Top menu

Istoria Pachamama Romania

Pachamama Romania s-a nascut din visul Alexandrei Postelnicu, directorul executiv al asociatiei, psiholog cu studii facute in SUA – care si-a schimbat toate planurile profesionale, cand a auzit chemarea magica a misiunii Pachamama (Mama Terra, in romana). Iata pasii ce-au urmat, in ordine cronologica.

 NOIEMBRIE 2007 – Era in America, studenta, atunci cand a primit o invitatie la un simpozion Pachamama, numit “Trezirea Visatorului”.

Isi aminteste si acum mesajul care a ajuns la ea “Traim intr-o societate care se confrunta cu multe probleme: de mediu, sociale, personale care vrem, nu vrem ne macina adanc. Cu totii ne-am dori sa facem o schimbare, dar cateodata nu stim de unde sa incepem, unde putem contribui, credem ca nu avem nicio putere, ne simtim prea mici. Pentru a rezolva adevarata criza, trebuie sa ne gandim mai ales care sunt cauzele ei principale, si relatia dintre criza economica, sociala si criza emotionala/ spirituala, cum una o influenteaza pe cealalta si ca sa avem un adevarat impact, trebuie sa actionam in aceste trei domenii. Adevarata cauza a tuturor crizelor este iluzia lipsei de conexiune – noi credem ca suntem separati, separati unii de ceilalti, separati de Natura si tot ce ii facem mediului. Acesta este vechiul vis in care am trait – sau in care mai traiesc unii dintre noi. Este responsabilitatea noastra sa ne trezim din acest vis si sa schimbam modul in care vedem lumea. Stiinta moderna valideaza ce strabunii nostri ne-au spus mereu, ca noi suntem interconectati, facem parte dintr-un intreg si orice actiune a noastra are consecinte nebanuite”.

Atinsa profund de acest mesaj, Alexandra a simtit o chemare mai presus de ea, o sansa la o misiune cu totul aparte si s-a dedicat trup si suflet visului Pachamama. “Ma pregateam sa imi termin doctoratul in Psihologie, poate sa fac un stagiu in America, si sa imi deschid un cabinet particular, in Europa sau America. In timpul simpozionului, am simtit cum sufletul meu cauta mai mult. Mi-am dat seama ca sunt interesata nu numai de videcarea individuala (de aceea am studiat biologie, psihologie, tehnici de meditatie), ci mai ales, de vindecarea coletiva si de vindecarea planetei. Mi-am dat seama ca suntem intr-o perioada foarte sensibila, cand riscam sa ne autodistrugem, cand viitorul generatiilor urmatoare este pus in pericol si exista atat de multa suferinta, frica, nepasare, dar in acelasi timp, exista foarte multe resurse si oameni care lucreaza la schimbare”.

SEPTEMBRIE 2009 – Alexandra a stat atunci, in Amazon, fata in fata cu triburile achuar, cele de la care a pornit toata aceasta misiune emotionanta Pachamama. I-au atins sufletul ca nimeni altii.

NOIEMBRIE 2009 – A devenit facilitator Pachamama

IANUARIE 2011 – A intalnit-o pe Carmen Marin, o pictorita talentata, care avea sa ii devina prietena de suflet si autoarea logoului Pachamama Romania. Din acest moment, o magie mai presus de ea sau de noi, a facut ca totul sa se intample. Alexandra nu avea nimic planificat, cand intalnirile minunate au inceput sa curga una dupa alta. A cunoscut rand pe rand, in momente in care numai la asta nu se astepta, toti oamenii care aveau sa devina parte din spiritul Pachamama. Ca un puzzle miraculos care parca se rezolva de la sine daca iti doresti din toata inima. “Un vechi proverb spune ca “orice calatorie lunga, incepe cu pasi marunti”. Cu pasi mici am inceput si eu sa organizez simpozionul: mai intai in sufrageria mea, unde am invitat cei mai buni prieteni. Una dintre participante, Carmen Marin, o tanara pictorita binecunoscuta in Romania si mai ales in Belgia, Finlanda, Franta si Spania, a fost profund impresionata de mesajul simpozionului si a decis sa-l faca cunoscut mai departe, la randul sau. Carmen ne-a facilitat intalnirea cu dna Valeria van Groningen, organizatorul Maratonului International Bucuresti, care a fost de acord sa promoveze programele Pachamama in evenimentele sale”, isi aminteste Alexandra.

APRILIE 2011 – Urmatorul pas a venit firesc: Alexandra decide sa se intoarca definitiv in Romania si sa ne vorbeasca tuturor, din inima, despre extraordinara misiune Pachamama. Avea in minte ONG-ul pe care voia sa-l creeze ca sa ii inspire pe romani in ceea ce priveste transformarea, vindecarea, renasterea spirituala si refacerea legaturii cu natura.

MAI 2011–  Ii intalneste pe Lili si Andrei, cei cu care va lucra la proiectul 4 years go (4 YG) ROMANIA – aici link catre site

IULIE 2011 – Participa la primul simpozion, la Cluj, impreuna cu Gabi Dragomir, din Canada, lidera 4YG INTERNATIONAL

8 SEPTEMBRIE 2011 – de Sfanta Maria, mama suprema a iubirii si compasiunii, se naste ONG-ul Pachamama Romania. Misiunea organizatiei este aceeasi cu cea a surorii mai mari din San Francisco: sa creeze premisele unei lumi in care oamenii traiesc sustenabil, echitabil si impliniti sufleteste.

OCTOMBRIE 2011 – Primul eveniment mare la care participa Pachamama Romania, maratonul International Bucuresti.  Alexandra a strans atunci, impreuna cu Doris Regletti din Elvetia, 900 de semnaturi pentru Drepturile Naturii: Pachamama cere ca natura sa fie recunoscuta ca o fiinta vie in legislatie

NOIEMBRIE 2011 – Alexandra participa la un training PACHAMAMA in San Francisco

DECEMBRIE 2011 – Are loc gala PACHAMAMA/4 Years Go

MARTIE 2011 – Prezentarea drepturilor naturii la RAW FOOD EXPO – eveniment organizat de Ligia Pop

IUNIE 2012 – Apare logoul PACHAMAMA ROMANIA

IUNIE 2012 – Participarea la semi-maratonul Bucuresti, unde Alexandra ii intalneste pe talentatii alergatori Florin Stanciu si Ilie Rosu si decid sa colaboreze. Nu va ganditi la o simpla colaborare, caci intre acesti trei oameni se leaga o relatie cu totul speciala, vor forma o “familie” calda care va transmite invataturile Pachamama prin imbratisarea sportului, a alergarii. Alergarea devine “mesagerul”, Florin si Ilie devin mesageri ai Pachamama pentru un mesaj profund si inaltator: incepeti schimbarea in voi, inclusiv prin sport, si apoi impartasiti-o cu lumea.

IUNIE-IULIE 2012– Participarea la EARTH SUMMIT RIO+20, unde Pachamama a inmanat presedintelui ONU cele 120.000 de semnaturi pentru Petitia Drepturilor Naturii

AUGUST 2012 – Prezentarea drepturilor naturii la Bruxelles

OCTOMBRIE 2012 – Sustinerea unui simpozion la RAW GENERATION EXPO, organizat de aceeasi LIGIA POP

OCTOMBRIE 2012 – MARATONUL INTERNATIONAL BUCURESTI

Florin Stanciu a alergat 155 km pentru Drepturile Naturii si Padurea Copiilor, iar Ilie Rosu a alergat cu Drapelul Romaniei si steagul Uniunii Europene pentru Drepturile Naturii

OCTOMBRIE 2012 – Nasterea cercului Speranta – THE CIRCLE OF HOPE, primul training de facilitatori Pachamama Romania

OCTOMBRIE 2012 – Participarea la maratonul Delta Dunarii si organizarea unui simpozion la liceul Jean Bart din Sulina

NOIEMBRIE 2012 – Un nou training la PACHAMAMA SUA

DECEMBRIE 2012 – GALA PACHAMAMA ROMANIA

IANUARIE – IUNIE 2013 – Prezentari si traininguri la liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti, unde copiii incep sa indrageasca tot mai mult proiectul Pachamama. Incepe lucrul la acest site. In paralel, Alexandra incepe seria de evenimente “Stil de viata sanatos”, la Carol Parc Hotel din Bucuresti – o data pe luna le vorbeste celor interesati de sanatate despre o problema de nutritie/ medicala si apoi ii invita la o lectie de gatit. Totul cu sprijinul Sylviei Petre, proprietara hotelului.

FEBRUARIE 2013 – Prezentarea sustinuta de Ingrid Castejon (PACHAMAMA MEXICO) la Viitor Plus pe tema sustenabilitatii

MARTIE 2013 – Prezentare la festivalul MIND-BODY-SPIRIT din Bucurestii

MAI 2013 – Participarea la GENEVA INTERNATIONAL MARATHON – Ilie Rosu a alergat cu 4 steaguri in maini, pentru adoptarea si implementarea declaratiei universale a drepturilor Mamei Terra. El a aparat in filmul oficial al maratonului:

mesajul sau pentru drepturile naturii a aparut in poza zilei, publicata de cel mai mare blogger din Elvetia http://planetephotos.blog.tdg.ch/archive/2013/05/06/la-photo-du-jour-ilie-le-marathonien-aux-4-drapeaux.html, dar si pe blogul oficial al maratonului http://demirsonmez.blog.tdg.ch/archive/2013/05/05/le-semi-marathon-handbike-et-fauteuil-du-geneve-marathon-for.html

Tot in mai, Alexandra Mason (PACHAMAMA LOS ANGELES) a tinut o prezentare despre limbajul constient. Si Pachamama Romania participat din nou la semi-maratonul international Bucuresti.

17 August 2013 – Maratonul Recunoștintei la Roșia Montana, județul Alba — a doua ediție a Maratonului Recunoștintei, un maraton inedit, beneficiind de cadrul natural deosebit al Munților Apuseni și de locuri încărcate de istorie, care amintesc de daci, de romani, de marele nostru Avram Iancu, de urmașii acestuia și de luptele duse de Armata Română în Primul Razboi Mondial.

 17 august nu a fost o zi obișnuită pentru sportul românesc. Ea ne reamintește de una dintre cele mai mari victorii ale atletismului românesc petrecută acum 5 ani, când Constantina Diță a devenit campioana olimpică în proba de maraton la Olimpiada de vara de la Beijing 2008.

mesajul:

“DIN DRAGOSTE PENTRU ROMÂNIA ȘI ISTORIA EI SPUNE-TI DA DREPTURILOR NATURII PENTRU CĂ NATURA ESTE O FIINȚĂ VIE!!”

21 Septembrie 2013 – Ziua Internațională a Păcii – evenimentul FII TU PACEA! – un eveniment sărbătorit prin meditație, artă și muzică la Roaba de cultură, din Parcul Herăstrău. Evenimentul a fost organizat de Asociația Pachamama România – împreună cu Organizația Națională Cercetașii României (ONCR) și Nicolae Darie. Evenimentul a inclus pe lângă o meditație colectivă de o oră, ateliere de arta, creație, pictat mandale, 10 lucruri de amintit zilnic, concerte de muzică cu cantece inspiraționale. Ritmurile muzicale au fost asigurate de către Grupul CONTRAPUNCT și muzica cu bowluri tibetane a lui Joel Silva.

4-6 Octombrie 2013 – participare la Maratonul Internațional București. Asociația Pachamama România a fost reprezentată de 2 ștafete, doi alergători la cursa de semimaraton și doi alergători la cursa de maraton (în total 12 alergători care au alergat cu mesajul “Fii parte din Schimbare – Spune-ți ‘DA’ Drepturilor Naturii“.

25-26.10.2013 – PREZENTĂRI la CLUJ la invitația lui Andrei Varadi Goia.

Vineri – Simpozionul elevilor din clasele IV – VI – la Liceul George Coșbuc și la Liceul Gheorghe Șincai. Sâmbătă – SIMPOZIONUL “FII PARTE DIN SCHIMABARE” s-a desfășurta la grădinița Waldorf din Cluj Napoca și a reunit aproximativ 30 de participanți.

8 Noiembrie 2013 –Prezentarea Simpozionului “Fii partea din Schimbare” la Școala Generală nr. 59 Dimitrie Sturza din București

14 Decembrie 2013 –cea de-a treia ediție a Galei PACHAMAMA ROMÂNIA –desfășurată la Carol Parc Hotel. Invitați speciali: grupul muzical Contrapunct.

Ianuarie 2014 –participare la Conferința Internațională pentru Drepturile Naturii din Ecuador și incursiune în junglă alături de triburile Achuar și Sarayaku.

Februarie 2014 – Prezentarea Simpozionului “Fii parte din Schimbare” la ONG-ul Viitor Plus. Facilitatori: Alexandra Postelnicu, Adina Ionescu, Alice Chemph.

22 Martie 2014 – Workshop-ul “Renașterea Feminității” desfășurat la Carol Parc Hotel. In prima parte a evenimentului, Alexandra Postelnicu a vorbit despre: Frumusețea interioară, Aspectele feminității, Care sunt blocajele ce ne opresc evoluția și Pași concreți pentru regăsirea frumosului din interiorul nostru. În partea a doua a evenimentului, Livia Gheorghe a vorbit despre: Consultantul de imagine și serviciile sale, Cum te poate ajuta Consultantul de imagine să alegi culorile potrivite pentru tine și e ce este importantă imaginea personală impecabilă?

8 Aprilie 2014 – Prezentare la Școala nr. 193 din Sectorul 6, la 500 de elevi. Subiectul” Natura este o ființă Vie și Importanța Colectării Selectve!” Facilitatori: Ana Dabaran, Daniel Diaconu și Alexandra Postelnicu

22 Aprilie 2014 – ZIUA PĂMÂNTULUI – Workshop-ul “Puterea minții din Inima Ta.” – impreuna cu Daniela Măguriță de la NGO Corpore Anima Tematica s-a axat pe: Viziunea – posibilitatea de a vedea cu ochii minții a potentialului oamenilor, al proiectelor, al cauzelor și al acțiunilor umane Disciplina – capacitatea de a face față aspectelor pragmatice, uneori brutale, pentru a determina o schimbare în bine a realității Constiinta – dorința arzătoare, pasiunea, puterea de convingere, dar și sentimentul etic, specific uman datorită căruia știm ce e bine și ce e rău

22 Aprilie  2014 – PLANTARE DE COPĂCEI – Asociația PachaMama România a organizat un eveniment dedicat Zilei Pământului în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 în Parcul Lumea Copiilor unde s-au plantat 15 pomișori alături de un grup de copii de la Centrul Sfântul Spiridon.

26-29 Aprilie 2014 – Participare la Întâlnirea Europeană pentru Drepturile Naturii și Inițiativa Europeană a Cetățenilor pentru Drepturile Naturii. România trebuie să strângă 56 000 de semnături într-un an începand cu 22 Aprilie 2016. 16 țări sunt implicate în această campanie: Spania, Italia, Germania, Olanda, Franța, Belgia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii, România, Ungaria, Letonia, Croația, Slovenia, Portugalia, Luxembourg, Bulgaria

6-8 Mai 2014 – Participare la Semi-maratonul București. Anul acesta Asociația Pachamama România a participat în parteneriat cu restaurantul Biofresh, promovând totodată și cartea antrenorului emerit Silviu Dumitrescu: Alergăm pentru Sănătate – din tainele eforturilor fizice.” De asemenea, la competiția propriu-zisă Pachamama România a fost reprezentată de o ștafetă formată din Eliza Trifan, Corina Parsolea, Radu Bălăsoiu și Ana Dabaran – ștafeta nr 361, iar la semi-maraton, de alergătorii Alexandra Postelnicu, Alexandru Perjeru care au alergat împreună de cunoscutul Florin Stanciu – maratonistul care, în Octombrie 2012, a alergat 155 km de la Pitești la București.

26 Mai 2014 – Workshop-ul ECOPSIHOLOLOGIE, Psihologia Consumatorului și Drepturile Naturii în care s-a discutat pe marginea ideilor psihologului englez, Donald Winnicott, care vede Natura ca pe ceva care poate cuprinde nu numai viața dar și moartea și în care FIINȚA NOASTRĂ ESENȚIALĂ – OUR CORE SELF poate radia în exterior.

13 Iunie 2014 – “From Alienation and Fragmentation to Integration: Experiential, Relational and Ecopsychological Approaches to Anxiety and Depression” cu Dr. Psiholog Kaisa Puhakka. Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Bucuresti.

14 Iunie 2014 – “Intimitate şi Alienare în Relaţii” workshop cu Dr Psiholog Kaisa Puhakka – la centru SEEDS FOR HAPPINESS, BUCURESTI

Oamenii încep să facă meditaţie deoarece îşi doresc o pace interioară şi eliberare de suferinţă. La baza acestei dorinţe stă adesea un sentiment al fragmentării şi al pierderii legăturii cu sine şi cu ceilalţi. Meditaţia vipassana sau “prezenţa de sine” are potenţialul să refacă această legătură pierdută. Şi totuşi, în realitate, meditaţia devine o oază în care cel care meditează scapă de stresul lumii şi al relaţiilor, ajungând astfel la mai multă izolare şi alienare.

Pentru mulţi practicanţi, învăţăturile despre conectivitate sub forma originii commune a tuturor, rămân abstracte şi greu de pus în practică. Anii mei de studiu şi practică a budismului şi psihoterapiei m-au convins că unele perspective psihoterapeutice contemporane pot face ca învăţăturile budiste să fie mai accesibile pentru cei care practică meditaţia în occident şi îi învaţă să relaţioneze.

Această prezentare se adresează în acelaşi timp persoanelor care practică meditaţie budistă (vipassana) şi psihoterapie. Vom explora cum perspectivele psihanalitice relaţionale pot îmbogăţi învăţături de bază budiste despre “ataşament” şi “ne-sine”, şi astfel se poate stabiliza şi aprofunda practica meditaţiei. Un accent mai mare va cădea pe restabilirea legăturii cu sine şi a sinelui cu alţii prin practici meditative. Abordarea mea va fi în parte experimentală, iar participanţii vor fi încurajaţi să exploreze meditaţia. Pentru psihoterapeuţi este un bun prilej de a integra aspecte ale înţelepciunii budiste în munca cu clienţii lor.

15 Iunie 2014 – “Iubire Neconditionata vs. Iubire conditionata” workshop cu Dr Psiholog Kaisa Puhakka – la centru SEEDS FOR HAPPINESS, BUCURESTI

Dragostea este izvorul vieţii—fără ea, viaţa nu persistă. Putem aprecia asta în toate aspectele naturii: cum puii din orice specie depinde de protecţia părinţilor şi cum orice formă de viaţă depinde de natură să îi ofere condiţii care sunt potrivite pentru ele. În aceste exemple putem vedea cum la nivel fundamental, viaţa tuturor fiinţelor este condiţionată de dragoste. Dar de ce anume este condiţionată această dragoste? Răspunsul dat de budism la ceastă întrebare este că dragostea, la nivel fundamental, nu depinde de nimic altceva ci este necondiţionată. Mai mult, această dragoste este mereu la îndemâna oamenilor, a avea parte şi a oferi dragoste necondiţionată reprezintă dreptul înnăscut al tuturor fiinţelor.

O asemenea afirmaţie poate părea lipsită de legătură cu realitatea vieţilor noastre, chiar şi cu realitatea momentelor de meditaţie când încercăm să ne controlăm gândurile şi să facem faţă dificultăţilor pe care ego-ul nostrum le are de înfruntat. Cu toate acestea, dragostea necondiţionată se găseşte chiar în mijlocul acelei lupte. Cum este diferită dragostea necondiţionată de multele forme ale dragostei condiţionate şi cum poate fi accesată în multiplele aspecte ale vieţii noastre, acesta va fi subiectul întâlnirii noastre. Noţiunile budiste de metta şi karuna sunt văzute ca fiind două faţete ale aceleiaşi realităţi, asemenea inspiraţiei şi expiraţiei fiinţelor vii de pe planetă şi din univers văzute ca un întreg.

20-22 IUNIE – TIMISUL DE  JOS – WEEKEND DE MEDIATIE VIPASSANA CU KAISA PUHAKKA.

Această întâlnire oferă o şansă participanţilor să îşi stabilizeze şi aprofundeze practica meditaţiei şi îi ajută să integreze învăţături budiste în vieţile şi relaţiile lor. Întâlnirea se va desfăşura în linişte, excepţie făcând sesiunile de întrebări şi răspunsuri din cadrul meditaţiei de dimineaţă şi al discuţiei Dharma de seara. Programul include perioade alternante de meditaţie statică (45 minute), meditaţie mergând (15 minutes), şi meditaţie în timpul meselor. După-amiaza de sâmbătă include opţional meditaţie solitară mergând în natură şi consultaţii private cu profesorul la nevoie.

KAISA ne-a daruit 2 zile de aprofundare si practica de autocunoastere prin intermediul meditatiei Vipassana. Discursul coerent, impartasirea metodologiei fara notiuni abstracte si dincolo de ritualuri ne-a mijlocit tuturor celor prezenti insusirea acestui tip de meditatie intr-un loc minunat si plin de energia naturii intre muntii impaduriti din Valea Prahovei.  Cu ajutorul metodei de meditatie Vipassana putem deprinde tacerea, linistirea mintii, atentia la senzatiile si mesajele pe care ni le transmite propriul corp, subtilitatea distinctiei intre ganduri si sentimente si nu in ultimul rand efectul terapeutic al comunicarii non-verbale cu noi insine si cu natura inconjuratoare.

27 IULIE 2014 – Maratonul Recunoștinței, Editia a 3-a Roșia Montana pentru Drepturile Naturii pentru ca Natura este o Ființă Vie

In ziua de 27.07.2014 s-a desfasurat la Rosia Montana, Editia a 3-a a Maratonului Recunostintei. Maratonul face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, aceasta editie fiind dedicata eroilor Armatei Romane care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial, zonei istorice si cadrului natural de la Rosia Montana si Constantinei Dita, care a devenit campioana olimpica in 17.08.2008, la Olimpiada de la Beijing. In aceasta zi localitatea Rosia Montana a fost dis de dimineata la viata, atat de freamatul copiilor comunei, de alergatorii care s-au inscris la competitie si de locuitorii celor doua sate prin care a trecut maratonul, Gura Rosie si Rosia Montana, cat si de turistii aflati in zona, in special studenti. Ei au dat o mana de ajutor organizatorilor, fiind pentru cateva ore in postura de competitori, voluntari sau spectatori.

Startul s-a dat din fata Monumentului Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial, sosirea si premierea desfasurandu-se in acelasi loc. Inainte de start preotul bisericii crestin ortodoxe din comuna a savarsit o slujba in memoria eroilor din Muntii Apuseni, cazuti in luptele celor doua razboaie mondiale. Un preot, un politist si un medic pensionar din comuna, impreuna cu reprezentantul Directiei pentru Sport si Tineret, profesorul Dan Susa, au dat startul in cursa. La maraton masculin a castigat Sangeorzan Lazar. La semimaraton masculin a castigat Niculi Bogdan Alin, iar la feminin Nicoleta Papara. La 10 km masculin a castigat Navadaru Cosmin, iar la feminin Alexandra Vlad. Stafeta de copii a comunei Rosia Montana, formata din copii ai satelor din jur, cei mai multi fiind din zona cea mai saraca a comunei, din satul Daroaia, a alergat pe traseul maratonului, purtand in cursa un tricolor. Ei s-au alaturat celorlalti copii din Romania care au fluturat tricolorul in cursele de maraton stafeta 42X1 km: Maratonul Delta Dunarii- Sulina, Maratonul Zapezii-Rasnov, Maratonul Stefan cel Mare-Putna, Maratonul celor doua lacuri-Bucuresti, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc-Alba Iulia. Drapelul Romaniei si steagul de reprezentare al Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA) au fluturat 42 de km in semn de respect si de recunostinta pentru eroii Armatei Romane care si-au dat viata in aceste locuri. Cel mai in varsta participant a fost Gheorghe Mosion, din Arad, care a alergat in proba de semimaraton, iar cel mai tanar participant din proba de stafeta a avut varsta de 5 ani. La final toti participantii au primit diplome si medalii din partea organizatorilor maratonului si Directiei pentru Sport si Tineret Alba, iar castigatorii fiecarei probe au primit cupe. Constantina Dita a primit simbolic din partea participantilor numarul de concurs 400, primul numar de concurs din proba de maraton, un tricou si o medalie a maratonului Recunostintei, care are inscriptionat pe ea Monumentul Eroilor din Rosia Montana, pe Zeita Victoriei aflata pe soclul Monumentului Victoriei de la Tisita si textul “Spuneti Da Drepturilor Naturii”, care ii vor fi inmanate personal la Maratonul Recunostintei, Editia a 4-a, 17.08.2014, Targu Jiu, exact in ziua in care se vor implini 6 ani de la Marea Victorie de la Beijing. Comitetul de organizare: Ilie Rosu si Alexandra Postelnicu

13 AUGUST 2014 – ROSIA MONTANA – FESTICAL ‘FANFEST’ – DREPTURILE NATURII SI INITIATIVA CETATENILOR EUROPENI (ICE).

La acest eveniment au participat aproximativ 30 participanți. Ca la fiecare prezentare legată de Drepturile Naturii, am prezentat pentru început filmulețul “SHE IS ALIVE”, care a stârnit o serie de emoții de tristețe, furie dar și optimism, pentru că din ce în ce mai multe persoane se trezesc, conștientizează și doresc să se implice în schimbarea normelor sociale. Am început prezentarea cu ideile inspirate din cultura indigenă care au stat la baza inițierii PROIECTULUI DE LEGE PRIVIND DREPTURILE NATURII. De-a lungul acestui eveniment, cele mai multe semne de întrebare, le-am avut despre aplicabilitatea acestui mod de gândire la nivel practic. Ce impact are această filozofie asupra drepturilor umane și comunităților locale. De aceea am abordat subiectul COMUNITĂȚILOR DURABILE. Prezentarea s-a finalizat cu rugăciunea Lakota, care este un exemplu clar al modului cum se relaționează popoarele indigene față de elementele sacre ale naturii și cum își manifestă recunoștința pentru fiecare din elementele componente

14 AUGUST – ROSIA MONTANA – CROSUL INTERCONECTIVITATII. CROSUL INTERNCONECTIVITĂȚII este o alergare frumoasă care s-a născut din DRAGOSTE PENTRU ROMÂNIA, ISTORIA, MOȘTENIREA ȘI NATURA EI. Această binecuvântare a vieții pe acest pământ minunat, România – INTERCONECTIVITATEA spirituală între oameni și cea cu mediul înconjurător, pe care de-a lungul timpului am pierdut-o și de care parcă ne ferim, simt că a venit vremea să o facem cunoscută așa cum și stramoșii noștri au trăit-o.

Pe parcursul montan al primei ediții a Crosului Interconectivității, participanții au descoperit monumentele naturale ale zonei din jurul ROȘIEI MONTANE – Piatra Corbului, Piatra Despicată, Tăul Cornei, Tăul Brazi, și, nu în ultimul rând, Masivul Cârnic. Am alergat împreună nu neapărat pentru performanța fizică, dar mai ales pentru a TRASMITE SENTIMENTUL NOSTRU DE IUBIRE ȘI RECUNOȘTINȚĂ FAȚĂ DE LOCALNICI, STRĂMOȘII ACESTOR LOCURI ȘI NATURA VIE.

Cu acest prilej, echipa Pachamama România a promovat la Roșia Montana DREPTURILE NATURII printr-o acțiune spirituală ce poartă numele de „A RUNNING PRAYER” (O RUGĂ-ALERGARE). Cu toții am transmis SENTIMENTUL INTERCONECTIVITĂȚII DINTRE NOI ȘI TOT CEEA CE NE ÎNCONJOARĂ, Ființe și Natura Vie, reușind să aprofundăm sentimentul RESPONSABILITĂȚII PE CARE O AVEM FAȚĂ DE GENERAȚIILE VIITOARE.

21 SEPTEMBRIE 2014 – Participarea la Meditația Globală pentru Pace în cadrul Zilei Păcii –, ora 22:00. 

http://unify.org https://www.facebook.com/unify

25 SEPTEMBRIE 2014 – Prezentarea filmului Pachamama “Fii parte din Schimbare” în cadrul Festivalului Filmului Inspirațional de la București

https://www.facebook.com/events/275318752672509/

9 OCTOMBRIE 2014 – Eveniment JOHN PERKINS la Iași – Geopolitică. Apel la acţiune.

10 OCTOMBRIE 2014 – Eveniment JOHN PERKINS la SuceavaGeopolitică. Apel la acţiune.

13 OCTOMBRIE 2014 –  Eveniment JOHN PERKINS la Cluj – Criza economică globală – cauze şi soluţii.

16 Octombrie 2014 – JOHN PERKINS – Conferință de Presă și seminar Asasinul economic şi profeţiile: schimbarea noastră şi a lumii întregi.  București – Academia de Studii Economice.

18 Octombrie 2014- John Perkins – TRANSFORMAREA CRIZEI MONDIALE ÎNTR-O NOUĂ ECONOMIE

Pentru prima dată în istorie, fiecare ființă umană se confruntă cu aceleași crize, fie că ne referim la schimbările climatice, diminuarea resurselor sau la criza economică. Datorită propagării rapide a informaţiei, ştim cu toţii că toate abordările au eșuat lamentabil. A venit timpul, spune John Perkins, să dezvoltăm un model care ne scoate din zona economiilor bazate pe războaie sau exploatare şi ne îndreaptă către unele care sunt capabile să susţină o lume pe care şi generațiile viitoare vor dori s-o moștenească. Fiecare criză majoră are la bază dorinţa corporaţiilor de a-şi maximiza profiturile, indiferent de costurile sociale ori de mediu. Prin recunoașterea faptului că piața este până la urmă o cabină democratică de vot, noi, oamenii, avem puterea de a cere şi impune noi obiective, care să contribuie la insituirea unei lumi sustenabile, paşnice şi echitabile.

19 OCTOMBRIE 2014 – John Perkins CĂTRE UN NIVEL ÎNALT DE CONŞTIINŢĂ LA NIVEL INDIVIDUAL ŞI GLOBAL

Am intrat într-o perioadă proorocită de multe culturi, în care vom ajunge la o conștiință superioară. Şamanii din arhipelagul polineazian îşi schimbă forma cu ajutorul oceanelor, războinicii din Amazon se transformă în anaconda, iar călugării tibetani pot traversa oricând munții. Aceşti şamani l-au învățat pe John Perkins cum shapeshifting-ul, respectiv capacitatea de a-ţi modifica forma după placul inimii, poate fi folosită pentru a crea schimbări pozitive.

Pe parcursul acestui seminar vom învăţa că viaţa înseamnă energie, că transformarea se poate realiza prin modificarea tiparelor energetice, despre puterea shapeshifting-ului atât la nivel individual, cât şi globale.

  Vom experimenta metode testate de-a lungul timpului în vederea

– conectării cu natura

– invocării ghidurilor sacre, a spiritelor animalelor și plantelor

– despovărării de orice fel de limitări

– materializării viselor noastre

2 NOIEMBRIE 2014 PREZENTARE ‘DREPTURILE NATURII SI COMUNITATI SUSTENABILE’ in Goumenissa, Grecia. Intalnirea a constant intr-o prezentare despre conceptul Drepturilor Naturii si un schimb de idei intre Alexandra Postelnicu si publicul din Goumenissa, pe tema Drepturilor Naturii. Am aflat de problemele similare care exista intre localitatea Rosia Montana si localitatea Goumenissa (Muntele Paiko).

3 NOIEMBRIE 2014 Paiko Halfmaraton, Grecia (4th edition). In ziua de 02.10.2014 s-a desfasurat in Grecia cea de-a 4-a editie a “Paiko Halfmaraton Goumenissa”.   Cursa s-a desfasurat in jurul muntilor din Paiko, unde se incearca deschiderea unei exploatari de aur. Alexandra Postelnicu a alergat pentru prima oara un semimaraton montan iar Ilie Rosu a dus pentru a 6-a oara impreuna intr-o cursa steagurile Romaniei si Greciei.

20 Noiembrie 2014 – CONFERINȚA ANUALĂ PACHAMAMA –“THE LUNCHEON”, SAN FRANCISCO.

Anul acesta întâlnirea s-a concretizat într-o strângere de fonduri, la care s-au alăturat liderii și partenerii Alianței Pachamama (Suaga Gua Ingativa Neusa (Columbia), Manari Ushigua (președintele Federației Triburilor Sapara din Ecuador și Peru), si Narcisa Mashienta (lider Shuar) ). Aceștia au vorbit despre lupta pe care o depun pentru a proteja unul dintre locurile cu cea mai mare biodiversitate de pe Pământ și pentru a transforma sistemele și structurile care stau în calea visul nostru comun de a crea o lume sustenabilă, echitabilă și înfloritoare pe această planeta.

21 Noiembrie 2014 – Partipare la workshopul “Șamanismul în lumea noatră modernă: Discuții cu partenerii noștri indigeni.”

Imaginați-vă o viață modernă care este plină de sens, frumusețe, vitalitate și scop, în care trăiți și vă simțiti mai bine. Reunirea Vulturului și Condorului, respectiv integrarea viziunilor lumii moderne și indigene, este o profeție pe care Alianța Pachamama o vede în curs de desfășurare.

În această nouă cosmologie apar întrebări cu privire la ce înseamnă acest lucru. Ce este șamanismul? Ce pot învăța de la aceste practici străvechi, indigene și cum le pot integra în viața mea modernă? Cum pot avea o relație echilibrată cu natura, cu prietenii și familia mea, cu comunitatea mea locală și, de asemenea, cum îmi pot aduce serviciul cel mai profund pentru umanitate?

A fost o noapte de neuitat în care am avut privilegiul de a aprofunda înțelegerea mea despre șamanism de la marii șamani, cum ar fi Suaga Gua Ingativa Neusa din Columbia, Manari Ushigua – Sapara, președintele Federatiei Sapara și John Perkins, unul dintre primii occidentali care a lucrat în pădurile tropicale cu oamenii indigeni, începând cu anul 1968. Alexandra Postelnicu.

18 Decembrie 2014 – Prezentare la Geneva U.N. Forum

Anul acesta a avut loc cel mai mare eveniment despre European Initiative for Rights of Nature – Initiativa Europeana pentru Drepturile Naturii. Au fost prezenti reprezentati ai peste 17 tari din intreaga lume si reprezentanti ai ONU (Organizatia Natiunilor Unite). Romania a fost prezenta prin ALEXANDRA POSTELNICU – coordonator Pachamama Romania si membru al ECI Rights of Nature si dl. av. MARIUS HAROSA care au vorbi despre Rosia Montana. Tema prezentarii: “The treasures of Rosia Montana and the risks of its Ecocide.”

21 DECEMBRIE 2014 – GALA PACHAMAMA ROMANIA -EDITIA IV

Ca in fiecare an, am sarbatorit succesul activitatilor Pachamama la GALA PACHAMAMA, ajunsa la editia IV. Anul acesta, evenimentul a avut loc intr-un cerc mai restrans la RESTAURANTUL BNR, unde au fost prezenti doar membrii activi si prietenii cei mai de suflet ai Pachamama Romania.

A fost o seara de neuitat, in care echipa si prietenii Pachamama Romania

– au sarbatorit realizarile pe care le-am avut in anul 2014

– au vorbit depre proiectele pe care intentionam sa le desfasuram in 2015

– au vorbit despre smerenie si lepadare de EGO ca ingrediente necesare pentru a fi in contact direct cu focul divin care arde in noi, si

– au constientizat la un nivel si mai profund ca Mama Pamant este prima noastra mama, fara de care noi nu am putea exista.

La sfarsit, am oferit DIPLOME DE AGENTI AI SCHIMBARII pentru sprijinul acordat Aliantei Pachamamei in anul 2014 urmatorilor:

Carmen Marin, Ana Daraban, Daniel Diaconu, Junoiu Marius, Catalin Jilavu, Eliza Trifan, Vlad Popescu, Florin Stanciu, Intraprenor Dragos Pasculescu, Silvia Oostveen, Victorine Rlv, Daniel Lixandru, Silviu Dumitrescu si Ovidiu Huiban.

7 FEBRUARIE 2015 – MESAJUL DREPTURILOR NATURII DE ZIUA ROSIEI MONTANE – BUCURESTI

Alexandra Postelnicu a avut avut onoarea sa vorbeasca despre toata bucataria interna legata de organizarea Crosului Interconectivitatii la Rosia Montana. Vizionand filmul de prezentare al Crosului, am retrait cu aceeasi intensitate momentele magice din timpul alergarii in jurul masivului Carnic. Si inca o data, mi-am dat seama ca BUCURIA si VESELIA emanate de participantii la concurs, si mai ales de copiii Rosieni, ajuta la VINDECAREA ZONEI. CONCLUZIE:Mesajul DREPTURILOR NATURII a fost prezentat de Ziua Rosiei Montane in Bucuresti. In jurul cazului Rosia Montana se poate construi miscarea care sa conduca intr-un final la reflectarea in Constitutia Romaniei a faptului ca NATURA ESTE CONSIDERATA O FIINTA VIE, asa cum s-a intamplat in Ecuador in 2008!

8 Aprilie 2015 – Drepturile Naturii văzute de elevii clasei I-a B ai Şcolii Nr. 193, Bucureşti Împreună cu Alexandra Postelnicu, Ana Daraban, si Daniel Diaconu am hotărât să facem o nouă vizită acestei minunate şcoli, fiind încântaţi de evenimentul din Aprilie 2014, mai exact de energia şi entuziasmul elevilor ce i-am întânlit atunci. Am dorit să ştim opiniile lor, să vedem ce reprezintă pentru ei Natura şi ce acţiuni propun ei să întreprindem pentru a o proteja.

Copiii ne-au impresionat cu desenele ce le-au realizat, dar mai ales cu mesajele pe care ei le-au transmis către oameni prin elementele Naturii pe care le-au desenat.

Cei mai mulţi dintre ei au ales să deseneze Vântul (sub diverse forme, una mai interesantă ca cealaltă), Soarele, Vulcanul, Marea, dar Plante, Copaci, diferite insecte, cum ar fi Păianjănul, Animale – Tigru, Jaguar, Urs etc.

25 Aprilie 2015- Simpozionul “Fii Parte din Schimbare” 2015 la Libraria Mihai Eminesc, Bucuresti. Simpozionul este unul din cele mai importante evenimente pe care Pachamama Romania le prezinta tuturor persoanelor care sunt interesate sa afle mai multe despre situatia Mamei Naturi si despre cum pot ajuta ele la mentinerea sanatatii acesteia. Simpozionul a avut loc in saptamana dedicate “Zilei Pamantului” (22 Aprilie), participantii care au venit fiind interesati sa devina mai activi in miscarea nationala pentru promovarea Drepturilor Naturii. Chiar daca am fost un grup restrans, ne-am bucurat de prezenta tuturor generatiilor de varsta. Am avut placerea de a avea printre noi doua tinere sperante, doi reprezentanti ai tinerei generatii, un baietel de 5 ani si sora sa de 11 ani, care s-au simtit foarte bine datorita atmosferei calde si energiei create. De asemenea, printre invitati s-a numarat si distinsul profesor si antrenor emerit al Lotului Olimpic de Atletism, domnul Silviu Dumitrescu, care a ajuns la venerabila varsta de 90 de ani. Prezenta dumnealui ne umple de fiecare data de intelepciune si ne da forta si curaj de a crede in visul nostru.

15-17 Mai 2015 – SemiMaraton București  2015

În week-end-ul 15-17 Mai 2015 ne-am bucurat din nou de SemiMaratonul București, un eveniment special pentru echipa noastră, unde de-a lungul timpului am cunoscut mulți oameni deosebiți și unde relațiile din cadrul familiei Pachamama s-au legat și mai strâns.

            Foarte mulți oameni, copii și adulți, au venit de peste tot din țară să viziteze standurile, să se întânlească cu prieteni mai vechi sau mai noi și, evident, să ia parte la diferitele curse de alergare.

Echipa Pachamama România a adunat la acest eveniment nu mai puțin de 10 membrii, poate cei mai mulți de la orice eveniment sportiv. Aceștia au purtat pe lângă mesajele pentru promovarea inițiativei noastre de a obține Drepturi pentru Natură – ,,Spune-ți DA Drepturilor Naturii” și ,,Fii Parte din Schimbare”, și un mesaj de susținere a pădurilor din România – ,,Vrem Pădurile în Viață”. Am vrut să fim solidari tuturor oamenilor care susțin apărarea pădurilor prin diverse manifestații. Noi am ales să ne arătăm iubirea și suportul pentru pădure și ecosistemele ce trăiesc în sânul acesteia printr-un mesaj pozitiv, dorind să creștem energia pozitivă și să atragem cât mai mulți susținători. Componența echipei Pachamama România a fost următoarea:

 • Florin Stanciu, Ana Daraban și Liana Buzea au participat la cursa de 21 de km;
 • Eliza Trifan, Cristina Manta, Ana Iurist și Corina Târșolea, supranumite ,,Pachamama Angels”, au participat la ștafetă, iar
 • Alexandra Postelnicu și doamna Sorina Papuc au participat la cursa de 10 km.

18 Mai 2015 – Simpozion “Trezirea Visătorului, Transformarea Visului” la Facultatea de Psihologie (Bucuresti) cu Alexandra Postelnicu

Am fost impresionată de numărul mare de studenţi care şi-au arătat interesul de a participa la un astfel de eveniment şi vreau să le mulţumesc pe această cale.

Aşa cum am mai spus-o, Simpozionul „Fii Parte din Schimbare” este unul din cei mai puternici ambasadori ai Alianţei Pachamama, prin el reuşind să trezim în conştiinţa participanţilor nevoia de iubire şi de alianţă cu toţi ceilalţi membri ai comunităţii şi ai Naturii în general.

Studenţii de la Psihologie au fost entuziasmaţii de ceea ce au primit prin acest Simpozion. Iată câteva din ideile şi emoţiile trezite de vizionarea filmelor motivaţionale pe care le-au parcurs de-a lungul evenimentului.

,,M-au impresionat filmuleţele şi brăţările realizate manual de băştinaşi.

Am înţeles că este foarte important să acţionez şi să aduc un impact pozitv asupra oamenilor.” Onisei Cristina Florentina

Ideea principală cu care mă întorc acasă este că suntem co-creatori ai acestei realităţi.” Antal Maria Luana

,,M-a impresionat modul în care a fost prezentat impactul mediului asupra dezvoltării omului.

Am înţeles că modul în care mediul se schimbă ţine doar de noi oamenii.” Barbu Laura

,,M-au impresionat informațiile despre locuitorii din zonele poluate sau defavorizate. Astăzi am înțeles că este foarte important pentru sănătatea noastră fizică și psihică să conservăm mediul în care trăim.” Sîrbu Adina

12-14 iunie 2015 – ora 19:30- Meditatie 2.0 cu Dr. Kaisa Puhakka: ” Eliberare si Incertitudine Esentiala!” In contextul traditional, meditatia devine o ‘analiza spirituala’ profunda a intrebarilor existentiale cele mai fundamentale: natura sinelui si a realitatii, cauzele suferintei. Analiza spirituala in acest context nu tine de doctrina si nici nu este un exercitiu intelectual sau conceptual. Mai degraba, este o analiza care absoarbe intreaga fiinta – corp, minte si spirit – intr-o perceptie directa a ceea ce se intampla, moment de moment. Ca si analiza bazata pe experienta directa, nu doar poate adresa cele mai dificile incercari cu care ne confruntam in viata, ci are si o putere transformativa colosala prin care suferinta se elibereaza in mod spontan. Punctul central al eliberarii este realizarea incertitudinii esentiale ca si conditie a existentei in toate domeniile – personal, social, economic precum si a naturii si a planetei. In acest seminar, participantii vor fi indrumati catre o analiza profunda bazata pe experienta, inradacinata in practica Budista de meditatie, descinsa din traditia Theravada dar folosind si din perspectivele Zen si ale Budismului Tibetan. Obiectivul este sa extindem analiza dincolo de ce este in general adresat in sala de meditatie – catre provocarile neobisnuite aduse in prim plan de catre societatea contemporana si starea curenta a planetei. Dr. Kaisa Puhakka Tematica primei zile: Teama si bucuria de a fi “nimeni” si de “a avea nimic” Am inceput acest seminar de practica meditativa si dialog explorand incertitudininea esentiala a existentei si teama care se naste uneori cand ne gasim fata in fata cu aceast sentiment. Mai mult, am examinat si modul in care societatile moderne mentin aceste aspecte ale existentei ‘in umbra’. Perspectiva noastra este perspectiva Buddhista, asadar pornim de la notiunea de “impermanenta’ si lipsa unui ‘eu substantial’, gasind esenta practicii in meditatia de ‘mindfulness’ folosind contextul traditional Vipassana. Aspectul cheie al acestor notiuni si practici consta in faptul ca ele deschid posibilitatea unei cunoasteri directe in care eliberarea de confuzie si suferinta se intampla spontan si natural. Astfel, teama de a nu fi un eu ‘material’ sau de a nu avea existenta durabila se poate transforma intr-o pura incantare. In bucurie. Pe langa lucrurile mentionate, am adresat si intrebarea Fiintei: “…daca nimic legat de noi sau existenta noastra nu este sigur sau permanent, cum ramane cu Fiinta? Fiinta dincolo de notiunea ‘eului’ si existenta conditionata – Fiinta care ramane neatinsa de incertitudine, degradare si moarte…”

16 iunie 2015 – KAISA PUHAKKA la UNIVERSITATEA – MINDFULNESS: MEDIATIA BUDDHISTA INTALNESTE CULTURA OCCIDENTALA, STIINTA, SI CLINICA Astazi, o intalnire de mare promisiune are loc intre practicile meditative Buddhiste si diverse domenii ale stiintelor medicale occidentale. Anumite practici Buddhiste par sa ofere speranta in usurarea bolilor cronice, anxietatii, depresiei si altelor forme de suferinta intalnite cu precadere in societatile moderne hyper-conectate. In aceasta intalnire vom putea examina modul in care practicile meditative cunoscute sub denumirea de ‘mindfulness’ au fost modelate pentru a deveni inteligibile (‘user-friendly’ din punct de vedere cultural), si pentru a se incadra in paradigmele de cercetare ale practicilor clinice. Ca rezultat, ateliere destinate practicienilor din zona medicala si publicului mai larg au devenit populare in Europa, Statele Unite si in alte parti. Mindfulness a fost introdusa pana si in cadrul programelor de training in marile corporatii, un semn sigur ca Buddhismul a patruns in cultura mainstream. In acest simpozion am explorat modul in care Buddhismul, cultura occidentala si practicile medicale au beneficiat pe rand de aceasta influentare reciproca. Am adus in discutie si aspectele care se pot pierde in cadrul acestor adaptari ale meditatiei Buddhiste atunci cand aceasta este extrasa din contextul mai larg al invataturilor si pincipiilor traditionale. In final, am putut evidentia modul in care aceaste practici meditative pot deveni un vehicul pentru cultivarea eliberarii, ceea ce Dalai Lama numeste starea de fericire neconditionata.

12-14 iunie 2015, ora 19:30- Meditatie 2.0 cu Dr. Kaisa Puhakka: ” Eliberare si Incertitudine Esentiala!”

In contextul traditional, meditatia devine o ‘analiza spirituala’ profunda a intrebarilor existentiale cele mai fundamentale: natura sinelui si a realitatii, cauzele suferintei.

Analiza spirituala in acest context nu tine de doctrina si nici nu este un exercitiu intelectual sau conceptual.

Mai degraba, este o analiza care absoarbe intreaga fiinta – corp, minte si spirit – intr-o perceptie directa a ceea ce se intampla, moment de moment.

Ca si analiza bazata pe experienta directa, nu doar poate adresa cele mai dificile incercari cu care ne confruntam in viata, ci are si o putere transformativa colosala prin care suferinta se elibereaza in mod spontan.

Punctul central al eliberarii este realizarea incertitudinii esentiale ca si conditie a existentei in toate domeniile – personal, social, economic precum si a naturii si a planetei.

In acest seminar, participantii vor fi indrumati catre o analiza profunda bazata pe experienta, inradacinata in practica Budista de meditatie, descinsa din traditia Theravada dar folosind si din perspectivele Zen si ale Budismului Tibetan.

Obiectivul este sa extindem analiza dincolo de ce este in general adresat in sala de meditatie – catre provocarile neobisnuite aduse in prim plan de catre societatea contemporana si starea curenta a planetei. Dr. Kaisa Puhakka

Tematica primei zile: Teama si bucuria de a fi “nimeni” si de “a avea nimic”

Am inceput acest seminar de practica meditativa si dialog explorand incertitudininea esentiala a existentei si teama care se naste uneori cand ne gasim fata in fata cu aceast sentiment. Mai mult, am examinat si modul in care societatile moderne mentin aceste aspecte ale existentei ‘in umbra’.

Perspectiva noastra este perspectiva Buddhista, asadar pornim de la notiunea de “impermanenta’ si lipsa unui ‘eu substantial’, gasind esenta practicii in meditatia de ‘mindfulness’ folosind contextul traditional Vipassana.

Aspectul cheie al acestor notiuni si practici consta in faptul ca ele deschid posibilitatea unei cunoasteri directe in care eliberarea de confuzie si suferinta se intampla spontan si natural.

Astfel, teama de a nu fi un eu ‘material’ sau de a nu avea existenta durabila se poate transforma intr-o pura incantare. In bucurie.

Pe langa lucrurile mentionate, am adresat si intrebarea Fiintei:

“…daca nimic legat de noi sau existenta noastra nu este sigur sau permanent, cum ramane cu Fiinta? Fiinta dincolo de notiunea ‘eului’ si existenta conditionata – Fiinta care ramane neatinsa de incertitudine, degradare si moarte…”

16 iunie 2015 – KAISA PUHAKKA la UNIVERSITATEA  – MINDFULNESS: MEDIATIA BUDDHISTA INTALNESTE CULTURA OCCIDENTALA, STIINTA, SI CLINICA

Astazi, o intalnire de mare promisiune are loc intre practicile meditative Buddhiste si diverse domenii ale stiintelor medicale occidentale. Anumite practici Buddhiste par sa ofere speranta in usurarea bolilor cronice, anxietatii, depresiei si altelor forme de suferinta intalnite cu precadere in societatile moderne hyper-conectate. In aceasta intalnire vom putea examina modul in care practicile meditative cunoscute sub denumirea de ‘mindfulness’ au fost modelate pentru a deveni inteligibile (‘user-friendly’ din punct de vedere cultural), si pentru a se incadra in paradigmele de cercetare ale practicilor clinice. Ca rezultat, ateliere destinate practicienilor din zona medicala si publicului mai larg au devenit populare in Europa, Statele Unite si in alte parti. Mindfulness a fost introdusa pana si in cadrul programelor de training in marile corporatii, un semn sigur ca Buddhismul a patruns in cultura mainstream. In acest simpozion am explorat modul in care Buddhismul, cultura occidentala si practicile medicale au beneficiat pe rand de aceasta influentare reciproca. Am adus in discutie si aspectele care se pot pierde in cadrul acestor adaptari ale meditatiei Buddhiste atunci cand aceasta este extrasa din contextul mai larg al invataturilor si pincipiilor traditionale. In final, am putut evidentia modul in care aceaste practici meditative pot deveni un vehicul pentru cultivarea eliberarii, ceea ce Dalai Lama numeste starea de fericire neconditionata.

 12-14  iunie 2015, ora 19:30- Meditatie 2.0 cu Dr. Kaisa Puhakka: ” Eliberare si Incertitudine Esentiala!”

In contextul traditional, meditatia devine o ‘analiza spirituala’ profunda a intrebarilor existentiale cele mai fundamentale: natura sinelui si a realitatii, cauzele suferintei.

Analiza spirituala in acest context nu tine de doctrina si nici nu este un exercitiu intelectual sau conceptual.

Mai degraba, este o analiza care absoarbe intreaga fiinta – corp, minte si spirit – intr-o perceptie directa a ceea ce se intampla, moment de moment.

Ca si analiza bazata pe experienta directa, nu doar poate adresa cele mai dificile incercari cu care ne confruntam in viata, ci are si o putere transformativa colosala prin care suferinta se elibereaza in mod spontan.

Punctul central al eliberarii este realizarea incertitudinii esentiale ca si conditie a existentei in toate domeniile – personal, social, economic precum si a naturii si a planetei.

In acest seminar, participantii vor fi indrumati catre o analiza profunda bazata pe experienta, inradacinata in practica Budista de meditatie, descinsa din traditia Theravada dar folosind si din perspectivele Zen si ale Budismului Tibetan.

Obiectivul este sa extindem analiza dincolo de ce este in general adresat in sala de meditatie – catre provocarile neobisnuite aduse in prim plan de catre societatea contemporana si starea curenta a planetei. Dr. Kaisa Puhakka

Tematica primei zile: Teama si bucuria de a fi “nimeni” si de “a avea nimic”

Am inceput acest seminar de practica meditativa si dialog explorand incertitudininea esentiala a existentei si teama care se naste uneori cand ne gasim fata in fata cu aceast sentiment. Mai mult, am examinat si modul in care societatile moderne mentin aceste aspecte ale existentei ‘in umbra’.

Perspectiva noastra este perspectiva Buddhista, asadar pornim de la notiunea de “impermanenta’ si lipsa unui ‘eu substantial’, gasind esenta practicii in meditatia de ‘mindfulness’ folosind contextul traditional Vipassana.

Aspectul cheie al acestor notiuni si practici consta in faptul ca ele deschid posibilitatea unei cunoasteri directe in care eliberarea de confuzie si suferinta se intampla spontan si natural.

Astfel, teama de a nu fi un eu ‘material’ sau de a nu avea existenta durabila se poate transforma intr-o pura incantare. In bucurie.

Pe langa lucrurile mentionate, am adresat si intrebarea Fiintei:

“…daca nimic legat de noi sau existenta noastra nu este sigur sau permanent, cum ramane cu Fiinta? Fiinta dincolo de notiunea ‘eului’ si existenta conditionata – Fiinta care ramane neatinsa de incertitudine, degradare si moarte…”

16 iunie 2015 -KAISA PUHAKKA la UNIVERSITATEA  – MINDFULNESS: MEDIATIA BUDDHISTA INTALNESTE CULTURA OCCIDENTALA, STIINTA, SI CLINICA

Astazi, o intalnire de mare promisiune are loc intre practicile meditative Buddhiste si diverse domenii ale stiintelor medicale occidentale. Anumite practici Buddhiste par sa ofere speranta in usurarea bolilor cronice, anxietatii, depresiei si altelor forme de suferinta intalnite cu precadere in societatile moderne hyper-conectate. In aceasta intalnire vom putea examina modul in care practicile meditative cunoscute sub denumirea de ‘mindfulness’ au fost modelate pentru a deveni inteligibile (‘user-friendly’ din punct de vedere cultural), si pentru a se incadra in paradigmele de cercetare ale practicilor clinice. Ca rezultat, ateliere destinate practicienilor din zona medicala si publicului mai larg au devenit populare in Europa, Statele Unite si in alte parti. Mindfulness a fost introdusa pana si in cadrul programelor de training in marile corporatii, un semn sigur ca Buddhismul a patruns in cultura mainstream. In acest simpozion am explorat modul in care Buddhismul, cultura occidentala si practicile medicale au beneficiat pe rand de aceasta influentare reciproca. Am adus in discutie si aspectele care se pot pierde in cadrul acestor adaptari ale meditatiei Buddhiste atunci cand aceasta este extrasa din contextul mai larg al invataturilor si pincipiilor traditionale. In final, am putut evidentia modul in care aceaste practici meditative pot deveni un vehicul pentru cultivarea eliberarii, ceea ce Dalai Lama numeste starea de fericire neconditionata.

 12-14 iunie 2015, ora 19:30- Meditatie 2.0 cu Dr. Kaisa Puhakka: ” Eliberare si Incertitudine Esentiala!”

In contextul traditional, meditatia devine o ‘analiza spirituala’ profunda a intrebarilor existentiale cele mai fundamentale: natura sinelui si a realitatii, cauzele suferintei.

Analiza spirituala in acest context nu tine de doctrina si nici nu este un exercitiu intelectual sau conceptual.

Mai degraba, este o analiza care absoarbe intreaga fiinta – corp, minte si spirit – intr-o perceptie directa a ceea ce se intampla, moment de moment.

Ca si analiza bazata pe experienta directa, nu doar poate adresa cele mai dificile incercari cu care ne confruntam in viata, ci are si o putere transformativa colosala prin care suferinta se elibereaza in mod spontan.

Punctul central al eliberarii este realizarea incertitudinii esentiale ca si conditie a existentei in toate domeniile – personal, social, economic precum si a naturii si a planetei.

In acest seminar, participantii vor fi indrumati catre o analiza profunda bazata pe experienta, inradacinata in practica Budista de meditatie, descinsa din traditia Theravada dar folosind si din perspectivele Zen si ale Budismului Tibetan.

Obiectivul este sa extindem analiza dincolo de ce este in general adresat in sala de meditatie – catre provocarile neobisnuite aduse in prim plan de catre societatea contemporana si starea curenta a planetei. Dr. Kaisa Puhakka

Tematica primei zile: Teama si bucuria de a fi “nimeni” si de “a avea nimic”

Am inceput acest seminar de practica meditativa si dialog explorand incertitudininea esentiala a existentei si teama care se naste uneori cand ne gasim fata in fata cu aceast sentiment. Mai mult, am examinat si modul in care societatile moderne mentin aceste aspecte ale existentei ‘in umbra’.

Perspectiva noastra este perspectiva Buddhista, asadar pornim de la notiunea de “impermanenta’ si lipsa unui ‘eu substantial’, gasind esenta practicii in meditatia de ‘mindfulness’ folosind contextul traditional Vipassana.

Aspectul cheie al acestor notiuni si practici consta in faptul ca ele deschid posibilitatea unei cunoasteri directe in care eliberarea de confuzie si suferinta se intampla spontan si natural.

Astfel, teama de a nu fi un eu ‘material’ sau de a nu avea existenta durabila se poate transforma intr-o pura incantare. In bucurie.

Pe langa lucrurile mentionate, am adresat si intrebarea Fiintei:

“…daca nimic legat de noi sau existenta noastra nu este sigur sau permanent, cum ramane cu Fiinta? Fiinta dincolo de notiunea ‘eului’ si existenta conditionata – Fiinta care ramane neatinsa de incertitudine, degradare si moarte…”

16 iunie 2015 -KAISA PUHAKKA la UNIVERSITATEA  – MINDFULNESS: MEDIATIA BUDDHISTA INTALNESTE CULTURA OCCIDENTALA, STIINTA, SI CLINICA

Astazi, o intalnire de mare promisiune are loc intre practicile meditative Buddhiste si diverse domenii ale stiintelor medicale occidentale. Anumite practici Buddhiste par sa ofere speranta in usurarea bolilor cronice, anxietatii, depresiei si altelor forme de suferinta intalnite cu precadere in societatile moderne hyper-conectate. In aceasta intalnire vom putea examina modul in care practicile meditative cunoscute sub denumirea de ‘mindfulness’ au fost modelate pentru a deveni inteligibile (‘user-friendly’ din punct de vedere cultural), si pentru a se incadra in paradigmele de cercetare ale practicilor clinice. Ca rezultat, ateliere destinate practicienilor din zona medicala si publicului mai larg au devenit populare in Europa, Statele Unite si in alte parti. Mindfulness a fost introdusa pana si in cadrul programelor de training in marile corporatii, un semn sigur ca Buddhismul a patruns in cultura mainstream. In acest simpozion am explorat modul in care Buddhismul, cultura occidentala si practicile medicale au beneficiat pe rand de aceasta influentare reciproca. Am adus in discutie si aspectele care se pot pierde in cadrul acestor adaptari ale meditatiei Buddhiste atunci cand aceasta este extrasa din contextul mai larg al invataturilor si pincipiilor traditionale. In final, am putut evidentia modul in care aceaste practici meditative pot deveni un vehicul pentru cultivarea eliberarii, ceea ce Dalai Lama numeste starea de fericire neconditionata.

25-26 iulie 2015 Maratonul Recunostintei Editia a III-a la Rosia Montana 26 Iulie 2015

Rosia Montana Maraton-1

14 august 2015 – prezentarea Drepturilor Naturii in Ograda Casei Parohiale la festivalul FanFest – Rosia Montana.(Alexandra Postelnicu, Ana Daraban si Irina Turcu)

21 septembrie 2015

Eveniment Avocat UK Mumta Ito – “Schimbăm regulile jocului” – București. Un pas important pentru a ne creea parteneri activi care să ne susțină în Inițiativa Cetățeneasca Europeană pentru Drepturile Naturii.

24 septembrie 2015 – Eveniment Avocat UK – Mumta Ito – “Schimbăm regulile jocului” – Cluj

2-4 Octombrie 2015 – promovare programe Pachamama Romania la Maratonul International Bucuresti

25 Noiembrie Prezentare “Drepturilor Naturii” la Târgu Mureș, in parteneriat cu Digital Transilvania

29 noiembrie 2015 – 11 decembrie – COP21 – Paris, Am avut o prezentare aici despre cazul Roșiei Montane, unde am difuzat și Filmul Roșia Montană Azi, un documentar creat anul trecut ce surprinde opinia mai multor persoane implicate în ultimii ani la dezvoltarea acestei localități speciale din România.

16 Decembrie 2015 – Gala Pachamama România – Librăria Mihai Eminescu, Un eveniment minunat ce a reunit echipa Pachamama Romănia și invitați cărora le-am prezentat proiectele derulate de-a lungul anului și ceea ce ne-am propus pentru anul 2016
29 Februarie 2016 – Simpozion ,,Awakening the Dreamer, Changing the Dream” (Fii Parte din Schimbare) – Universitatea Ecologică București
10 Martie 2016 Simpozion ,,Awakening the Dreamer, Changing the Dream” (Fii Parte din Schimbare) – Liceul Tehnologic Sfântul Pantelimon, București
23 Martie 2016 – Simpozion ,,Awakening the Dreamer, Changing the Dream” (Fii Parte din Schimbare) – Liceul ,,Cantemir Vodă,” București
28 Martie 2016 – Simpozion ,,Awakening the Dreamer, Changing the Dream” (Fii Parte din Schimbare) – Colegiul Național ”Spiru Haret,” București
1 -3 Aprilie – Bucharest 10k& Familiy Run – Promovare programe Pachamama: Drepturile Naturii, Fii Parte din Schimbare, si Maraton Rosia Montana.
9-10 Aprilie  2016 – Bucharest 10k – Cursă organizată de Constantina Diță prin care am promovat programul Drepturilor Naturii și Maratonul Pachamama Roșia Montană
14 Aprilie 2016 – Prezentarea Programului ,,Drepturilor Naturii” studenților de la ASE, Facultatea de Economie Alimentară și a Mediului, prin care am discutat cu ei despre impactul activităților omului asupra naturii și cum putem prin acest program să readucem lucrurile la normal
19 Aprilie 2016 – Simpozion ,,Awakening the Dreamer, Changing the Dream” (Fii Parte din Schimbare) susținut în săptămâna ,,Şcoala Altfel” la Colegiul Național ,,Gheorghe Lazăr”
20 Aprilie 2016 – Prezentarea Programului ,,Drepturilor Naturii” elevilor Colegiului Național ,,Spiru Haret”, ținută tot în săptămâna ,,Şcoala Altfel”, prin care am discutat cu ei despre importanța naturii în viața noastră
21 Aprilie 2016 – A fost o nouă zi maraton în săptămâna ,,Şcoala Altfel” în care ne-am întâlnit cu elevii claselor primare ai Şcolilor Nr. 95 şi Nr. 193 din Bucureşti, având un dialog foarte interesant despre cine este natura şi ce ne oferă ea nouă oamenilor. De asemenea, am avut ateliere de creație, am plantat muri în curtea şcolii şi am colectat deşeuri din apropierea unităților de învățământ 13-15 Mai 2016 – Bucharest Half Marathon – eveniment extraordinar organizat de Asociația Bucharest Running Club unde s-au adunat aproximativ 5000 de oameni. Am intrat în contact cu foarte mulți alergători vorbindu-le despre Maratonul de la Roșia Montană și despre importanța programului Drepturilor Naturii

29 Mai 2016 – Semimaratonul Târgoviște – un eveniment minunat aflat la prima ediție derulat în vechea cetate de scaun unde am întânlit oameni din foarte multe zone ale țării cărora le-am împărtășit proiectele noastre

1 Iunie 2016– Emisiune la Columna TV unde Daniel Diaconu a vorbit cu ocazia sărbătoririi Zilei Copilului despre Simpozionul Pachamama prin care noi prezentăm elevilor faptul că toți suntem interconectați, iar acțiunile noastre ating pe toți cei din jurul nostru

5 Iunie 2016 – Am participat de Ziua Mediului la evenimentul ,,Regăsirea Copilăriei” organizat de ViitorPlus în Grădina Botanică. A fost o zi minunată unde foarte mulți copii au trecut pe la standul nostru și au desenat, au făcut diverse colaje pe foi cu boabe de porumb, grâu, muștar și alte frunze pe care le-au lipit cu cu făină și apă

17 Iunie  2016 – Simpozionul Pachamama Generation Waking Up susținut la International British School of Bucharest. A fost un eveniment formidabil în compania unor elevi cu un mindset foarte dezvoltat care ne-au împărtășit unele dintre acțiunile lor pentru protejarea mediului, un exemplu fiind scrisoarea trimisă către Premierul Victor Ponta prin care îi cerea stoparea proiectului cu gazele de șist de la Pungești

23-24 Iulie 2016 – Maratonul Pachamama Roșia Montană

Sâmbătă, 23 iulie 2016, dis de dimineață, la ora 7:30, din fața Monumentului Eroilor din Roșia Montană, în sunet de tulnic, am dat startul Maratonului Pachamama.

A fost o zi maraton în care oamenii au alergat alături de Constantina Diță, au admirat frumusețile naturale de pe traseu, au servit mâncăruri delicioase la Pasta Party, acestea fiind gătite de David Vlădășcău împreună cu doamnele ce i-au fost asistente, au cântat și au dansat la momentul artistic și au povestit despre toate acestea la focul de tabără.

Cea de-a doua zi, Duminică, o bună parte din participanți (aproximativ 100 de oameni) au mers să viziteze Galeriile Romane, care au o vechime de aproximativ 2000 de ani.

După această vizită, am făcut un tur al celor mai frumoase monumente naturale ale Roșiei Montane împreună cu Călin Caproș, vicepreședintele Asociației Alburnus Maior, un localnic ce cunoaște foarte bine această zonă și istoria ei.

pachamana-Maraton 2016

26-28 August 2016 – Turul de biciclete ,,În șa, pe urmele lui Decebal

Trei Crai și un înger au dus aurul din Roșia Montană pe drumurile strămoșilor daci către vechile lor cetăți din Munții Orăștiei, acesta fiind MESAJUL DREPTURILOR NATURII.

Vineri, 26 August, am dat Startul primului tur de biciclete între Roșia Montană și Costești, punctul de la baza căruia se poate merge la toate cetățile dacice din Munții Orăștiei – Sarmizegetusa, Blidaru etc.

Turul de biciclete

Patru curajoși – Florin Stanciu, Călin Caproș, Daniel Luchian și Alex Teodorescu, un puști de numai 13 ani – au plecat la ora 9:30 din Roșia Montană într-o cursă ce le va rămâne pentru totdeauna întipărită în minte și în suflet. Cu siguranță a fost cursa vieții lor, având în vedere distanța parcursă (170 km), cât și peisajele mirifice din Munții Apuseni

După 12 ore de pedalat am ajuns în Costești unde am fost primiți cu multă căldură de cei care erau veniți acolo pentru Maratonul Dacilor la care am participat și noi a doua zi.

Turul de biciclete2

Duminică, cei doi roșieni din cursă – Călin Caproș și Daniel Luchian, au făcut returul, de această dată pe o altă rută: Costești-Deva-Brad-Abrud-Roșia Montană.

A fost ceva inedit pentru noi, suntem la prima Ediție a cursei de biciclete intitulată ,,În șa, pe urmele lui Decebal” și suntem siguri că an de an vor fi din ce în ce mai mulți bicicliști acestei curse care unește poate cele mai puternice zone energetice din țara

17-18 Septembrie 2016 Festivalul Alternativelor Durabile Viața Verde București

Pachamama România împreună cu Pădurea Copiilor, Connections, Universitatea Ecologică București și cu sprijinul Primăriei Generale a Capitalei, Primăriei Sectorului 5 și Direcției de Lacuri, Parcuri și Agrement a reușit să creeze un eveniment foarte frumos, dinamic și cu multe atracții pentru vizitatori, Viața Verde București, aflat la prima ediție.

Cei care au venit în parc pe parcursul acestor două zile s-au bucurat de multe workshopuri, ateliere, conferințe, dezbateri, momente artistice sau de know-how despre alternative durabile privind transportul și multe altele.

 viata-verde

Pachamama România a participat la acest festival cu standul pentru Drepturile Naturii. Am împărtășit oamenilor viziunea noastră vizavi de protejarea naturii prin recunoașterea ei ca o ființă vie și acordarea de drepturi. Drepturile Naturii vin pentru a atrage atenția asupra crizei în care ne aflăm în acest moment – consumăm mai mult decât ne poate oferi natura, și pentru a îndrepta oamenii să aibă o viață echilibrată

19 Septembrie 2016 Târgul de Voluntariat din cadrul E&Y Standul Pachamama a avut alături asociații precum ViitorPlus, Hospice, The Social Incubator, Let’s do it, Romania!, Seeding Knowledge și Ateliere fără frontiere. Am discutat cu reprezentanții asociațiilor prezente despre cum putem împreună să construim un viitor sustenabil, iar la final am avut ocazia să discutam despre programele de finanțare pe conștientizare ECO-CIVIC cu reprezentanți ai Agenției Fondului de Mediu și cu secretarul de stat Raul Pop. daniel-diaconu-pachamama

20 Septembrie 2016 Întâlnire Galantom A fost o întâlnire foarte interesantă și productivă, aflând despre ideile lansate de Galantom, un site dedicat strângerilor de fonduri pentru ONGuri. Unul dintre cele mai noi proiecte este ,,Dăruiește ziua ta”, prin care oricine poate să-și invite prietenii să doneze echivalentul cadourilor ce i le-ar cumpăra. Mulțumim Gabriel Solomon și Andrei Chirtoc și celorlalți colegi pentru proiectul creat de voi!
22 Septembrie 2016 Prezentare Drepturile Naturii la Festivalul SunShine de la Roșia Montană A fost o zi minunată petrecută la Festivalul SunShine chiar de ziua Echinocțiului de toamnă împreună cu Raziel, cel care l-a organizat alături de familia sa, cu Calin Capros şi cu toţi oamenii care au simţit chemarea de a veni pe aceste meleaguri superbe din Roşia Montană şi Ţărina. Am cunoscut oameni dornici de autocunoaştere, de conectare la natură şi de a participa la protejarea ei. Am admirat Apusul superb de pe malul Tăului Mare, lacul în formă de inimă, trăind momente care ne-au tăiat răsuflarea şi ne-a ajutat să ne conectăm şi mai profund la frumuseţea celestă şi la cea a naturii, două cadre care se completează atât de bine. rosia-montana-apus

La întoarcere ne-am adunat cu toţii într-unul din corturile amenajate pe dealurile Ţarinii unde am împărtăşit cu aproape toţi cei veniţi la festival ideea proiectului ,,Drepturile Naturii” şi cum ar putea fiecare dintre noi să participe la reechilibrarea relaţiei om-natură. Am fost încântat să văd deschiderea lor şi dorinţa de a sprijini această idee. Încrederea în mine şi în acest proiect a crescut foarte mult simţind solidaritatea şi unitatea ce mi-au arătat-o aceşti oameni.

Ne dorim ca acest eveniment să fie începutul unor frumoase colaborări care să conducă la o stare de armonie între noi oamenii şi natură.

23 Septembrie 2016 Prezentare Drepturile Naturii la Colegiul Național Avram Iancu, Câmpeni, Alba Drepturile Naturii au ajuns şi în Câmpeni (jud Alba) la Colegiul Național Avram Iancu. Elevii claselor a XII-a au înțeles importanța Naturii în viața noastră şi au ales să semneze Petiția prin care aceasta să fie recunoscută ca o ființă vie cu dreptul de a exista, a persista şi a se regenera. scoala-campeni

23 Septembrie 2016 Premiera documentarului ,,Wild Carpathia 4” Astăzi am participat la premiera “Wild Carpathia 4”, un documentar absolut fabulos ce promovează frumusețea de neegalat a țării noastre, arată bogăția în biodiversitate ce se găsește în munții noștrii. Mulțumim Charlie Ottley și întregii echipe, printre care și prietena noastră Alina Simpetru, pentru realizarea acestei minunății de film.

wild-carpatica

24 Septembrie 2016 Acțiune de ecologizare în satul Izvoarele, jud. Dâmbovița cu ocazia Let’s do it!

În ziua dedicată ecologizării prin campania “Let’s do it!” am reușit alături de doi tineri să curățăm minunatele izvoare din satul Izvoare, jud Dâmbovița de deșeurile aruncate în timp de oameni.
Ne-am dorit prin această campanie să trezim conștiința oamenilor, simtul civic și cel ecologic.

Natura este casa noastră și trebuie să o pastrăm curată!

impreuna

7 Octombrie 2016 – Prezentarea Proiectului Drepturilor Naturii în cadrul Colegiului Național Spiru Haret

Vineri, 7 Octombrie 2016, am mers din nou la Colegiul Național Spiru Haret pentru a prezenta elevilor programele Pachamama. Astăzi ne-am întâlnit cu o clasă de a IX-a și una de a XI-a cărora le-am vorbit despre Drepturile Naturii și cum ar putea și ei să se implice. Mulți dintre ei au fost receptivi, le-a plăcut ideea și chiar ne-au aplaudat la final. A fost un prim pas pentru a dezvolta o colaborare frumoasă cu ei și să devină în scurt timp modele de urmat pentru cei din jurul lor.

8-9  Octombrie 2016 – Participarea Pachamama România la cea de-a IX-a ediție a Maratonului Internațional București

În cadrul celei de-a IX-a ediții a Maratonlui Internațional București am petrecut un weekend cu multă energie bună, însoțită însă şi de mai multe provocări care parcă s-au ţinut lanţ. Importante au fost răbdarea şi atitudinea cu care le-am privit.

Acest eveniment gigantic ne-a readus alături de prieteni dragi din lumea sportului şi ne-a dat posibilitatea să cunoaştem alte persoane deosebite cu care am legat noi relaţii.

Ziua concursului a fost una fantastică, cu soare blând şi bogat în lumină. Anul acesta Pachamama a avut cea mai numeroasă prezență la MIB: 32 de alergători care au promovat în primul rând Roșia Montană Marathon și Drepturile Naturii.

Echipa noastră a fost formată din:

1. Cursa Adolescenților: Alex Teodorescu 2. Cursa Populara: Decebal Achim Ștefan și Eugen Postelnicu 3. Semimaraton: Alexandra Postelnicu, Edi Petrov, Ilinca Maria Temteanu, Virgil si Roxana Corneanu 4. Maraton: Florin Stanciu, Victor Spataru 5. Maraton Relay a. Echipa de Șoc (Sarara Adela, Siboiu Roxana, Frațilă Costin, Ioan Oprea) b. Îngerii Pachamama (Adi Teodorescu, Lăcrămioara Teodorescu, Mihai Tonea, Ana Daraban) c. Pachamama Warriors (Camelia Răducanu, Nedelcu Viorel, Cami Berbece, Carmen Angheloiu) d. Apă și Foc (Eliza Trifan, Marius Junoiu, Gabi Manea, Florina Papuc) e. Run for Fun (Daniel Diaconu, Gleb Korgunov, Regina Sosoaca, Elena Ghioc) f. Popescu și Prietenii (Alexandra Popescu, Cristina Palic, Oancea Daniela) Ne-am bucurat de o cursă foarte frumoasă pe străzile capitalei în compania a mii de oameni. Am avut un timp perfect pentru alergat și o atmosferă încărcată pozitiv care a ajutat mulți dintre noi să obțină  our personal best.

Mulțiumim organizatorilor pentru acest spectacol sportiv!

Să ne vedem cu bine și la edițiile viitoare!

mib-2016

Octombrie 2016 – Simpozionul Pachamama la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc

Echipa formată din Daniel Diaconu și Alina Stancu au mers la elevii Colegiului Național Bilingv Geoge Coșbuc unde timp de 3 ore au prezentat acestora care este situația din prezent privind natura și care sunt cauzele care ne-au condus în acest punct, după care am urmărit cum provocările cu care ne confruntăm pot fi rezolvate. La final participanții și-au luat un angajament față de ei înșiși că vor deveni agenți ai schimbării și vor acționa pentru o lume mai bună.

simpozion_1

Vreau să o felicităm pe Alina pentru prima ei prezentare a Simpozionului și pentru decizia ei de a fi un agent al schimbării. Îți urăm să inspiri cât mai mulți oameni prin acest eveniment minunat și prin celelalte acțiuni personale pentru protejarea naturii.

4 Noiembrie 2016 – Simpozion Academia de Studii Economice – Facultatea Administrație și Management Public

Experiența Simpozionului Pachamama “Trezirea Visătorului, Schimbarea Visului” a fost trăită astăzi şi de studenții Facultății de Administrație şi Management Public din cadrul Academiei de Studii Economice.

simpozion_2

Am simțit mulți studenți răscoliți văzând ceea ce se întâmplă pe planetă şi cu dorință de a fi parte din Marea Schimbare.

Mulțumim doamnei Prodecan Florescu Margareta pentru că a făcut posibilă desfăşurarea acestui eveniment. 

16 Noiembrie 2016 – Prezentare Importanța Colectării Selective, Colegiul Național de Muzică George Enescu

Săptămâna aceasta am mers și la elevii Colegiului Național de Muzică George Enescu unde am susținut un nou eveniment de educație ecologică privind Importanța Colectării Selective.
În urma acestuia copii au luat la cunoștință efectele dezastruoase ale ambalajelor asupra Naturii și asupra sănătății noastre și au înțeles că există alternative prin care să diminueze acest lucru, fie prin colectarea selectivă a deșeurilor, fie prin diminuarea consumismului.

21 Noiembrie 2016 – Simpozion Colegiul Economic ,,Ion Ghica”, Târgoviște

Cu această ocazie am trăit un moment special reîntorcându-mă la Colegiul Economic ,,Ion Ghica” din Târgoviște, locul în care am petrecut 4 ani minunați.

De data aceasta eu am fost cel care a dăruit, oferind elevilor prezenți o experiență inedită, transformațională prin derularea Simpozionului Trezirea Visătorului, Schimbarea Visului.

24 Noiembrie 2016Prezentare Importanța Colectarii Selective, Școala ,,Adrian Păunescu”

O nouă întâlnire cu elevii prin care am dezbătutut problemele ecologice cu care ne confruntăm.

De această dată am fost la Școala Gimnazială ,,Adrian Păunescu”.

Am văzut că stă în puterea noastră ca ambalajele să poată fi refolosite și transformate în lucruri utile sau aruncate în Natură. Un exemplu în acest sens pot fi PET-urile din care putem face tricouri sintetice.

Mulțumim, Georgiana Vălu, pentru prezență și implicare!

27 Noiembrie 2016 – Simpozionul Pachamama la Colegiul Național Spiru Haret

Simpozionul Pachamama ,,Trezirea Visătorului, Schimbarea Visului” a ajuns în casa sufletelor la alți oameni minunați care au trecut pe parcursul evenimentului de la sentimente de neputință, supărare. emons produse de filmulețele care ilustrau sitația în care se află Terra în acest moment din punt de vedere social, ecologic și spiritual la sentimete de bucurie, entuziasm, speranță, iubire în urma filmulețelor care au arătat că suntem într-un moment nemaipomenit, că posibilitățile și oportunitățile sunt mult mai mari decât criza și oricine poate emons un agent al schimbării care să ajute la transformarea visului lumii emons axat pe consumism.

simpozion_3

Ne-am bucurat de înțelepciunea unor emonstr precum domnul emonstra universitar Tașnadi Alexandru sau domnul Nicolae Manole, dar și de entuziasmul și energia unor tineri liceeni de la Colegiul Național Sfântul Sava.

Mulțumim tuturor participanților, am trăit alături de voi încă o dată magia Simpozionului. Vă urăm atingerea tuturor visurilor voastre.

Mulțumim conducerii Colegiului Național Spiru Haret care ne-au oferit găzduire.

Noiembrie 2016 – Pachamama Alliance…20 de ani de activitate

Acum mai bine de 20 de ani, bătrânii și shamanii tribului Achuar din Amazon au început să simtă un mare pericol ce se apropia. Extracția petrolieră le amenința păduriile virgine, care sunt casa lor.

Astfel, au trimis cereri de ajutor către lumea emons, cea de unde venea și amenințarea. Nu după mult timp au primit răspuns și prin parteneriatul legat cu soții Bill și Lynne Twist, co-fondatorii asociației, și John Perkins, Pachamama Alliance lua naștere pe 3 Noiembrie 1996!

pachamama_alliance

De atunci și până astăzi, proiectele Pachamama s-au răspândit pe teritoriul a mai mult de 80 de țări, din 2011 fiind prezente și în România.

pachamama_alliance1

18 Decembrie 2016 – Gala Pachamama România

Am încheiat acest an bogat în proiecte educaționale, sportive, de dezvoltare emonstr cu un eveniment de suflet, Gala Pachamama.

Oamenii au putut simți emonstra Pachamama, pasiunea și dăruirea noastră pentru o cauză mai mare decât una emonstr…au înțeles că este vorba nu despre vreunul dintre membrii aosciației noastre sau despre asociația noastră, ci despre noi toți.

Diversitatea domeniilor de activitate din care vin persoanele recunoscute în cadrul Galei pentru sprijinul acordat Pachamama a emonstrate că oricine poate să ajute o cauza prin talentele/darurile sale.

Ideea de final și principalul obiectiv pe 2017 este ca România să devină prima țară din Europa în care Natura să fie recunoscută ca personalitate juridică cu Drepturi depline.
Mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături în anul 2016!

gala_pachamama

6 Februarie 2017 – Ziua Roșiei Montane la Muzeul Țăranului Român

O seară specială petrecută la Muzeul Țăranului Român cu ocazia sărbătoririi Zilei Roșiei Montane, o localitate atestată documentar acum 1886 de ani.

17-19 Martie 2017 – Dezvoltă-ți Energia: Aliniază-te cu Noul Tău Destin cu Joe Dispenza

27-29 Martie – Evenimente Educaționale și de Conștientizare la Școlile din comuna Clinceni

Pachamama România a derulat timp de 3 zile, în perioada 27-29 Martie, evenimente educațioanle și de conștientizare în cadrul celor două școli primare și a liceului din comuna Clinceni, județul Ilfov, prin Daniel Diaconu.

În primul rând am dorit ca acești viitori conducători ai societății noastre să înțeleagă ce este Natura, ce importanță are ea pentru noi și ce relație avem cu aceasta.

evenimente_educationale

Am vizionat împrenă două filmulețe despre Mama Natură, pe care vă invităm să le vizionați și voi.

Este vorba despre filmulețul cu indigenul Arkan Lushvala, The Earth is Our Mother (https://www.youtube.com/watch?v=Du30W7TC7LM), prin care el face o paralelă între mama noastră naturală și Natură, arătându-ne ca aceasta din urmă ne este a doua noastră mamă.

evenimente_educationale1

Cel de-al doilea filmuleț, She’s Alive (https://www.youtube.com/watch?v=nGeXdv-uPaw), le-a arătat copiilor frumusețea, complexitatea, bogăția Naturii, după care suferințele pe care aceasta le îndură din cauza dorinței exagerate a oamenilor de a avea tot mai multe lucruri materiale, această dorință conducând la distrugerea Mamei Naturi.

evenimente_educationale2

Aceste filmulețe au trezit în copii sentimente de empatie, compasiune și suferință față de Mama Natură, față de animalele, plantele și semenii noștri care se confruntă cu mari penurii de apă, de hrană, de aer.

Suntem bucuroși că au înțeles faptul că toți suntem interconectați, toți suntem fiii aceleiași mame, Natura, și ai aceluiași tată, Dumnezeu

Am vorbit, de asemenea, despre procesul Colectării Selective prin care le-am explicat ce beneficii aduce acesta, după care le-am făcut o descriere a circuitului pe care îl parcurge un produs de la raft până când se întoarce tot aici în urma colectării selective, a reciclării lui și a transformării pe care o are, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

evenimente_educationale3

După vizionarea filmulețelor și a prezentării, am trecut și la lucruri practice.

Alături de copii am făcut ecologizarea curții școlii de deșeurile aruncate de diverse persoane sau aduse de vânt și am plantat mai mulți arbuști care să le confere mai mult aer proaspăt, să le bucure privirea cu frumusețea lor și să-i facă mândri de faptul că prin munca lor au sădir viață.

evenimente_educationale4

A fost o experiență minunată datorată în primul rând naturaleții copiilor și a participării active a acestora la toate activitățile. În al doilea rând datorită condițiilor excelente pe care cadrele didactice ni le-a pus la dispoziție pentru a ne desfășura activitățile.

Dorim să mulțumim doamnei învățătoare Moise Gabriela și tuturor celorlalte cadre didactice care au făcut posibil acest proiect frumos. Sperăm să avem multe alte colaborări frumoase!

evenimente_educationale5

28 Martie 2017 – Simpozionul Fii Parte din Schimbare la Colegiul Național IL Caragiale

Marți, 28 Martie, Simpozionul Pachamama „Fii Parte din Schimbare” a ajuns şi la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, un liceu absolut impresionant prin istoria, arhitectura, ca şi prin elevii săi.

simpozion_4

4 Aprilie 2017 – Reziliența emoțională în contextul Schimbărilor climatic cu Leslie Davenport

rezilienta

Scopul evenimentului:

Învățați despre rolul benefic pe care îl poate juca psihologia în diminuarea stresului provocat de schimbările climatice și despre soluțiile eficiente cu care putem contrinui fiecare.

Ce subiecte vom aborda:

 • Rezumat al științei curente despre schimbările climatice
 • Vom explica de ce rezistența emoțională are un rol puternic în inversarea încălzirii globale
 • Înțelegerea aspectelor psihologice legate de negarea schimbării climatice
 • Cum să adăugăm unelte de evaluare a rezistenței emoționale în raport cu modificările climatice
 • Învățarea de tehnici pentru creșterea rezilienței emoționale
 • Introducerea conceptului de Interdependență și vom oferi direcții pentru schimbarea paradigmelor, conceptelor și stilului de viață care contribuie la haosul climatic

Impactul întâlnirii:

Psihologii sunt cei care vor recunoaște rolul vital pe care îl pot avea în abordarea schimbărilor climatice și vor descoperi noi metode pentru a susține o schimbare eficientă.

Cine este Leslie Davenport?

Leslie Davenport este un cercetător științific care aduce soluţii climatice inovatoare atât mediului academic, cât şi oamenilor obișnuiți.

Este autoarea a trei cărți, printre care se numără „Vindecarea și Transformarea prin Imageria Auto-ghidată”și „Imageria Transformativă: Cultivarea Imaginației pentru Vindecare, Schimbare și Dezvoltare”.

Leslie este membrul fondator al „Institutului pentru Sănătate şi Recuperare” din cadrul Centrului Medical din California, unul dintre primele și cele mai mari programe de medicină integrativă bazate din spitalele din SUA.

În ultimii 25 de ani, ea a inițiat și a contribuit la dezvoltarea procesului de „Imagerie ghidată” în contextul psihoterapiei, făcând progrese în domeniul sănătății.

Ea predă „Psihologia climatică” la „Institutul pentru Studii Integrale – California”, „Universitatea JFK” și la „Centrul de Recuperare Hollyhock”.

Mai multe informaţii pot fi găsite la: www.lesliedavenport.com.

6 Aprilie 2018 – Imaginația Profundă: Un Portal spre Transformare cu Leslie Davenport

imaginatia_profunda

Scopul evenimentului:

Vom învăța despre puterea de transformare a imaginației pe plan personal și profesional prin noua tehnică de Imagerie Ghidata.

Ce subiecte vom aborda:

 • Relația dintre intuiție, imaginație și creativitate
 • Unelte si îndrumări pentru accesarea intuițieiTools and guidelines for accessing intuition
 • Greșeli comune în percepția despre intuiție și imaginație
 • Învățați aplicațiile practice ale incorporării intuiției și imaginației în munca de zi cu zi
 • Veți asculta un studiu de caz despre beneficiile Imageriei Ghidate
 • Experiență practică pentru a deveni familiarizat cu tărâmul interior al imaginației

Impactul întâlnirii:

Participanții vor avea la dispoziție practici de ultimă generație pentru a-și crea o viață mai împlinită și mai satisfăcătoare.

Link la evenimentul de pe fcebook: https://www.facebook.com/events/1393253757401280/

7-9 Aprilie 2017 – Retreat: Aprofundarea soluţiilor climatice cu Leslie Daveport

solutii_climatice

22-23 Aprilie 2017 – Bucharest International 10k, Ediția a II-a

În week-end-ul 22-23 Aprilie am participat la cea de-a doua ediție a Crosului de 10 km, Bucharest International 10 k, organizat de campioana noastră olimpică, Connstantina Diță.

Este un concurs pe care doamna Diță dorește să-l crească de la an la an, astfel încât Bucureștiul să fie pe harta marilor orașe ale lumii organizatoare de evenimente de alergare.

bucharest_international

12-14 Mai 2017 – Bucharest Half Marathon, Ediția a VI-a

În week-end-ul 12-14 Mai am luat parte la cea de-a VI-a ediție a Bucharest Half Maraton. Ca de fiecare dată în cei 6 ani de concurs, stand-ul Pachamama a fost prezent în Piața Constituției, dorind să mulțumim pe această cale organizatorilor pentru încrederea acordată și solidaritatea arătată față de cauza noastră.

bucharest_half_marathon

2 Iulie 2017 – Ultramaratonul Soarelui

Pe 2 Iulie 2017 a avut loc prima ediție a Ultramaratonului Soarelui pe un traseu pitoresc între Roșia Montană și Sarmizegetusa pe o distanță de 111 de km, o cursă în care s-a alergat de la Răsărit pâna la Asfințit, străbătând două locații ce radiază frumusețea naturală.

Felicitări, Decebal Achim pentru inițiativă și Ștefan Sălăgean care ai alergat această distanță extraordinară în mai puțin de o jumătate de zi.

21-23 Iulie 2017 – Roșia Montană Marathon, Ediția a V-a

Cea de-a V-a ediție a Maratonului de la Roșia Montană, desfășurată în perioada 21-23 Iulie 2017, a adunat la Start 350 de alergători adulți și 70 de copii la Cursa dedicată lor.

A fost o adevărată sărbătoare sportivă, culturală, artistică, dar și o lecție de conviețuire în armonie cu natura, maratonul fiind mai mult decât un eveniment sportiv.

Față de anul trecut, a fost o creștere semnificativă a numărului de alergători, ca și a celor care i-au însoțit, de peste 100%, ceea ce ne bucură foarte mult, văzând că oamenii aleg să străbată sute de kilometri pentru a ajunge pe aceste plaiuri mirifice ale Munților Apuseni și să simtă magia și energia acestor locuri, să cunoască localnicii și să simtă dragostea lor față de pământul lor.

start

Iar povestea merge mai departe! Ajutati-ne sa o scriem cat mai frumos!