sărace sunt ajutate să se dezvolte. De fapt, într-o măsură destul de mare, chiar a funcţionat.Ştii, ţările, PIB-urile, economiile se dezvoltă atunci când efectuezi proiecte de infrastructură. Însă, în timp, am început să văd tot mai mult că, deşi economia se dezvolta, oamenii săraci deveneau mai săraci, clasa de mijloc trăia tot mai prost, iar cei bogaţi continuau să se îmbogăţească. Deci, de-a lungul timpului, am început să observ acest lucru: ceea ce făceam nu servea în realitate intereselor oamenilor pe care spusesem că îi ajutăm, anume, celor săraci. Noi serveam interesele oamenilor bogaţi. Aşadar, mi-a luat ceva vreme, însă, din ce în ce mai mult, am început să îmi dau seama de asta, în urma unui moment de profundă epifanie, după ce fusesem în activitate timp de zece ani. Mi-am dat seama cu claritate că ceea ce făceam servea practic subjugării lumii şi mi-am spus că trebuie să ies de acolo.Reporter : A trebuit să îţi mobilizezi curajul pentru a face asta. Sunt sigur că nu a fost uşor să te întorci contra sistemului. În plus, eşti încă viu, ceea ce este într-adevăr o realizare din punctul de vedere al românilor. România este o ţară fost-comunistă, care era obişnuită cu tot felul de conspiraţii criminale, planificate de la nivel înalt, inclusiv de guvern, iar ideea conform căreia un individ ar putea fi omorât pentru că a vorbit este ceva destul de larg acceptat pe aici. Aşadar, realmente, cum ai scăpat?Perkins: Ei bine, ai atins un punct foarte interesant. Deoarece, atunci când am renunţat pentru prima oară, în anii 1980, am început să scriu o carte despre asta şi am intervievat alţi asasini economici şi şacali, pentru a le scrie relatările în carte. Imediat după aceea, am primit apeluri telefonice în care viaţa mea, împreună cu cea a fiicei mele, pe atunci doar bebeluş, au fost ameninţate. Cam în aceeaşi perioadă, am fost invitat la nivel înalt de către preşedintele unei mari firme de consultanţă care reprezentase unul dintre concurenţii noştri majori, anume, directorul executiv al companiei Stone & Webster. M-a invitat la cină şi mi-a spus: “Ştii, ai o calificare grozavă; ai fost şef-economist la una dintre companiile noastre rivale. Ne-ar face plăcere să îţi folosim experienţa. Nu trebuie să faci nimic, doar să ne permiţi să îţi folosim numele şi să te opreşti din scrierea cărţii la care lucrezi, iar noi îţi vom plăti o jumătate de milion de dolari, în calitate de expert în consultanţă.”Îţi poţi închipui: pe de-o parte, viaţa mea era ameninţată, la fel şi viaţa fiicei mele, iar eu am scăpat prin acceptarea unei mite – o mită complet legală în Statele Unite. Am luat banii şi nu am scris cartea timp de mai mulţi ani. Şi, apoi, după 11 septembrie (2001), am scris alte cinci cărţi despre populaţiile indigene. Cu asta n-au fost probleme.Dar pe 11 septembrie, mă aflam pe Amazon, iar când am ajuns acasă, am mers la New York, la Ground Zero şi am decis ca trebuia să scriu această carte. În cele din urmă, am hotărât să nu mai intervievez pe nimeni, ci să scriu o confesiune, nu sub forma unui expozeu, ci a unei istorisiri personale, pe care să o duc până la capăt, fără a mai vorbi cu altcineva, fără a mai informa vreo altă persoană că scriam cartea. Iar, acum, această carte, pe care o am în mână, ajunsă în mâinile industriei editoriale, a devenit poliţa mea de asigurare. Cred că dacă mi se întâmplă ceva neobişnuit, fie mă împuşcă cineva, fie păţesc vreun accident foarte bizar, vânzările pentru cartea mea vor creşte din nou spectaculos, iar asta este exact opusul a ceea ce doresc ei să se întâmple. Prin urmare, a scoate o carte pe piaţă reprezintă, de fapt, o poliţă de asigurare.Reporter : O întrebare – pentru că ai lucrat mult în America Latină, iar munca ta, din câte ştiu, s-a focalizat pe acea regiune, există acolo o combinaţie cu adevărat nefastă între politica externă a SUA şi deciziile economice greşite adoptate de către o parte a ţărilor din America Latină.Însă, în Europa de Est, unde te vei afla în scurt timp, lucrurile stau puţin diferit, pentru că, aici, timp de un număr de ani, oamenii au privit America drept un luptător adevărat, drept naţiunea care va aduce, de fapt, libertate oamenilor aflaţi atunci sub comunism. Poate ca şi din acest motiv, cărţile tale au cauzat un real cutremur pe aici.Ai prezentat adevărul, sau o mare parte din el, iar una dintre problemele pricinuite de adevăr este că aduce cu sine şi responsabilitatea, iar multora le displace acest lucru. Însă, pentru România a fost destul de dureros, deoarece cărţile tale au ajutat la dărâmarea unuia dintre miturile pe care ni le-am creat aici, în Europa de Est, pentru a supravieţui iernii comuniste, nebuniei, iar mitul spunea că lumea occidentală ar fi grozavă şi că, undeva acolo, ar exista un loc binecuvântat, onest, unde tinerii ar putea duce o viaţă plină de realizări şi s-ar putea distanţa de fărădelegi ş.a.m.d. Tu demolezi asta.Acum, oamenii par a fi profund confuzi, în cumpănă între Vest, cu standardele sale duble, după cum ai demonstrat şi tu, şi Est, care pare să nu aibă niciun fel de standarde, nici măcar pe hârtie. Care crezi că este soluţia?Perkins: Aduci în discuţie un punct extrem de interesant. Mă consider un american extrem de loial, însă, loial faţă de bază guvernării noastre, faţă de principiile aflate în spatele ei. Cred cu putere în democraţie, însă, ceea ce am văzut este că Statele Unite, în timpul vieţii mele, au căzut în capcana tentaţiei de a deveni imperiu. Totuşi, vreau să spun că nu este vorba despre Statele Unite, în fapt, ci despre marile corporaţii, iar eu sper enorm de mult că putem schimba situaţia, fiindcă pieţele locale, în realitate, se află în cadrul democraţiei, astfel încât, aceste mari corporaţii supravieţuiesc şi prosperă numai pentru că noi, oamenii lumii, le susţinem. Dar putem schimba această situaţie. Acesta este singurul motiv pentru care scriu, pentru care trăiesc şi vorbesc despre aceasta astăzi: pentru a convinge oamenii că putem face lucrurile mult mai bine. Aşadar, punctul interesant pe care cred că îl aduci în discuţie este acesta: în ţări precum România, unde a existat această tensiune între Statele Unite şi Uniunea Sovietică, în timpul Războiului Rece, ca şi atunci când Uniunea Sovietică s-a dezmembrat ulterior, dintr-o dată, iar Statele Unite au intervenit şi au oferit o alternativă, reprezentată de democraţie, o alternativă foarte atrăgătoare. Au prezentat o contrapondere faţă de Uniunea Sovietică şi, în opinia mea, a fost extrem de importantă şi benefică pentru ţări ca România şi multe altele.Reporter : Da, a fost.Perkins: Ţările din America Latină, din Africa şi Asia s-au aflat într-o situaţie cu totul diferită, fiindcă, deşi Războiul Rece era în plină desfăşurare, acele regiuni ale lumii nu s-au aflat sub controlul Uniunii Sovietice, aşa cum s-a aflat România. Prin urmare, este o problemă foarte diferită şi consider că ceea ce trebuie să facem acum este să urmărim un lucru foarte, foarte important, care se întâmplă în lume: faptul că recunoaştem că ne confruntăm în prezent cu crize uriaşe în lume, cu schimbări climatice, cu schimbări majore pe glob, cu suprapopularea şi cu distrugerea mediului nostru, a planetei noastre. În realitate, am observat că ceea ce ne-am creat este ceea ce numesc eu o “economie a morţii”, o economie bazată într-o mare măsură pe război, pe o traiectorie a războiului, pe conflicte. Şi, cu siguranţă, am văzut astăzi în Ucraina, ca şi în multe alte părţi ale lumii, cum sunt provocate conflicte care distrug marile economii. Imensele corporaţii agreează calea războiului, fiindcă multe dintre ele câştigă o mulţime de bani din asta.Reporter : Corect.Perkins: De asemenea, mai observăm existenţa unei economii bazate pe distrugerea resurselor Pământului, exact a acelor resurse pe care economiile noastre sunt construite. Este necesar acum să ne îndreptăm către ceea ce eu numesc o “economie a vieţii”, bazată pe curăţarea poluării aeriene, pe eliminarea războiului, a disperării care i-a determinat pe acei oameni să devină terorişti, pe eliminarea foametei, a exasperării şi a furiei, precum şi pe depunerea de eforturi în direcţia purificării aerului de poluare, ajutării oamenilor înfometaţi să se hrănească singuri, dezvoltării noilor tehnologii pentru transport, energie şi comunicaţii, domeniul bancar, toate. Există o imensă oportunitate aici, prin intermediul căreia putem să ne îndreptăm către o nouă eră, iar eu consider că avem realmente nevoie să vedem cum încurajăm corporaţiile să facă aceste lucruri, să recunoască faptul că nu este vorba despre Statele Unite versus Uniunea Sovietică sau China. În cele din urmă, este vorba despre corporaţiile care conduc economiile tuturor acestor regiuni, iar noi trebuie să înţelegem că nimeni nu spune că aceste corporaţii nu sunt rele. Sunt, pur si simplu, malefice şi răspund tiparelor noastre de cumpărare şi de investiţii, iar noi putem schimba toate acestea.Reporter: Mă pot gândi că există două căi de a duce aceasta la realizare. Una ar fi să îi determini pe oamenii ahtiaţi după profit, indivizi pe care îi descrii în cartea ta ca ucigând preşedinţi şi jefuind naţiuni întregi, să se schimbe şi să înceapă să gândească precum Maica Teresa, însă, în mod evident, asta va fi foarte dificil. Aşadar, asta nu pare a fi calea probabilă de urmat. Însă, dacă înţeleg corect ceea ce spui, propui o cale de educare reală, pe scară largă, a oamenilor, a maselor, făcându-i conştienţi de distrugerea la care participă în mod inconştient, corect?Perkins: Ei bine, da. Şi consider că asta este ceea ce se întâmplă. Este o schimbare de conştiinţă, o schimbare de mentalitate. Ceea ce realizez este că am fost educat cu această mentalitate a asasinilor economici, efectuând investiţii uriaşe în proiecte de infrastructură care ajută câteva familii bogate şi marile corporaţii multinaţionale. Însă, acum, am înţeles că acest proces nu funcţiona în realitate, iar eu mi-am putut schimba mentalitatea, iar acum lucrăm la un sistem care chiar poate funcţiona. Consider că tot ceea ce avem de făcut este să ne distanţăm de mentalitatea de tip “ei versus noi”, fie că este vorba de Uniunea Sovietică, de Statele Unite, de China, sau de oricine altcineva, şi să realizăm că suntem toţi împreună. Trăim cu toţii pe o staţie spaţială foarte fragilă care nu are bărci de salvare. Nu putem pleca. Eu cred că există speranţe uriaşe aici, fiindcă înţelegem că marile corporaţii conduc totul: economia Rusiei, depinde de comerţul internaţional, la fel ca şi cea Chinei, a Indiei, a Braziliei, a Statelor Unite şi a României, şi trebuie să realizăm că, pur si simplu, nu există numai această forţă unică în lume. Este vorba despre forţa pieţelor ce dă forţă corporaţiilor, iar aceasta depinde de noi toţi.

De curând am avut parte de un marş privind schimbările climatice în multe părţi ale lumii, iar în New York a fost uriaş; la fel a fost cazul şi în alte zone din Statele unite. Oamenii se reunesc şi înţeleg că trebuie, trebuie cu adevărat să ne schimbăm. Faptul că, în România, cartea mea este populară, ca şi în Rusia, India, Brazilia şi în jurul lumii, arată că oamenii chiar se trezesc în privinţa acestei chestiuni, înţelegând că răspunsul nu stă în divinizarea sistemului pe care Statele Unite l-a tot propus în toată lumea, care este, în realitate, un sistem uriaş al corporaţiilor. Însă, este un sistem în mod fundamental definit prin principiile noastre de bază, ale Statelor Unite, care ne-au reprezentat: principiile democraţiei. Acum, trebuie doar să ne asigurăm ca acel sistem să includă marile corporaţii.

Reporter : Îţi mulţumim pentru interviu şi sper că vom ajunge să discutăm mai pe larg în România. Aşteptăm să ne întâlnim aici.

Perkins: De abia aştept să fiu alături de voi în România şi am speranţa că putem discuta mai amănunţit. Vreau doar să spun: cred că România se află, în realitate, într-o poziţie realmente cheie, întrucât a fost o parte a Uniunii Sovietice, iar acum este membră a NATO şi a Uniunii Europene. Faptul că am fost invitat în acest moment-cheie, când Rusia cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, încă o dată, par să se afle pe poziţii opuse. Însă, într-un fel, cred cu fermitate că liderii tuturor acestor ţări recunosc faptul că lumea este foarte diferită faţă de ceea ce a fost la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi că nu putem să ne întoarcem într-un alt Război Rece, ci trebuie să avansăm împreună. Cred că românii înţeleg acest lucru şi că pot cu adevărat să joace un rol de frunte şi să fie un model pentru multe alte ţări, ghidându-ne în noua direcţie. De aceea, sunt atât de fascinat şi entuziasmat să ajung acolo, în afara faptului că mi-a plăcut mult istoria ţării voastre şi aştept cu nerăbdare să petrec puţin timp în ţara voastră, cu voi.

În perioada 8-20 octombrie, la invitaţia Asociaţiei Pachamama România şi a Asocialţiei Heritage – Partener UNESCO, John Perkins va conferenţia în mai multe centre universitare din ţară, printre care şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

9 OCTOMBRIE 2014 – 16.30-18.30

IAŞI – UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” Aula Magna

Tema: Geopolitică. Apel la acţiune

10 OCTOMBRIE 2014 – 17.00-19.00

SUCEAVA – UNIVERSITATEA “ŞTEFAN CEL MARE” Aula Corp E

Tema: Geopolitică. Apel la acţiune

13 OCTOMBRIE 2014 – 15.00-17.00

CLUJ-NAPOCA – UNIVERSITATEA “BABEŞ BOLYAI” Aula FSEGA

Tema: Criza economică globală – cauze şi soluţii

16 OCTOMBRIE 2014 – 13.30-15.30

BUCUREŞTI – ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE Aula Magna

Tema: Asasinat economic şi profeţii: schimbarea noastră şi a lumii întregi

18 OCTOMBRIE 2014 – 10.00 – 17.00

BUCUREŞTI – Colegiul National Gheorghe Lazar, Blv. Regina Elisabeta, nr. 48, Bucureşti

Tema: Transformarea crizei mondiale într-o nouă economie

19 OCTOMBRIE 2014 – 10.00 – 17.00

BUCUREŞTI – Seeds for Happiness Center, Str. Fabrica de Chibrituri, nr. 17, Bucureşti

Tema: Transformarea personală şi globală. Iniţieri pentru ridicarea nivelului de conştiinţă

Costul participării este de 150 lei/workshop. Mai multe detalii pe

http://www.pachamamaromania.ro/

Sursa: http://epochtimes-romania.com/news/interviu-exclusiv-john-perkins-fostul-asasin-economic-despre-economia-mortii—224200
activenews_logoSeptembrie, 2014 – activenews.ro

Vesti proaste pentru FMI şi Banca Mondială! Autorul cărţii “Confesiunile unui Asasin Economic” vine în Romania

Asociaţia Pachamama România şi Asociaţia Heritage – Partener UNESCO l-au invitat pe John Perkins în România, în perioada 8-20 octombrie 2014. Pentru aceasta au fost organizate o serie de evenimente în care John Perkins va susține seminarii şi workshop-uri în mai multe oraşe din România.John Perkins este un american cu studii de economie care a lucrat la Banca Mondială și a cunoscut din interior tot sistemul de finanțare internațional. După această experiență destul de dură pentru un om cu principii, a schimbat tabăra și a devenit activist pentru o economie durabilă şi pentru o planetă curată. Pentru că i s-a părut important ca lumea să știe adevărul despre sistemul bancar și despre lume a început să scrie. Așa putem vorbi acum de John Perkins scriitorul și co-fondatorul Pachamama Alliance.John Perkins este acum un autor de top, cunoscut în toată lumea. Enumerăm câteva titluri: Confessions of an Economic Hit Man -“Confesiunile unui Asasin Economic”,Shapeshifting, Hoodwinked: An Economic Hit Man Reveals Why the World Financial Markets Imploded. Aceste cărți au devenit bestseller-uri la scurt timp de la lansare. El a acordat interviuri la emisiuni de top din toată lumea și a apărut în mai multe filme documentare printre care și Zeitgeist: Addendum, The End of Poverty?, Four Horsemen (2012).
Sursa: http://activenews.ro/super-eveniment-autorul-cartii-confesiunile-unui-asasin-economic-vine-romania_1862510.html

 

dezvoltare fara fracturareSeptembrie, 2014 – farafracturare.ro

John Perkins, autorul “Confesiunilor unui asasin economic” se va afla în România între 8 și 20 octombrie

Grupul fără Fracturare vă semnalează un eveniment civic extrem de interesant – prezența în România a autorului “Confesiunilor unui asasin economic”, care va face un turneu prin țară, ale cărui detalii le aflați din comunicatul de presă de mai jos, preluat de pe site-ul pachamamaromania, unul dintre organizatori. Grupul fără Fracturare va fi partener media al turneului lui John Perkins prin România, turneu care va releva românilor mecanismele prin care România a devenit o țintă a asasinilor economici de la Banca Mondiala și Fondul Monetar Internațional. Bineințeles, chestiunea resurselor, inclusiv a gazelor de șist, este una cheie în elucidarea acestor mecanisme.John Perkins este un american cu studii de economie care a lucrat la Banca Mondială și a cunoscut din interior tot sistemul de finanțare internațional.Dupa această experiență destul de dură pentru un om cu principii, a schimbat tabăra și a devenit activist pentru o economie durabilă şi pentru o planetă curată. Pentru că i s-a părut important ca lumea să știe adevărul despre sistemul bancar și despre lume a început să scrie. Așa putem vorbi acum de John Perkins scriitorul și co-fondatorul Pachamama Alliance.John Perkins este acum un autor de top, cunoscut în toată lumea. Enumerăm câteva titluri: Confessions of an Economic Hit Man -“Confesiunile unui Asasin Economic”, Shapeshifting, Hoodwinked: An Economic Hit Man Reveals Why the World Financial Markets Imploded. Aceste cărți au devenit bestseller-uri la scurt timp de la lansare.John Perkins a acordat interviuri la emisiuni de top din toată lumea și a apărut în mai multe filme documentare printre care și Zeitgeist: Addendum, The End of Poverty?, Four Horsemen (2012).
Sursa: http://farafracturare.ro/john-perkins-autorul-confestiunilor-unui-asasin-economic-se-va-afla-in-romania-intre-8-si-20-octombrie

 

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns