Top menu

Echipa

Oamenii Pachamama sunt oameni minunati care s-au “aprins” cand au auzit de inaltatoarea misiune Pachamama, au sarit sa ajute fiecare cum a putut, iar acum, ca niste faclii calauzitoare, imprastie mesajul asociatiei, oricui are urechi sa-l auda si inima sa-si deschida pentru el. Haideti sa ii cunoasteti pe acesti Oameni.

Echipa PACHAMAMA Romania

Echipa PACHAMAMA Romania

Ce inseamna pentru voi misiunea de “colaboratori Pachamama”? Care este contributia voastra personala?

Cum vedeti miscarea aceasta inaltatoare din care faceti parte?

Care este cel mai de pret lucru pe care l-ati invatat de cand ati auzit de Pachamama?

Daca ati putea sa ii convingeti pe ceilalti cu o singura fraza sa vi se alature, care ar fi acea fraza?

_____________________________________________________________________________________________________________________

Silviu DUMITRESCUDomnul Silviu DUMITRESCU, antrenor emerit, acum ajuns la onorabila varsta de 85 de ani se simte ca un adolescent si se poarta ca atare. Te cucereste cu tineretea lui vesnica, cu iubirea pentru miscare si pentru frumos, si cu spiritul dinamic.

“Încerc să fiu de folos organizației Pachamama, fiind convins de noblețea, dar și de utilitatea ideilor pe care le propagă cu atâta convingere. Am descoperit această organizație la standul ei de la Expoziția Maratonului Internațional București unde Alexandra Postelnicu a prezentat deosebit de serios scopul pentru care există Pachamama și unde, în mod delicat, dar convingător, strângea semnături pentru a trezi autoritățile mondiale să se preocupe de protecția Naturii. Pachamama aduce aminte de lucruri care, în general, sunt cunoscute dar adesea uitate, ele scăpând din preocupările noastre zilnice. Dar Pachamama din România excelează mai ales prin persoanele deosebite, calde, care pun mult suflet în activitatea lor voluntară, fiind și mai convingătoare prin exemplul lor personal. Ele îți amintesc de preocupările curate, nobile, pe care orice cetățean al Terrei trebuie să le aibă pentru protecția locului unde trăiește și mai ales pentru viitorul Naturii în care vor trăi urmașii noștri. Asociația îmi amintește mai ferm că sunt un cetățean al Terrei și caut să corespund acestui titlu cu care ar trebui să se mândrească toată suflarea omenească”, spune domnul Dumitrescu. “Caut să fac cunoscute țelurile asociației Pachamama din România. Un bun prilej pentru aceasta este strâgerea semnăturilor pentru determinarea ONU să emită legi obligatorii pentru națiunile Pământului pentru protecția naturii. De asemenieatrag și un semnal de alarmă celor care nu se gândesc la protecția Naturii, că nu numai generațiile viitoare vor avea de suferit din cauza degradării fără milă a Naturii, dar chiar și cei prezenți au început să simtă consecințele (poluarea, tăierea pădurilor, infectarea mediului cu substanțe nedegradabile, deteriorarea stratului protector de ozon etc)”, continua dansul. Domnul Dumintescu lupta sa combata atitudinea multora exprimată în limba franceză atât de plastic : „Apres moi, le deluge !” (După mine, potopul!) Și sprijina mai ales asociațiile care au ca scop principal protecția Naturii, pentru că protejarea Naturii este primul semn al nivelului de civilizație al unui popor.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Carmen TATUCarmen TATU (Cami) este una dintre cele mai bune prietene ale Alexandrei Postelnicu, director executiv al Pachamama, o fosta colega de banca de liceu care i-a ramas alaturi peste ani si a ajutat-o cu sufletul deschis la prezentari si la pregatirile materialelor Pachamama.

“Sa fiu colaborator Pachamama reprezinta o responsabilitate si o onoare deosebita, intrucat particip la un proiect mondial de ale carui rezultate vor beneficia atat generatiile prezente, cat si generatiile viitoare”, spune Cami. Cum vede miscarea aceasta inaltatoare din care face parte? O intrepatrundere de idei, oameni sentimente toate canalizate pentru construirea unui viitor sustenabil pentru toate fiintele vii. Care este cel mai de pret lucru pe care l-a invatat de cand a auzit de Pachamama?
Exista toate premisele pentru a trai, in viitor, intr-o lume aflata in armonie cu natura inconjuratoare, cu spiritul/esenta umana si intr-o societate echilibrata si implicata pentru protejarea celor mai importante valori umane, spirituale si sociale. Daca ar putea sa ii convinga pe ceilalti cu o singura fraza sa i se alature, care ar fi acea fraza? Este important sa te implici intr-o cauza ale carei rezultate nu te afecteaza numai pe tine, ii va afecta si pe copiii tai, si pe copiii copiilor tai, dar si intreg mediul inconjurator.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Vlad POPESCUVlad POPESCU i-a stat si el alaturi Alexandrei din prima clipa din care a facut cum ii stralucesc ochii si cum ii creste sufletul cand vorbeste despre proiectul ei drag.

“Pe plan mondial asistăm de mulți ani încoace la o exploatare irațională a naturii, precum și la un consumism fără limite, ce capătă tot mai multă amploare cu precădere în lumea așa-zis civilizată, un consumism ce se află în dezacord cu adevărata împlinire sufletească. Planeta noastră și viața însăși se află în pericol, iar pentru a curma actuala evoluție a lucrurilor este necesară prolifelarea unui strigăt de deșteptare la care să adere cât mai multe guverne, organizații non-guvernamentale și cetățeni responsabili din lumea largă. Din postura de colaborator Pachamama încerc să pun umărul la promovarea tuturor ideilor și proiectelor acestei organizații, menite să conștientizeze românii cu privire la pericolul iminent ce amenință planeta noastră. Cred cu tărie că alinierea la valorile ancestrale, de viețuire în armonie cu natura și de prețuire a spiritualității, precum și descoperirea de către fiecare dintre noi a adevăratelor valori ce ne pot călăuzi înspre împlinire sufletească, pot fi adevăratul răspuns la provocările existente. Simpozionul “Fii tu însuți schimbarea” ce este prezentat de către Asociația Pachamama reprezintă o experiență transformatoare extrem de puternică. La capătul acestui simpozion, veți găsi explicații lămuritoare cu privire la dezechilibrele mondiale și la cum putem acționa, atât la nivel individual cât și comunitar, pentru a schimba cursul lucurilor.
Dac-ar fi să conving și alți oameni să se alăture acțiunilor asociației Pachamama, sau la scară mai largă – în acțiuni de voluntariat, le-aș spune doar că încălzirea globală, exterminarea a mii de specii, exploatarea fără discernământ a resurselor naturale, inechitatea socială sau îndepărtarea de spiritualitate sunt realități ale zilelor noastre și stă în puterea fiecăruia din noi să schimbăm direcția în care omenirea se află în momentul de față.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Lili DAVIDLili DAVID este designerul grafic al asociatiei Pachamama. Ea trebuie laudata pentru crearea materialelor promotionale, cum ar fi pliante, carti de vizita, postere, etc

“Cu totii ajungem sa constientizam ca Pamantul este casa noastra intr-un mod mai profund si asa incepe un proces de transformare prin care de re-evaluam valorile si prioritarile, ne unim intentiile si visele pentru a crea o lume asa cum ne-o dorim. Care este cel mai de pret lucru pe care l-a invatat de cand a auzit de Pachamama?
“Ca sunt milioane de oameni pe Pamant care isi doresc acelasi lucru ca si mine si ca impreuna suntem puternici si putem schimba orice. Mesajul meu pentru oricine este: Asculta-ti inima si urmeaz-o! Fiecare are modul lui unic de a contribui la intreg”.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Ioan MAIER, si el responsabil de partea grafica a proiectului Pachamama, spera sa duca astfel mesajul magic mai departe si astfel sa contribuie la salvarea noastra si a mamei Terra.

“Natura in primul rand nu ne apartine noua, ci noi apartinem naturii. Iar a o ajuta inseamna a ne ajuta pe noi. Constientizarea acestui lucru va duce la o folosire inteleapta a resurselor naturale si la aceptarea si folosirea unor surse de energie alternative prin care sa putem continua sa progresam fara sa distrugem ecosistemul acestei planete din care facem parte si noi. ONG Pachamama Romania prin programele sale lupta sa ne reaminteasca acest lucru. Colaborarea mea cu Pachamama Romania m-a facut sa inteleg cat de necesar este sa acordam naturii respectul cuvenit si cat de important esta ca mesajul sa fie aflat de cat mai multa lume”.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Carmen MARINCarmen MARIN, talentata pictorita care, cu tablourile ei minunate, a dat nastere logoului Pachamama, se simte si ea profund legata de Alexandra Postelnicu si se declara insufletita de mesajul asociatiei.

“Povestea logoului Pachamama este pentru mine o poveste simpla – cum spunea si Leonardo da Vinci “Simplitatea este cea din urma forma de sofisticare”. Am avut idei clare care au fost concretizate de Ioan, eu merg pe ce simt, niciodata nu a fost altfel.
In spatele logului exista trei tablouri: Balerina sau Dansatoarea , Primavara si Copacul vietii. Legatura dintre ele a creat de la sine acest logo. Eu cred intr-o zicala: Omul sfinteste locul – fara Alexandra la pupitrul organizatiei orizontul si afinitatea mea cu aceasta asociatie ar fi fost poate mai limitat. Eu nu vad Pachamama fara a o vedea pe Alexandra, deci pot spune ca mi-a adus o prietena, un om minunat si dedicat unor cauze care ne privesc pe toti. Am descoperit ca impreuna poti face mai mult bine celor din jur si tie, ca tot ce faci conteaza”.

Mesajul Pachamama a atins intr-un mod inaltator si sufletele elevilor de la liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti, locul unde Alexandra tine simpozioane captivante. Copiii au inteles ca trebuie sa le pese de viitor, de natura, de aproapele lor. Si au gasit in Pachamama speranta de care aveau nevoia si puterea de a lupta pentru un maine mai bun si mai frumos.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Bianca PESCARIUBianca PESCARU
Iata ce spune Bianca PESCARU: “Sunt clasa a X a si sunt din Lazar. Prima data cand am vazut un simpozion “Fii parte din schimbare” a fost in clasa a IX-a, pot spune ca nu m-a impresionat pe moment, vreau sa fiu sincera, dar a doua ora l-am vazut cu un an mai tarziu si mi-a schimbat viata, nu exagerez, atunci am realizat in ce situatie ne aflam si ca trebuie sa schimbam ceva. Mi-am dat seama cat de egoista sunt fata de parintii mei care mi-au oferit tot ce mi-am dorit, dar niciodata nu a fost destul, mi-am dat seama cat sunt de norocoasa si ca trebuie sa incep sa apreciez fiecare zambet, clipa, moment oferit de cei dragi. Am crescut, am o noua viziune asupra a tot ceea ce am vazut in cadrul simpozionului, acum inteleg, m-a emotionat si vreau ca generatiile urmatoare sa traiasca intr-o lume mai buna si mai curata, iar singurul lucru pe care il pot face este sa fiu EU parte din aceasta schimbare, cu pasi mici se fac marile schimbari. La inceput credeam ca daca nu ma implic nu va conta, dar fiecare contam, fiecare este legat de celalalt prin faptul ca toti suntem copiii acestui Pamant de care trebuie sa avem grija pentru ca si ceilalti sa se poata bucura de el. Acum sunt parte din schimbare si simt ca am un rost, sa te implici este minunat”.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Adina IONESCUSau marturia Adinei: “Ma numesc Adina IONESCU si in urma cu 1 an am intrat in familia “Pachamama Romania”, sunt o persoana spontana, creativa, profunda, usor idealista care incearca sa schimbe lumea. Optimista convinsa? Cu siguranta. Dragostea pentru natura si speranta ca exista oameni care cred cu adevarat in iubire, sprijin si educatie m-au impins spre a devenit facilitator in acest proiect si cu fiecare intalnire, simpozion, proiect ajung sa iubesc din ce in ce mai mult acest colectiv. Cred cu adevarat ca oamenii pot sa schimbe ceva si cu ajutorul acestui proiect, Pachamama,totul poate deveni posibil! Doar alaturati-va noua si impreuna vom reusi ! “Pachamama” nu este o miscare, un proiect sau o simpla asociatie, este ceea ce avem fiecare dintre noi in adancul nostru, esenta vietii. “Pachamama” este constientizarea de care are nevoie lumea pentru a intelege ca totul este interconectat, ca totul are legatura si ca nu exista “sunt singur,nu am nevoie de ajutor” pentru ca aici va fi mereu cineva care sa iti ofere un sprijin si care sa te ajute sa-ti gasesti atat calea spirituala, cat si adoptarea unui stil de viata benefic pentru corpul tau. Pentru mine,acest proiect inseamna principii si valori sanatoase pe care orice persoana ar trebui sa le aiba, orice persoana ar trebui sa stie ca Pamantul este viu si ca inaintand pe drumul nepasarii nu facem altceva decat sa ne autodistrugem. Aici am invatat ce inseamna cu adevarat sprijinul neconditionat, legatura puternica dintre persoane (lucru pe care-l regaseam doar in lumea mea idealista) si oameni minunati cu care sa-ti petreci timpul si sa inveti intotdeauna ceva nou, atat despre tine cat si despre tot ce ne inconjoara.
Fiecare dintre noi face parte dintr-o poveste si cred ca ar fi minunat ca toti sa facem parte din povestea acestui proiect Pachamama”.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Florin STANCIUFlorin STANCIU este unul dintre cei doi mesageri ai asociatiei Pachamama. Alergator cu un talent formidabil, Florin a imbratisat misiunea mamei Terra si a intrat in curse pentru drepturile Naturii!

“Faptul ca am avut ocazia sa alerg pentru drepturile naturii, a fost o bucurie imensa pentru mine. Imi doream de mult sa fac asta, voiam ca oamenii sa inteleaga si sa constietizeze ce inseamna cu adevarat natura. Fara ea, noi pur si simplu vom fi pe cale de disparitie. Am alergat si imi doresc sa alerg in continuare pentru drepturile naturii. E cel mai bun mod de a ma exprima in ce priveste protectia mediului inconjurator. Natura = viata. Eu si Pachamama suntem ca doi razboinici care incearca sa salveze adevaratul izvor al vietii, tot ce e frumos, curat si pur :MAMA NATURA. E o lupta pe care trebuie sa o castigam atat pentru noi, cat si pentru generatiile viitoare. Natura inseamna mult pentru mine, m-am nascut, am copilarit si traiesc aproape de ea. E locul unde ma pot relaxa, respira un aer curat, unde pot alerga in voie departe de orasele atat de zgomotoase si poluate. Sand spun natura pentru mine inseamna ACASA oriunde as fi. Pentru asta vreau sa lupt!”.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Ilie ROSUIlie ROȘU este si el mesagerul de suflet al asociatiei Pachamama.
Sustine din toata inima introducerea in legile de pretutindeni prevederea ca natura este o fiinta vie si are drepturi nu doar obligatii fata de noi, cei care nu-i aratam niciun strop de respect. Iar pentru asta, alearga de cate ori are ocazia la maratoane nationale sau internationale. Ilie a copilarit intr-un sat din Moldova, Adjudu Vechi, situat pe malul raului Siret, bucurandu-se de mic de ea, paduri, ape, culturi agricole, pomi fructiferi. Peste ani, in cursele montane alergate, a observat situatia dramatica prin care trec muntii si padurile din Romania.
“Imi place sa respir aerul curat al diminetii, sa observ cum plesnesc primavara mugurii pomilor din gradina mea de la tara. Nucul pe care tata l-a pus in pamant, are varsta mea si a crescut o data cu mine. Gradina mea de la tara respira si astazi in fiecare dimineata. Cand eram mic gaseam dimineata plantele inecate in lacrimi de roua. Ma-ntrebam mereu, oare de ce plang plantele? Doar mama stia raspunsul. Pentru ca sunt vii, mama” – spune Ilie, care, cand auzit mesajul trasmis de Pachamama – “Natura este o fiinta vie” – a stiut ca are un nou tel in cursele lui impresionante.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Mihaela GUIPMR: Ce inseamna pentru voi misiunea de “colaboratori Pachamama”?Care este contributia voastra personala?
Mihaela GUI: In momentul in care am simtit ca valorile adevarate (natura, educatia, prietenia, bunul simt, respectul) sunt amenintate cu disparitia, m-am hotarat sa protestez constructiv si sa fac parte din schimbare. Vreau sa fiu omul bun la toate, de la activitati de ecologizare la analiza financiara. Si, da, vreau sa va fac sa iubiti natura la fel de mult ca mine.

PMR:Cum vedeti miscarea aceasta inaltatoare din care faceti parte?
Mihaela GUI: Eu compar Pachamama cu un musuroi de furnici. Suntem capabili sa ne unim si sa reusim sa facem lucruri considerate imposibile.

PMR:Care este cel mai de pret lucru pe care l-ati invatat de cand ati auzit de Pachamama?
Mihaela GUI: In Pachamama am invatat ca lucrurile se intampla atunci cand trebuie, ca o gandire pozitiva este baza tuturor lucrurilor si ca energia care genereaza schimbarea vine din vibratia comuna a sufletelor cu acelasi ideal.

PMR:Daca ati putea sa ii convingeti pe ceilalti cu o singura fraza sa vi se alature, care ar fi acea fraza?
Mihaela GUI: Noua ne pasa, noi vrem, noi facem, vino alaturi de noi, impreuna vom fi puternici si ne vom indeplini visele !

PMR:Ce inseamna pentru voi misiunea de “colaboratori Pachamama”?Care este contributia voastra personala?
Mihaela GUI:In momentul in care am simtit ca valorile adevarate (natura, educatia, prietenia, bunul simt, respectul) sunt amenintate cu disparitia, m-am hotarat sa protestez constructiv si sa fac parte din schimbare. Vreau sa fiu omul bun la toate, de la activitati de ecologizare la analiza financiara. Si, da, vreau sa va fac sa iubiti natura la fel de mult ca mine.

PMR:Cum vedeti miscarea aceasta inaltatoare din care faceti parte?
Mihaela GUI:Eu compar Pachamama cu un musuroi de furnici. Suntem capabili sa ne unim si sa reusim sa facem lucruri considerate imposibile.

PMR:Care este cel mai de pret lucru pe care l-ati invatat de cand ati auzit de Pachamama?
Mihaela GUI:In Pachamama am invatat ca lucrurile se intampla atunci cand trebuie, ca o gandire pozitiva este baza tuturor lucrurilor si ca energia care genereaza schimbarea vine din vibratia comuna a sufletelor cu acelasi ideal.

PMR:Daca ati putea sa ii convingeti pe ceilalti cu o singura fraza sa vi se alature, care ar fi acea fraza?
Mihaela GUI:Noua ne pasa, noi vrem, noi facem, vino alaturi de noi, impreuna vom fi puternici si ne vom indeplini visele !

_____________________________________________________________________________________________________________________

Marius JUNOIUMarius JUNOIU
Misiunea de colaborator inseamna ca particip la schimbarea mentaliatii oamenilor asupra grijii ce trebuie sa o aiba in relatia cu mediul inconjurator. Contributia personala este sa port mesajul schimbarii peste tot pe unde pot,sa-l fac vizibil si inteles.

Este o miscare ce-si doreste sa obtina dreptul naturii de a riposta cu ajutorul unei legi,impotriva rautatilor ce i le aducem,ce de fapt ni le aducem tot noua.

Nu pot spune ca am invatat ceva nou, dar simt cu mai mare tarie ca se poate indrepta ceva,ca noi toti la un loc putem sa aducem pe buzele fiecaruia “mama terra”.Aveti grija de mediul inconjurator si el va avea grija de voi.
_____________________________________________________________________________________________________________________

Alexandra NOSCAAlexandra NOSCA

A fi “colaborator Pachamama” e o sansa de a participia la schimbarea in bine a lumii. Pe mine ma face sa ma simt importanta si imi da un sens. Contributia mea personala, practica, o reprezinta traducerile, dar imi place sa cred ca fiecare dintre colaboratori contribuie si cu o parte din fiinta lui la misiunea asociatiei Pachamama.In momentul in care am auzit de asociatia Pachamama, de misiunea si de planul ei, mi s-a parut ceva nemaipomenit. Nu credeam ca exista oameni care sa aiba viziunea asta, de a salva planeta pentru a ne salva pe noi, si curajul de a o pune in practica. E o transformare neasteptata a constiintei omului modern, eu cel putin nu ma asteptam, asa ca ma bucur ca se intampla.Am invatat ca mai exista oameni care vor binele intregii planete, nu numai binele lor personal, ceea ce este foarte rar in societatea noastra, si mi-a facut placere sa citesc despre acesti oameni si sa-i intalnesc.Natura are grija de noi toti, noi de ce nu am avea grija de ea?
____________________________________________________________________________________________________________________

