Top menu

3 Motive pentru care Comunitatea este esențială pentru rezolvarea Crizei Climatice

10

Studenții din comunitatea lui Micah Opondo s-au implicat în proiectul său de plantare de copaci la școala lor din Kenya

Distrugerea mediului înconjurător continuă în ciuda eforturilor personale de amploare, cum ar fi instalarea panourilor solare, reciclarea și utilizarea pungilor reutilizabile. Și orice efort național sau global de a întreprinde acțiuni climatice îndrăznețe pare să se miște prea încet sau poate deloc. Pe măsură ce mass-media ne spune că rămânem fără timp, ce putem face ca persoane dedicate pentru a avea mai mult impact?

Alianța Pachamama a creat Inițiativa Drawdown pentru a ghida oamenii la acțiunile climatice bazate pe rezultatele organizației de cercetare, Project Drawdown 

Proiectul a găsit primele 100 de soluții climatice deja existente în prezent. Și-a stabilit obiectivul de a inversa încălzirea globală prin extinderea acestor soluții. Scopul este de a inversa, nu lent, încălzirea globală, astfel încât emisiile globale de gaze cu efect de seră să scadă anual.

 

Descoperiți soluțiile climatice de top prin intermediul cursului nostru online gratuit.

Având în vedere aceste soluții, știm ce să facem. Dar, cum o facem?

Luarea acțiunilor climatice în comunitate: teoria

Un aspect cheie al Inițiativei Drawdown a Alianței Pachamama este faptul că putem începe să inversăm încălzirea globală, acționând la nivel local, care este cea mai eficientă tactică pentru a compensa distrugerea mediului.

Will Grant, un educator de mediu și un îndrumător al Alianței Pachamama, a modelat o bună parte din gândirea din spatele Inițiativei Drawdown și pune accentul pe acțiunile climatice locale. El identifică patru niveluri în care oamenii pot acționa: nivelul individual, nivelul conexiunilor directe (prieteni și familie), nivelul instituțiilor comunitare și locale și la nivel de politică și instituții naționale. Grant consideră că cel mai mare impact al nostru îl are acționarea la nivelul conexiunilor directe și la nivelul comunității locale.

Aprofundați mai mult cele Patru Niveluri de Acțiune ale lui Will Grant în cursul nostru online Reversing Global Warming

Există mai multe motive pentru care întreprinderea acțiunilor climatice la nivelul comunității este cea mai eficientă tactică.

 

1. Împingând limitele a ceea ce este posibil

Acționarea la nivel de comunitate ne extinde sentimentul de posibilitate. Așa cum afirmă Grant, implicarea altor persoane din comunitatea dvs. pentru a-și asuma proiecte locale vă oferă senzația că „de fapt putem face ceva în privința aceastei probleme”.

Când acționați singur sau încercați să influențați instituțiile naționale, problemele par prea mari. Drept urmare, sentimentul dvs. de posibilitate este copleșit de enormitatea problemei. Dar, știind că nu trebuie să faceți față acestor provocări singur, vă sporește voința de a lua aceste probleme și să-ți folosești capacitățile și resursele. Nimeni nu poate face acest muncă singur și aceasta a fost întotdeauna tema cauzelor sociale și politice. Problemele de mediu nu sunt diferite.

Grant explică de asemenea că, pe măsură ce instigați schimbări la instituțiile locale, alții din comunitate încep să se întrebe, „de ce nu avem și noi asta?”. Când lucrurile au fost dintotdeauna într-un anumit mod, poate fi greu de imaginat alternative. Dar, văzând exemple locale de acțiune climatică reușite, poate apărea un sentiment extins de posibilitate și capacitatea de creativitate crește.

 

2. Potențialul de impact exponențial

Al doilea motiv pentru care întreprinderea acțiunilor climatice la nivelul comunității este cel mai eficient este că soluțiile locale de bază au impacturi care depășesc cu mult pe cele individuale. Will Grant explică faptul că atunci când o instituție locală se schimbă, alte instituții locale pot urma modelul său de schimbare.

Inițiativele comunitare au potențialul de a influența mii de oameni și acest impact crește exponențial pe măsură ce alte comunități le urmează. Și toate încep doar cu un singur individ sau grup care începe discuția în comunitatea lor.

 

3. Doar tu și comunitatea ta cunoașteți cel mai bine problemele locale

Efectuarea acțiunilor climatice la nivel local este de asemenea eficientă, deoarece numai tu și comunitatea ta cunoașteți provocările și oportunitățile unice cu care se aceasta se confruntă.

Oamenii care trăiesc și lucrează împreună într-o comunitate sunt strâns conectați la nevoile specifice acesteia, la provocările de a răspunde acestor nevoi și la posibilitățile disponibile pentru a stimula schimbarea.

Deoarece oricine poate contribui la un proiect local, provocările și oportunitățile devin mai accesibile prin colaborarea cu alte persoane din comunitatea ta. Drept urmare, bogăția colectivă de cunoștințe, experiențe și resurse extrase din comunitate se poate traduce în planuri de acțiune climatică practice și eficiente.

Fără această cunoaștere intimă și fără conexiunea cu comunitatea, soluțiile nu pot aborda cauzele principale ale crizei de mediu prezente. Prin luarea de decizii colective înrădăcinate în comunitatea locală, planul tău de acțiune climatică este holistic, cuprinzător și impactant.

 

Începe cu noi

Proiectul Drawdown ne arată ce soluții sunt disponibile pentru noi, iar cadrul celor Patru Niveluri de Acțiune este util pentru a determina cum realizăm acțiuni climatice practice și eficiente. Cu ajutorul comunității, poți aborda cele mai stringente probleme de mediu. Depinde de fiecare dintre noi să începem discuția și să creăm spațiul în care comunitățile noastre să se reunească pentru a lua măsuri climatice îndrăznețe.

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns