Top menu

1 MARTIE– RENAȘTEREA LUMINII DIN NOI TRAUMĂ –> RENAȘTERE –> LUMINĂ

„Experienţele traumatizante din copilărie sunt cea mai mare amenințare nerezolvată a sănătăţii publice cu care se confruntă în prezent populația.“ (dr. Robert Block, primul preşedinte al Academiei Americane de Pediatrie) Ni se întâmplă în viață să pierdem pe cineva drag sau să ne confruntăm cu o calamitate naturală. În acele momente, corpul activează mecanismul de apărare ”fight or fly or freeze”. Pur și simplu, atunci când simți că nu poți influența rezultatul unor astfel de evenimente nefericite, corpul ți se blochează și mintea lucrează în gol, devine nefuncțională.

art 1 martie

Medicul pediatru Nadin Burke Harris a explicat într-o videoconferință TED faptul că stresul repetitiv cauzat de abuz, neglijență, părinți care suferă de o boală mentală sau de o dependență are efecte concrete asupra dezvoltării creierului. Traumele afectează zone ca Nucleus Accumbens, centrul plăcerii şi recompensei, care e implicat în dependența de substanțe. Inhibă activitatea cortexului prefrontal, necesară pentru controlul impulsului și funcția executivă, o zonă esențială pentru învățare. RMN-urile arată modificări considerabile în amigdala cerebrală, zona corticală de răspuns la frică. Așadar, cei traumatizați adoptă un comportament mai riscant pentru că există niște motive neurologice! Dar, chiar și dacă nu adopți un astfel de comportament, eşti mai predispus la boală cardiacă sau cancer, a avertizat pediatra Nadin Burke Harris. Cauza este axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală, care elaborează răspunsul la stres, reacţia de tip „luptă sau fugi”.

art 1 martie 2

Cum ieșim la liman, cum ne regăsim lumina interioară? În momentele de cumpană, este bine să ne ancorăm conștiința într-un IDEAL, în cazul meu – reprezentat de o lume sustenabilă, echitabilă și aducătoare de împlinire sufletească. Acest ideal există la nivel subtil, dar s-ar putea să necesite multă vreme până se materializează.   De ce ancorarea la un ideal? Focalizându-ți energiile către un ideal, îți accesezi lumina interioară. Acest ideal te animă și te energizează, te ajută să te trezești dimineața cu entuziasm. Și cu cât entuziasmul îți crește, cu atât ți se amplifică lumina interioară pe care, apoi, o radiezi în jur. IDEALUL VINDECĂ, te scoate din întuneric, te ajută să ajungi la divinitatea din tine, să renaști.

art 1 martie 4

Astăzi împărtașesc cu voi experiența unei pierderi. De mică, am fost foarte legată emoțional de unul dintre unchii mei – Bobo. Era persoana care în orice împrejurare mă asculta, mă înțelegea, îmi dădea curaj, sfaturi pozitive, într-un cuvânt simțeam că mă iubea necondiționat, fără să aibă așteptări de la mine. Îl consideram drept prietenul meu cel mai bun, iar din punct de vedere spiritual era întruparea îngerului meu păzitor. Într-o zi de februarie a anului 1995, Bobo a fost prăduit și omorât (unchiul meu deținea o colecție de monede dacice). Această pierdere suferită la vârsta de 13 ani m-a făcut să îmi pun foarte multe întrebări existențiale: “Există Dumnezeu? De ce Dumnezeu permite să se întâmple așa ceva? Dumnezeu mă iubește? Cum o să mă descurc fără îngerul meu păzitor? Cine va umple acest gol interior din viața mea?” Bobo s-a născut pe 1 Martie 1926. Dacă mai trăia, astăzi ar fi împlinit 92 de ani. Parcursul de trasformare a traumei în lumina a fost lung și anevoios, cu opriri, căderi și ridicări. Am moștenit de la Bobo blândețea, spiritul justițiar, dorința de a explora, de a proteja comunitatea din care fac parte, răbdarea și dedicarea față de cei din jur. Sunt convinsă că Bobo trăiește prin mine și prin idealul meu. Un ideal care mă ajută să ating lumina divină, să ajung la armonie cu cei dragi și cu natura, să văd aurul din fiecare persoană și să contribui la crearea de comunități sustenabile în Roșia Montană și Sarmisegetuza.   De 1 Martie vă urez să vă găsiți idealul și să vă puneți întreaga ființă în slujba lui, căci numai așa veți avea puterea de a răzbate orice vi s-ar întâmpla!

art 1 martie 3

 “People say that what we’re all seeking is meaning for life. I don’t think that’s what we’re really seeking. I think what we’re seeking is an experience of being alive, so that our life experiences on the purely physical plane will have resonance within our own innermost being and reality, so that we actually feel the rapture of being alive.”~ Joseph Campbell

 

Nu există niciun comentariu.

Lasă un răspuns