Top menu

Efectele fricii și modalitățile de vindecare

Stresul din zilele noastre – virusul actual, numeroasele sarcini de îndeplinit, ratele la băncă, neînțelegerea cu partenerul/familia/prietenii/colegii conduce la apariția fricii.

 

frica

 

Aceasta face ca o mică parte din creier, amigdala, să  declanșează anumite reacții fiziologice în corp. Prima dintre ele este că o mare parte din sângele din creier și organe se duce spre extremități și spre mușchii spatelui prin care pregătește corpul fie să fugă, fie să lupte. Este senzația luptă sau fugi (fight or fly). Pe lângă această modificare bruscă, glandele suprarenale secretă doi hormoni, adrenalina și cortizolul, ambii cu rol în a te ajuta în situația de luptă sau fugi. Adrenalina ajută articulațiile să fie mult mai mobile și înhibă durerea pentru un timp. Cortizolul inhibă sistemul imunitar, deoarece în modulul luptă sau fugi crește numărul de globule albe care te ajută să devii mult mai vioi. În această situație, sistemul imunitar ar considera că ai infecție în corp și trimite mâncătorii de globule albe pentru a le îndepărta.

Prezenta aproape permanentă a adrenalinei și a cortizolului în corp îl face să devină dependent de acești doi hormone, ca de orice alt drog/substanță la care l-ai expus pentru un timp mai îndelungat. Dependența de adrenalină și cortizol face ca la nivel de subconștient să cauți noi situații stresante care să ți le ofere în continuare.

Care sunt efectele asupra sănătății și eficienței tale?

În condițiile actuale, amigdala este inflamată, este pe luptă sau fugi, ceea ce înseamnă că sângele se retrage constant din creier și din organele interne. Creierul nefiind irigat cum trebuie, iei decizii pripite și greșite. Organele interne lipsite de sânge nu mai funcționează cum trebuie: stomacul, ficatul, rinichii, plămânii sunt distruse încetul cu încetul. Glandele renale care secretă cortizolul, fiind suprasolicitate, și ele vor ceda.

Așa cum am spus mai sus, cortizolul inhibă sistemul imunitar, ceea ce te face extrem de vulnerabil la potențiale infecții.

Care sunt soluțiile?

Modalitatea de eliminare a cortizolului din corp nu se va mai produce natural. Se poate elibera prin efort fizic ușor și povestit. Povestind cuiva ceea ce te strează, elimini cortizol. La fel, făcând exerciții fizice ușoare chiar și în casă – sărituri, flotări, genoflexiuni, abdomen etc. elimini cortizolul din corp.

Pe lângă aceste metode, există mai multe tehnici simple pe care le poți aplica.

Una dintre ele este o tehnică în 5 pași prin care să căpătăm relaxare și să eliberăm corpul de cortizol. Tehnica se numește Emotional Freedom Technique, pe scurt EFT. Este o tehnică de eliberare emoțională dovedită științific ca fiind extrem de eficientă în eliberarea masivă a cortizolului.

 

eft

 

 

Pe acest link aveți un exemplu de EFT pentru creșterea încrederii în sine:

O altă tehnică de vindecare se numește Ho’oponopono și constă în repetarea a 4 expresii: Îmi pare rău! Te rog să mă ierți! Mulțumesc! Te iubesc!

Orice situație neplăcută ați avea, asumați-vă responsabilitatea pentru cum vă simțiți sau pentru ce trăiți și întrebați-vă: Ce din interiorul meu face să mă simt în acest fel sau să trăiesc această experiență?

După care repetați cele 4 expresii.

 

hooponopono

 

 

Aveți pe acest link povestea Ho’oponopono și cum o puteți aplica:

Vă urez mult succes în gestionarea fricii și mult spor în a trăi și a răspândi iubirea!

 

 

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns