Top menu

Apariții în presă-Maratonul Pachamama Roșia Montană

digi24logo

Simona Kadas, pe podium la Roşia Montană

Pe un traseu ce a străbătut zona de extragere a aurului din Munţii Apuseni, sute de alergători s-au aliniat, sâmbătă, la startul Maratonului Pachamama, de la Roşia Montană.

Printre pretendentele la medalii s-au numărat Constantina Diţă – fostă campioană olimpică – şi orădeanca Simona Kadas. Cele două au fost adversare directe în cursa de 10 kilometri, câştigată de campioana din 2008, de la Beijing. În schimb, orădeanca s-a clasat pe locul trei.

 

A fost primul podium obţinut în România de Simona Kadas, după bronzul cucerit în cursa montană din Canada.

Articol original: http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/ATLETISM+Simona+Kadas+pe+podium+la+Rosia+Montana


running-mag-logo

Cum a fost la Maratonul Pachamama Roșia Montană

Sâmbătă, 23 iulie 2016, dis de dimineață, la ora 7:30, din fața Monumentului Eroilor din Roșia Montană, în sunet de tulnic, am dat startul Maratonului Pachamama, alături de campioana olimpică Constantina Diță, care a și alergat Cursa de 10 km.

Avem marea onoare să sprijine proiectul nostru de la Roșia Montană, să sprijine acest maraton, un maraton dedicat iubirii de natură, de istorie și de cultură.

Motto-ul acestuia este „Din dragoste pentru România, istoria și cultura ei, Spuneți DA Drepturilor Naturii, pentru că natura este o Ființă Vie!”, Drepturile Naturii fiind un proiect dezvoltat de Pachamama România prin care vrem să apărăm natura de injustiția din prezent.

Maratonul-Pachamama-Rosia-Montana-start

Am organizat acest maraton prima dată pe 17 august 2013, dedicându-l eroilor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial și iubirii și responsabilității care o avem pentru generațiile viitoare.

Facem acest lucru în primul rând prin promovarea unui mesaj de armonie între om și natură. Vrem să creăm comunități sustenabile, unde oamenii să crească în armonie cu ei înșiși și cu natura.

Ziua de 17 august, când a fost organizată prima ediție a maratonului, mai are o semnificație importantă: este ziua în care Constantina Diță a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing, la proba de maraton, o zi unică în istoria atletismului românesc.

Maratonul organizat la Roșia Montană în acest an a avut trei probe: Maraton – concurs destinat alergătorilor cu experiență, pe distanța de 42,81 km; Semimaraton – destinat alergătorilor cu o experiență limitată în alergare, pe distanța de 24,52 km și Cursa de 10 km – destinată celor care preferă distanțele mai scurte sau care au început de curând alergarea și doresc să își schimbe modul de viață.

La aceste trei probe s-a adăugat și Cursa Copiilor prin care dorim să atragem cât mai mulți copii către sport și natură.

Ediția a IV-a a Maratonului Pachamama Roșia Montană a fost una cu totul deosebită prin prisma numărului alergătorilor și a celor care i-au însoțit (aproximativ 350 de persoane), a invitatei speciale, Constantina Diță, a copiilor din Ansamblul Popular din Bucium și a celor care au alergat la Cursa Copiilor, a artistei Magda Pușkaș, a focului de tabără de la Eugen David, toate acestea creând o atmosferă plină de iubire, bucurie, zâmbete, detașare și alte sentimente frumoase.

Am trăit un sentiment de împlinire văzând oamenii satisfăcuți de ceea ce le-am oferit noi și de buna primire din partea roșienilor.

Drumul până la momentul 23 Iulie, ora 7:30, când s-a dat Startul concursului, a fost unul lung. Timp de aproape un an am fost la foarte multe concursuri de alergare unde am povestit participanților despre proiectul nostru de la Roșia Montană și de ce ar trebui să vină și ei acolo. Mulți dintre ei au dat curs invitației noastre și au fost prezenți, împărtășindu-ne după probe mulțumirea lor.

De asemenea, am împărtășit cu iubitorii de alergare evenimentul nostru și pe rețelele de socializare, acolo unde aproape toată lumea este prezentă zi de zi. Unii dintre ei au ales să vină, fie din curiozitate, fie datorită zonei, fie datorită motivului pentru care organizăm acest eveniment, iar la sfârșit s-au bucurat de alegerea făcută.

Am fost și prin multe școli și licee, în București și în cele locale, unde pe lângă programele educative le-am povestit elevilor și despre Maratonul de la Roșia Montană. Unii dintre ei au alergat sâmbătă după amiază în ploaie la Cursa Copiilor, bucurându-se de fiecare moment al cursei, reamintindu-ne de magia copilăriei.

Dorim să mulțumim tuturor celor care s-au implicat în acest proiect și au contribuit la realizarea lui.

Mulțumim întregii echipe Pachamama și tuturor voluntarilor care s-au alăturat nouă la Roșia Montană.

Mulțumim tuturor autorităților locale (Poliția Roșia Montană și Primăria Roșia Montană) și Județene (Consiliul Județean Alba, Poliția Alba și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Alba) care au avut încredere în noi, ne-au oferit aprobările necesare și ne-au sprijinit cât și cu ce au putut.

Mulțumim tuturor sponsorilor – AQUA Carpatica, SanoVita, Therme, Canah, Apis Carpatica, Sponser, Bio Naturalia – pentru produsele și serviciile oferite.

