Top menu

Abundență și Recunoștință

Abundenta si Recunostinta

În mod greșit, unii oameni cred că budismul condamnă toate dorințele. Dar nu există nici o cale de a scăpade dorință. În schimb, psihologia budistă ne conduce de la dorință la abundență.

Nisargadatta, un înțelept indian și unul dintre profesorii mei, a provocat studenții săi, spunând: “Problema cu voi nu este că aveți dorințe, ci că vă doriți atât de puțin. De ce nu vă doriți totul? De ce nu vă doriți împlinire totală, bucurie și libertate?” Ce a spus Nisargadatta nu a însemnat lăcomie fără limite. El a vorbit dintr-o starea de conștiință pe care o știe ca nefiind separată de lume. Kabir, poetul mistic indian, a spus astfel: “Râd când aud că un pește în mare este însetat”.

Avem deja în noi ceea ce ne dorim cel mai mult. Viața, dragostea, libertatea interioară, legătura cu toți. Cu cât putem înțelege mai mult acest lucru, cu atât mai mult putem să realizăm toate lucrurile cu un sentiment de abundență. Abundența noastră interioară ne conferă un sentiment de împlinire, întrucât avem ceva de oferit lumii în timp ce ne bucurăm de acest lucru. Fără abundență, putem fi în mijlocul bogățiilor și să ne simțim ca o fantomă înfometată. Părinții înțelepți și profesorii aduc abundență în copiii lor, ajutându-i să simtă că fiecare dintre ei are multe de oferit și le dau posibilitatea de a face acest lucru. Pentru fiecare dintre noi, fie că este vorba de a crește un copil sănătos, de a construi o afacere, de a îngriji o grădină sau de a servi comunitatea noastră, este necesară o dedicare sinceră, din toată inima. Dedicarea înțeleaptă izvorăște din propriul nostru sentiment de abundență interioară.

Starea abundenței este legată de un profund sentiment de recunoștință. Când ne deschidem spre abundență, ne putem bucura de ceața care se ridică din zăpada topită de dimineață și de aburul care se ridică din castronul fierbinte de supă de roșii la masa de prânz. Putem aprecia jumătate de zâmbet al chelneriței obosite, semiluna de argint a lunii în amurg, râsul de neoprit al copiilor din curtea școlii și să sărbătorim faptul că suntem aici, respirând și fiind în viață, pe acest pământ minunat. Această împlinire este mult dincolo de “conștiința prosperității” care este promovată în cărți și ateliere de lucru, îndemnându-ne să vizualizăm mașini de lux, vile imense și conturi bancare în creștere. Căutarea exterioară neînfrânată poate reflecta o limitare interioară, un sentiment de insuficiență.

Adevărata noastră natură este mult mai mare decât asta. Inima abundentă este deja plină. Toți am atins acest stadiu la un moment dat. Inima abundentă îmbrățișează lumea noastră, ținându-și toată bucuria și teama, câștigul și pierderea, nobilimea și egoismul, învăluită într-un câmp de compasiune și iubire.

Anul acesta de Ziua Recunoștintei să ne oprim și să ne oferim timp pentru a ne seta într-o stare de apreciere liniștită și recunoscătoare. Cu inima plină, simțiți că vă puteți îngriji de această lume frumoasă și tulbure, în timp ce primiți binecuvântările sale și adăugați darurile voastre întregului.

Autor: Jack Kornfield

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns