Top menu

Comunicat de presa – Maraton Rosia Montana 2014

sangeorzan1-300x199
Clasament

Sangeorzan Lazar din Oradea,  a castigat Maratonul Recunostintei, Editia a treia, 27.07.2014, Rosia Montana.

sangeorzan-300x199

In ziua de 27.07.2014 s-a desfasurat la Rosia Montana, Editia a 3-a a Maratonului Recunostintei. Maratonul face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, aceasta editie fiind dedicata eroilor Armatei Romane care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial, zonei istorice si cadrului natural de la Rosia Montana si Constantinei Dita, care a devenit campioana olimpica in 17.08.2008, la Olimpiada de la Beijing.

In aceasta zi Rosia Montana a fost dis de dimineata trezita la viata, atat de freamatul copiilor comunei, de alergatorii care s-au inscris la competitie si de oamenii celor doua sate prin care a trecut maratonul, Gura Rosie si Rosia Montana, cat si de turistii aflati in zona, in special studenti. Toti  au dat o mana de ajutor organizatorilor, ei fiind pentru cateva ore in postura de competitori, voluntari sau spectatori.

Organizator: Clubul Sportiv Eco Alpin in parteneriat cu Asociatia PachaMama Romania si Primaria Rosia Montana.
Sponsor: Isostar Romania
Parteneri: Consiliul Judetean Alba, Directia pentru Tineret si Sport Alba, Revista Alerg si Ro Club Maraton.

Startul s-a dat din fata Monumentului Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial, sosirea si premierea desfasurandu-se in acelasi loc.

start21-300x199
Inainte de start preotul bisericii crestin ortodoxe din comuna a savarsit o slujba in memoria eroilor din Muntii Apuseni, cazuti in cele doua razboaie mondiale.

slujba1-300x199
Un preot,  un politist si un medic pensionar din comuna, impreuna cu reprezentantul Directiei pentru Sport si Tineret, profesorul  Dan Susa, au dat startul in cursa.
La maraton masculin a castigat Sangeorzan Lazar.
La semimaraton masculin a castigat  Niculi Bogdan Alin, iar la feminin Nicoleta Papara.
La 10 km masculin a castigat  Navadaru Cosmin, iar la feminin Alexandra Vlad.

maraton2-300x199
Stafeta de copii a comunei Rosia Montana, formata din copii din satele comunei Rosia Montana, dar  in cea mai mare parte, provenind  din zona cea mai saraca a comunei, din satul Daroaia,  a alergat pe traseul maratonului, purtand tot timpul in cursa un tricolor.  Ei s-au alaturat celorlalti copii din Romania care au fluturat tricolorul in cursele de maraton stafeta 42X1 km: Maratonul Delta Dunarii- Sulina, Maratonul Zapezii-Rasnov, Maratonul Stefan cel Mare-Putna, Maratonul celor doua lacuri-Bucuresti, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc-Alba Iulia.

stafeta-300x199
Cum s-a nascut Stafeta de copii 42X1km

Drapelul Romaniei si steagul de reprezentare al Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA) au fluturat 42 de km in semn de respect si de recunostinta pentru eroii Armatei Romane care si-au dat viata in aceste locuri.

 

drapele1-300x199
Cel mai in varsta participant a fost Gheorghe Mosion, din Arad, care a alergat in proba de semimaraton, iar cel mai tanar participant din proba de stafeta a avut varsta de 5 ani.

mosion-300x199
La final toti participantii au primit diplome si medalii din partea organizatorilor maratonului si Directiei pentru Sport si Tineret Alba, iar castigatorii fiecarei probe au primit cupe.

medalii1-225x300

Constantina Dita a primit simbolic din partea participantilor numarul de concurs 400, primul numar din proba de maraton, un tricou si medalia maratonului Recunostintei, care are inscriptionat pe ea Monumentul Eroilor din Rosia Montana, pe Zeita Victoriei aflata pe soclul Monumentului Victoriei de la Tisita si textul “Spuneti Da Drepturilor Naturii”, care ii vor fi inmanate personal la Maratonul Recunostintei, Editia a 4-a, 17.08.2014, Targu Jiu, exact in ziua in care se vor implini 6 ani de la Marea Victorie de la Beijing.

Constantina-Dita medalie_03-02-300x297

 

 

Comitetul de organizare: Ilie Rosu si  PACHAMAMA Romania-Alexandra Postelnicu

organizatori1-199x300

No comments yet.

Leave a Reply