Daniel DIACONUDaniel DIACONU, Colaborator Pachamama

1. Ce înseamnă pentru voi misiunea de “colaboratori Pachamama”? Care este contribuţia voastră personal?
În primul rând, vreau să spun că este o onoare pentru mine că am şansa să colaborez cu oameni cărora le pasă de ceea ce se întâmplă în jurul lor, întreprinzând acţiuni prin care să îndrepte ceea ce societatea a distrus sau e pe cale să distrugă.Misiunea de „colaborator Pachamama” a început în urma unui simpozion susţinut de Alexandra Postelnicu împreună cu alte trei colege în cadrul ViitorPlus. Mi-a plăcut foarte mult filozofia lor, misiunea organizaţiei, lor le-a plăcut ideea proiectului ce vreau să-l desfăşor în şcoli pe tema colectării selective şi astfel am legat o relaţie.Contribuţia mea personală este legată de realizarea prezentărilor PPT privind colectarea selectivă şi participarea la acţiunile ce le-am desfăşurat în cadrul Şcolii nr. 193 şi în Parcul Lumea Copiilor, ambele din Bucureşti, împreună cu Alexandra Postelnicu şi Ana Daraban. Pe lângă aceste acţiuni, am mers şi în alte şcoli, de data aceasta singur, unde am arătat elevilor că Natura este Vie prin filmuleţul „She’s alive”, le-am prezentat ce înseamnă colectarea selectivă, care sunt avantajele acesteia, care este diferenţa între deşeu şi gunoi, dar şi ce acţiuni pot întreprinde ei pentru a schimba lucrurile în bine, extrase din Mini-ghidul „Ce pot să fac ACUM?”.Mi-aş dori ca în viitorul apropiat această colaborare să devină şi mai apropiată, să construim proiecte diverse având ca temă Natura, prin care să determinăm cât mai mulţi oameni să facă un efort cât de mic pentru o schimbare mare.2. Cum vedeţi mişcarea aceasta înălţătoare din care faceţi parte?
Aşa cum spune intrebarea, această mişcare pornită în urma apelului indigenilor din inima Ecuadorului este una înălţătoare, dar şi nobilă, solidară, altruistă deoarece îi pasă şi vrea să protejeze toţi copiii Pachamama, toţi copiii Mamei Naturi, printre care ne numărăm şi noi, oamenii.Este o misiune dificilă deoarece lumea este comodă, îi este greu să renunţe la vechile obişnuinţe. Dar având în vedere că această mişcare este alcătuită din persoane pasionate, dornice de schimbare şi care muncesc să atragă cât mai mulţi adepţi la credinţa sa – Mama Natură este o Fiinţă Vie – oamenii vor înţelege că merită orice „sacrificiu” pentru a salva Casa lor, pentru a salva Terra.3. Care este cel mai de preţ lucru pe care l-aţi învăţat de când aţi auzit de Pachamama?Cel mai de preţ lucru pe care l-am învăţat de când am intrat în contact cu Pachamama este că Natura este o Fiinţă Vie şi că ea merită drepturi ca şi noi oamenii. Este o idee extraordinară care doreşte să trezească fiecare om din egoismul său, să-l facă să se gândească şi la ceea ce-l înconjoară – animale, plante – iar înainte de a întreprinde un lucru să ia în calcul atât binele personal, cât şi binele general.4. Dacă aţi putea să-i convingeţi pe ceilalţi cu o singură frază să vi se alăture, care ar fi acea frază?Fraza prin care să-i conving pe ceilalţi să mi se alăture ar fi: Iubeşte Natura şi ea te va iubi pe tine!Pentru că dacă vrei să fii iubit, iubeşte!Ca o completare, aş vrea să spun că de iubire sunt legate toate legile lăsate de Dumnezeu. Atunci când iubeşti ceva, pe cineva, niciodată nu-i vei face rău.
_____________________________________________________________________________________________________________________
Ana DARABANAna DARABAN
Ce inseamna pentru voi misiunea de “colaboratori Pachamama”?Care este contributia voastra personala?
Prima intalnire pe care am avut-o cu Alexandra Postelnicu si povestea Pachamama Romania m-a facut sa constientizez cat de mult rezonam pe toate planurile, prin idealurile comune ce ne unesc si mai presus de toate IUBIREA pentru NATURA, regasirea elementului ce ne leaga pe toti, emotia NATURII. Imediat am simtit ca apartin comunitatii Pachamama si m-am alaturat echipei de voluntari. Sunt innebunita sa fac voluntariat, mai ales cand aplic cunostintele dobandite de-a lungul carierei. Astfel a inceput sa se contureze primul proiect comun de constientizare ecologica la Scoala nr. 193, sector 6 Bucuresti, urmand o serie de intalniri, evenimente sociale si sportive la care bineinteles am participat entuziasmata! Ceea ce pot sa spun, e ca oricand aud de Alexandra si Pachamama simt ca e si locul meu acolo, asa ca fac tot posibilul sa ajung si dau si eu o mana de ajutor pentru a dezvolta miscarea aceasta de regasire a INTERCONECTIVITATII dintre NOI (unul cu celalalt) si cu NATURA.Cum vedeti miscarea aceasta inaltatoare din care faceti parte?
Curajul de a spune si transmite IUBIREA celuilalt am pierdut-o de-a lungul timpului, aceasta ne-a determinat sa pierdem un element existential noua, oamenilor, si anume: INTERCONECTIVITATEA. Facem parte din intreg, iar curajul de a ne destinde si a porni la dans, asa cum a facut si PACHAMAMA prin oamenii minunati care o inflacareaza, cred ca ne va molipsi la momentul potrivit pe fiecare din noi. Trezirea la o noua constiinta a inceput, Natura este asa de vie ca si noi, trebuie sa ne lasam simturile libere intr-o CONTOPIRE existentiala cu Natura si sa avem incredere ca putem sa raspundem la intrebarea: “Cine suntem noi cu adevarat?” Apoi remarci ca esti FERICIT cu ADEVARAT!Care este cel mai de pret lucru pe care l-ati invatat de cand ati auzit de Pachamama?
Cu Pachamama mi-am descoperit expresivitatea si curajul de a fi Eu insumi, BUCURIE! Multumesc divinitatii ca a creat intre mine si Alexandra o legatura profunda si alaturi de ceilalti oameni minunati din echipa Pachamama Romania ne putem exprima BUCURIA si ENTUZIASMUL.Daca ati putea sa ii convingeti pe ceilalti cu o singura fraza sa vi se alature, care ar fi acea fraza?
Fii tu insuti, identifica adevarata ta valoare si EXPRIMA-TE prin IUBIRE si DARUIRE!
_____________________________________________________________________________________________________________________

Andrea VARADI GOIAAndrea VARADI GOIA

1. Sa fiu colaborator Pachamama inseamna sa fiu cu sufletul alaturi de Mama Pamant si toate fiintele ei, pentru ca suntem cu totii UNA. Contributia mea pentru Pachamama este sa ma dedic schimbarii visurilor, astfel incat tot mai multa lume sa poata vedea minunatia si incredibila frumusete a acestei lumi si iubirea care ne uneste pe noi toti.
2. Aceasta miscare este ceva ce am cautat de multa vreme sau mai bine spus, este o viziune din copilarie care m-a cautat pe mine in toti acesti ani.
3. Cel mai de pret lucru a fost sa realizez ca pot auzi chemarea batranilor din Amazon, chiar daca nu-i cunosc si nu sunt langa ei.
4. “Pasul facut azi creioneaza lumea de maine; doar de noi depinde sa ne schimbam visul”.
_____________________________________________________________________________________________________________________

Robert MIHAIRobert MIHAI

Sunt foarte motivat pe plan personal sa fac ceva cu care sa ma simt atat impacat si implinit atat moralmente cat si intellectually challenging.Trec printro perioada in care ma consider destul de liber si incerc sa fiu cat mai util in cadrul activismului legat de protejarea naturii.In ultimii aproximativ 6 ani am avut destule “epifanii” legate de “sensul vietii” si locul/rolul meu in univers, cateva intalniri destul de dure cu ceea ce numim “moarte”, intalniri  din care am iesit de fiecare data mai dezinvolt si cu o atitudine mai coerenta legat de faptul ca libertatea asta vine impreuna cu o responsabilitate fata de mine insumi dar mai ales fata de viata in orice forma imbraca ea in jurul meu.- Vad lumea din jur (si mai ales in mediul urban) ca o nebunie isterica, in care ca si specie ne consideram indreptatiti sa luam fara punem nimic la loc, furam resurse din viitor si de la generatiile ce ne vor urma, si cred ca drumul complet gresit pe care am apucat-o se datoreaza in primul rand fricii si ignorantei, nu rautatii sau lacomiei de care toti se invinuiesc reciproc. Avem tehnologii si intentii minunate insa nu le folosim bine si abuzam de ele pana la rezultate si efecte absurde cum ca ne taiem craca de sub picioare si ne furam singuri caciula.

– Consider ca trebuie coborat/urcat la nivel personal orice incercam sa facem pt a imbunatati lumea din jur cel mai util e sa incepem fiecare de la el insusi. De la aparent banala responsabilitate ca si consumator in alegerilepe care le facem pana la a incepe sa ne cunoastem sa ne acceptam si sa ne iubim pe noi insine ca sa ne putem schimba, imbunatati si simti ca traim armonios in universul asta a carui expresie suntem. Cum suna un aforism faimos : The world is changed by your example, not by your opinion.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Mariana-DICIANU
Mariana DICIANU

1. Ce inseamna pentru tine sa fii implicat in pomovarea proiectului Drepturilor Naturii si sa participi la organizarea Maratonul Recunostintei la Rosia Montana?

Implicarea mea în proiectul Drepturilor Naturii a venit în  mod natural.  Prin  iubire, îngrijire și  protecție a sursei vieții: NATURA.  Apoi prin acțiune, împreună.

Aici, la și pentru Roșia,  am întâlnit natura și oamenii, frumoși și măreți la suflet, curajoși și înțelepți.

Dăruind din experiența  mea academică și profesională – de alergător de cursă lungă, cu rezultate frumoase durabile –  am văzut cum este  de bine și recunoscător primită.

Și aceasta înseamnă pentru mine inter-conectivitate, alinierea într- un flux al păcii, protecției și înfloririi vieții. O punte  atât de necesară între lumea modernă și lumea naturală ! O punte între fiecare dintre noi și  o lume  în care să putem trăi și crea,  nu  într- o lume distrugătoare, aproape distrusă.

2. Cum vezi legatura cu Pachamama Romania? Ce te-a facut sa te apropii de aceasta organizatie?

O legatură pe care o numesc deschidere și rezonanță.

O apropiere prin sinceritate – oameni și ideal. O apropiere prin perspectiva unui viitor mai curat și sustenabil !

3. Dincolo de alergarile atat de aplaudate, cum ajuti tu natura? Ce inseamna ea pentru tine?

Natura înseamnă pentru mine guvernanță. Guvernanța ciclului vieții.  Dacă ne-am opri un moment și observa, am simți răspunsul  clar, curgător. Pentru mine reprezintă ARMONIE și RESPECT.

4. Să îți ascullți inima, să mergi împreună cu cei în care crezi!   Așa îți îndeplinești frumos măreția,   faptelor  cu adevărat  prețioase !