Dorim să mulțumim și campioanei noastre olimpice, doamna Constantina Diță, pentru prezența la Roșia Montană. Ne bucurăm că ați putut veni din SUA anul acesta pentru a da Startul, pentru a premia câștigătorii, dar și pentru a alerga alături de noi. A fost un vis devenit realitate. Mulțumim și prietenilor din București și Oradea care v-au însoțit, au fost minunați și ne-au oferit foarte multă energie.

Maratonul de anul acesta a avut la Start și o familie de campioni, familia Teodorescu. Toți cei trei membrii, Angela, Adrian și băiatul lor Alex, au câștigat probele în care au fost angrenați, respectiv Semimaraton pentru părinți și Cursa Copiilor pentru Alex. Pe această cale îi mulțumim lui Alex și pentru pozele minunate pe care le-a făcut pe parcursul întregii zile de concurs. A fost o plăcere să vă avem alături de noi la Roșia Montană.

Pe lângă tineri atleți de 17-18 ani, am avut și participanți din vechea gardă. Cei doi veterani ai concursului au fost domnul Ion Zaharia în vârstă de 77 ani și doamna Lucia Radu în vârstă de 84 ani. Doamna Lucia, aflată la prima participare la Maratonul de la Roșia Montană, s-a declarat încântată de eveniment și ne-a spus că este cea de-a 103-a medalie din palmares. Dorim să-i felicităm pe această cale pentru prezența lor și pentru exemplu pe care ni-l oferă. Prin această îmbinare a generației tinere cu cea mai în vârstă la startul maratonului, vrem să transmitem un sentiment de recunoștință pentru părinții și bunicii noștri și de responsabilitate pe care o avem pentru generațiile viitoare.

Ne-am bucurat să vedem că oamenii aleg să-și petreacă ziua de naștere în alergare la Roșia Montană. Trei dintre participanți au fost sărbătoriți în zilele de sâmbătă și duminică (23 și 24 Iulie), iar pe această cale le urăm un călduros ,,La mulți ani!” lui Roxana Corneanu, Birtalan Csanad și Ștefan Sălăgean, care a și câștigat proba de maraton.

Alte momente ale zilei de 23 Iulie:

Momentul artistic cu Ansamblul Popular din Bucium care au jucat si au interpretat cantece populare buciumane, interpretare la taragot si saxofon a copilasului de 10 ani, dupa care concertul Magdei Puskas, fosta membra a cenaclului Flacara

Focul de tabara de la Eugen David, presedintele Asociatiei Alburns Maior, unde au participat in jur de 150 de oameni

Duminică am facut un tur al celor mai frumoase monumente naturale ale Roșiei Montane, împreună cu Călin Caproș, vicepreședintele Asociației Alburnus Maior, un localnic ce cunoaște foarte bine această zonă și istoria ei, și o vizită a cunoscutelor galerii romane din localitate.

Articol original: http://runningmag.ro/cum-a-fost-la-maratonul-pachamama-rosia-montana/


logoEBH

Simona Kadas, a treia în cursa de 10 km de la Maratonul Pachamama de la Roşia Montană

Sportiva orădeană Simona Kadas (foto dreapta) s-a numărat printre protagoniştii cursei de 10 km de la Maratonul Pachamama, desfăşurat pe 23 iulie, la Roşia Montană. Competiţia s-a desfăşurat la probele de maraton, semimaraton, 10 km şi cursa copiilor.

La 10 km, Simona Kadas a încheiat pe un merituos loc III, cursa fiind câştigată de campioana olimpică de la Beijing (2008), Constantina Diţă (foto stânga).
onstantina-dita-simona-kadas

De precizat faptul că startul a fost dat de la Monumentul Eroilor chiar de campioana olimpică. S-a alergat la vale 5 km, după care s-a întors la deal, cu sosire la monument. Celelalte curse s-au desfăşurat pe traseele de pe dealurile din zona localităţii, dar şi prin locurile miniere de unde s-a extras aurul în urmă cu 10 ani.

Competiţia a fost la ediţia a patra şi a consemnat o participare mai numeroasă decât precedentele. Programul a mai cuprins vizitarea minei de aur, unde s-a putut afla istoria mineritului de aur şi motivele închiderii minei. Astfel, participanţi au aflat la faţa locului că resursele din această zonă se estimează a fi la 300 tone de aur.

“A fost o cursă interesantă, am alergat jumătate la vale şi jumătate la deal. M-am bucurat că am putut alerga alaturi de Constantina Diţă, ultima campioană olimpică a României. Încă lucrez pentru a putea alerga mai bine la 10 km, încet încep să-mi revin după accidentare. Mulţumesc celor care mă încurajează”, a declarat Simona Kadas, la sfarşitul cursei.

“Pentru noi a fost o onoare să fim invitaţi la această cursa de 10 km, însuşi de marea noastră campioană Constantina Diţă. Simona a alergat cu gândul să se claseze cât mai bine pe un traseu dificil şi a reuşit.Sunt mulţumit cu evoluţia ei”, a declarat şi Karol Kadas, soţul şi totodată antrenorul Simonei.

Articol original: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-2/simona-kadas-a-treia-in-cursa-de-10-km-de-la-maratonul-pachamama-de-la-rosia-montana-128483.html


 

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns