Top menu

7 ani cu Pachamama România

Ziua Nașterii Maicii Domnului, un moment atât de special pentru noi toți, aduce cu sine un alt motiv de sărbătoare, Ziua Pachamama România.

Pe 8 Septembrie 2011 lua naștere această frumoasă asociație din dorința și pasiunea Alexandrei Postelnicu, după ce a participat la Simpozionul ”Trezirea Visătorului, Schimbarea Visului” în SUA, eveniment ce a impactat-o profund și a ajutat-o să-și înțeleagă rolul său în viață.

Misiunea noastră este transformareaconştiinţei oamenilor la nivel individual şi de grup, şi schimbarea viziunii lumii moderne prin educaţie, organizând evenimente transformaţionale, sportive şi culturale.

pachamama_1

În cei 7 ani de existenţă, am organizat evenimente de trezire a conştiinţei cu mai mulţi invitaţi speciali din Statele Unite, precum John Perkins (autorul bestsellerului Confesiunile unui asasin economic şi co-fondator al Alianţei Pachamama), Kaisa Puhakka (prof. Univ. Dr. Psiholog), Leslie Davenport (autor, profesor universitar şi fondator al „Institutului pentru Sănătate şi Recuperare” din cadrul Centrului Medical din California), Maisa Arias (Coordonatoarea globală a programelor educaţionale din cadrul Alianţei Pachamama) şi Mumta Ito din Scoţia (avocat şi autoarea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene pentru Drepturile Naturii).

Ei toţi au susţinut peste 25 de wokshop-uri, conferinţe sau retreat-uri la care au participat aproximativ 1400 de oameni, oferindu-le soluţii la problemele climatice cu care ne confruntăm, tehnici de autovindecare şi ajutându-i să-şi găsească rolul lor în viaţă şi în schimbarea ce ne-o dorim cu toţii.

Maisa va fi prezentă din nou în România și va susține noi conferințe în București și Sibiu la sfârșitul acestei luni. Mai multe detalii veți găsi pe site-ul Pachamama România (www.pachamamaromania.ro) și pagina noastră de facebook.

pachamama_2

Am participat şi la două conferinţe internaţionale privind Drepturile NaturiiEarth Summit Rio+20 în 2012 la Rio de Janeiro, şi încălzirea globală – COP 21 la Paris în 2015, unde am prezentat cazul Roşiei Montane.

Drepturile Naturii este o campanie de strângere de semnături prin care ne dorim ca natura să fie recunoscută ca și ființă vie, acest îndrăzneț obiectiv fiind atins în Ecuador și în alte municipalități de pe tot globul.

Până în prezent, în România am strâns peste 5000 de semnături. Poți și tu contribui semnând aici: www.thepetitionsite.com/1/yes-to-rights-of-nature/

pachamama_3

Am organizat, de asemenea, numeroase evenimente educaţionale şi de trezire a conştiinţei în numeroase localităţi din România – Bucureşti, Cluj, Iași, Sibiu, Bistriţa, Târgovişte, Roşia Montană, Câmpeni, Clinceni etc., ajungând la un număr de aproximativ 3000 de persoane doar în ultimii doi ani și jumătate.

Considerăm că educaţia este elementul primordial pentu evoluţia noastră, pentru trezirea oamenilor, în special a generaţiilor tinere, din visul lumii moderne axat pe consumism.

pachamama_4

Roşia Montană Marathon este proiectul nostru sportiv prin care promovăm mișcarea în natură și oferim participanților două zile în care să se reconecteze la ei înșiși și la natură.

Am ales să organizăm maratonul la Roșia Montană deoarece considerăm această localitate locul de renaștere al conștiinței ecologice din România. Anul acesta am organizat cea de-a VI-a ediţie, adunând la Roşia aproximativ 600 de oameni, dintre care 400 de alergători, aproape dublu faţă de anul 2016, atunci când ne-a onorat cu prezenţa şi doamna Constantina Diţă, campioană olimpică la maraton şi ambasador al Roşia Montană Marathon. Pe langă cursele de alergare am avut program de zumba, dansuri populare, vizite la galeriile romane, drumeție, jocuri pentru copii etc.

Vrem să facem din Roşia Montană un exemplu al importanţei abordării holistice în dezvoltarea comunităţii, în care oamenii trăiesc în strânsă legătură nu doar cu semenii lor, ci şi cu patrimoniul natural şi cultural al locului. Credem că aceasta este una dintre principalele căi de păstrare şi valorizare a moştenirii culturale, naturale şi spirituale a României.

Avem ca obiectiv organizarea de excursii transformaționale la Roșia pentru copii și adulți care să-i ajute să simtă legătura profundă cu natura și locurile străbune.

pachamam_5

În ultimii doi ani am lansat şi două filme despre Roşia MontanăRoşia Montană Azi şi Poveştiile şi Energiile Roşiei Montane, împreună cu Silvia Pintea, preşedintele Asociaţiei Heritage, şi domnul regizor Ion Cristodulo.

pachamama_6

La iniţiativa Anei Daraban, Pachamama România a organizat în ultimii doi ani Festivalul Alternativelor Durabile Viaţa Verde Bucureşti.

Reîntoarcerea la ‘Mama Natură’ este apelul acestui festival de tip ‘Green Show’, în care oamenii sunt invitați timp de două zile în aer liber într-unul din parcurile capitalei (Parcul Izvor în 2016 şi Parcul Tineretului în 2017) la șezători urbane pe iarbă, la recitaluri muzicale desfăşurate pe pajiștea generoasă a parcului sub deviza ‘Bucureşti – oază de verdeață’. Festivalul a adunat la primele două ediții peste 1500 de oameni care s-au bucurat de programele oferite.Anul acesta vă așteptăm în Cișmigiu în weekendul 21-23 Septembrie.

pachamama_7

Odată cu venirea Maisei Arias la sfârșitul acestei luni, ne propunem să dezvoltăm şi proiectul Drawdown, un proiect care aduce cu sine 100 de soluţii inovative pentru încălzirea globală. Drawdown este o alianta deschisa de cercetători, creatori de politici, oameni de business, activişti şi lideri în diverse domenii care împreună studiază şi creează modele ce, împreună, să poată rezulta într-o reversare reală a încălzirii globale şi a efectelor sale negative. www.drawdown.org

pachamama_8

De asemenea, Ana Daraban împreună cu avocatul Eugen Cadaru vor demara la începutul anului 2019 un proiect educațional și legislativ pentru Muntele Cârnic din Roșia Montană.Totodată, în luna Octombrie vom aplica un proiect, în parteneriat cu Asociația Ecotic, pentru atragerea unei finanțări de la Primăria Municipiului București prin care să investim în educația copiilor din capitală în ceea ce privește colectarea selectivă, reciclarea și consumul responsabil. Aceasta este nevoia de bază în țara noastră, programe de educație pentru copii prin care să înțeleagă rolul lor și de ce este așa important comportamentul nostru în relație cu natura, de ce e nevoie să consumăm responsabil și să reutilizăm materialele ce pot fi reciclate.

Încheiem prin a vă invita la viitoarele noastre evenimente cu Maisa Arias, coordonatoarea globală a programelor educaționale, ce vor avea loc la Universitatea București și în Sibiu, precum și Festivalul Viața Verde București din weekendul 21-23 Septembrie.

Mulțumim tuturor celor care ne-ați fost aproape în acest timp și ne-ați sprijinit în realizarea acestor proiecte. Mulțumim colaboratorilor, partenerilor, sponsorilor și tuturor voluntarilor! Fără voi nimic nu ar fi fost posibil.

Vă așteptăm în continuare să întreprindem noi acțiuni prin care să construim o lume sustenabilă, echitabilă și împlinită.


Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns